Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Godiset svenskar gillar mest

Other: Foto: TT

Center och Lysmelk är svenskarnas favoriter i godispåsen. Det visar statistik från företaget Karamellkungen.

– Chokladtrenden har hållit i sig länge, säger marknadschefen Björn Lindgren.

På 60-talet åt svenskarna mindre än 145 gram godsaker i veckan. Nu är vi uppe i 350 gram. Det innebär en ökning från cirka sju kilo till 17 kilo per person och år, visar siffror från Jordbruksverket. Svenskar är också bland de som äter mest godis i hela världen.

Enligt André Persson som skrivit boken ”Godis åt Folket” beror landets fascination för godsaker på ett starkt kulturellt arv.

– Redan i slutet av 1800-talet hade vi ett 100-tal godisfabriker i Sverige. Det kan jämföras med två som då fanns i Finland, säger han.

Skånska sockerbruk såg till att Sverige var självförsörjande på socker redan i början av 1900-talet. Den stora tillgången och konkurrensen mellan fabrikerna gjorde att sötsaker var billiga och såldes i alltifrån små kiosker som på biografer.

– Efter andra världskriget kom debatten om tandhälsa i gång och idén om lördagsgodis föddes. Det gjorde godistraditionen ännu starkare.

En annan avgörande faktor är lanseringen av plockgodis i butikerna i mitten av 1980-talet. Butiksexponering, större godispåsar och extrem prispress var delar i en skickligt genomförd marknadsstrategi.

– Vi är samlare från början och därför gillar vi att plocka ihop vår egen godispåse, förklarar André Persson.

När Karamellkungen, som är ett av de dominerande företagen på godismarknaden, listar svenskarnas favoriter i godispåsen syns inte särskilt stor skillnad från år till år. Choklad är mest populärt och gamla godingar som punschpraliner och gräddkola finns kvar bland de mest köpta sorterna år efter år.

– Svenskarna har sina godisfavoriter och basen för de sorter som är mest populära är densamma nästan varje år. Vi analyserar och utvecklar vårt sortiment kontinuerligt men vill ha kvar det som är mest populärt, säger Björn Lindgren.

Han ser att godisätandet generellt sett ligger på en stabil nivå i Sverige.

– Det finns en underliggande debatt om hälsa och ekologiska produkter men det påverkar inte godisätandet särskilt mycket. Däremot tar vi hänsyn till den när vi utvecklar sortimentet. Men svenskarna vet vad godis innehåller men använder det som en njutningsprodukt.

Påsk är den tiden på året vi äter mest godis. På andra plats kommer halloween och sedan jul.

Godiset svenskar gillar mest.

1 . Center

2. Lysmelk

3. Marabou

4. Mini Chokladtoffée

5. Fizzy Bubblegum

6. Colaflaskor

7. Punschpralin

8. Plopp

9. Sura kolanappar

10. Hallonlaktrisskalle

11. Vaniljfudge

12. Gelehallon

13. Gräddkola

14. Fruktnappar

15. Banana Skids

Källa: Karamellkungen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.