Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Hälften får ingen hjälp att hitta nytt jobb

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Långtidsarbetslöshet:

Det finns olika uppfattningar om vilka som ska räknas in som långtidsarbetslösa. Arbetsförmedlingens analyschef Clas Olsson sade i fjol att egentligen borde den grupp som bara haft tillfälliga jobb under en längre period räknas med i gruppen.

Det gör de inte. I stället definieras långtidsarbetslös som en person som under mer än 6 månader (27 veckor) varit utan arbete, inte deltagit i program med aktivitetsstöd och är 25 år eller äldre

År 2010 hade, enligt Statistiska centralbyrån (SCB), de flesta långtidsarbetslösa en arbetslöshetstid på 6-12 månader. I den näst vanligaste gruppen hade man varit arbetslös mellan ett och två år.

Den genomsnittliga arbetslöshetsperioden för samtliga arbetslösa var 31 veckor för både män och kvinnor.

Antalet långtidsarbetslösa varierade under åren 2001-2010 mellan 70 000 och 130 000, vilket motsvarar mellan 25 och 36 procent av de arbetslösa.

2010 utgjorde långtidsarbetslösa 34 procent av de arbetslösa. Första kvartalet i år var de 32,6 procent, eller 117 000 personer.

Av de långtidsarbetslösa i våras var 69 000 män och 48 000 kvinnor. Antalet långtidsarbetslösa som varit arbetslösa minst 52 veckor var 66 300.

Långtidsarbetslöshet är vanligare bland män än bland kvinnor, bland äldre och bland utrikes födda. I SCB:s jämförelse för 2001-2010 var varannan arbetslös över 45 år långtidsarbetslös, men "bara" var femte i gruppen 15 till 24 år (en grupp som också innehåller heltidsstudenter som söker extrajobb).

Inom samtliga åldersgrupper var det de arbetslösa med utbildning från högskola eller universitet som hade lägst andel långtidsarbetslösa.

Den högsta andelen långtidsarbetslösa fanns i Södermanlands län med 44 procent och de lägsta andelarna fanns i Dalarnas samt i Gotlands län med 24 procent.

Hälften av alla långtidsarbetslösa får ingen dokumenterad hjälp att hitta jobb. Det betyder att Arbetsförmedlingen misslyckas med en av sina viktigaste uppgifter. Bland de utrikes födda lämnas 55 procent mer eller mindre vind för våg. Det framgår av en intern rapport från myndigheten som DN tagit del av.

Hälften av alla långtidsarbetslösa får ingen dokumenterad hjälp att hitta jobb. Det betyder att Arbetsförmedlingen misslyckas med en av sina viktigaste uppgifter. Bland de utrikes födda lämnas 55 procent mer eller mindre vind för våg. Det framgår av en intern rapport från myndigheten som DN tagit del av.

– Så här ska det givetvis inte vara, säger Arbetsförmedlingens biträdande generaldirektör Jan-Olof Dahlgren till DN.

Rapporten, som var färdig redan i april, klassas som internt arbetsmaterial, och har ännu inte föredragits för generaldirektör Angeles Bermudez Svankvist. Enligt DN:s källa talar upprörda röster inom myndigheten om mörkläggning, och menar att förmedlingens arbete i dag till största delen består av kontroller och försök att frisera arbetslöshetssiffrorna.

Annons:

Det dementerar Jan-Olof Dahlgren:

– Så är det inte, studien fångar de brister vi redan sett och nu är på väg att försöka åtgärda, säger han.

– Det är sant att vi de senaste åren inte kunnat sätta av tillräckligt mycket tid eller kraft för att ge de arbetslösa det stöd som många behöver. Vi har ett orimligt antal sökande per förmedlare. Men för i år har regeringen kraftigt höjt vårt anslag, sedan i november har vi anställt nära 2.000 nya medarbetare. När de kommer in i arbetet räknar vi med att kunna förbättra vår service.

Hela 49 procent av rapportens 600 slumpmässigt utvalda långtidsarbetslösa saknar i sina obligatoriska handlingsplaner helt registrerade aktiviteter. Här finns ingen dokumentation om personens jobbsökarstrategier och ansökningar. Detta trots att nio av tio erbjudits tjänsten ”Söka arbete”, med jobbcoachning, uppföljning av sökta arbeten, jobbklubbar, anvisningar, rekryteringsträffar etcetra.

Antalet anvisningar till jobb är ”ytterst få”. Vad gäller uppföljning av sökandet har många inga aktiviteter alls. För dem som har det går det ofta fyra månader mellan kontakterna med handläggaren. Detta trots att det direkta stödet från handläggaren ofta är A och O, enligt regeringens egen utvärderingsmyndighet IFAU.

Att döma av granskarnas enkät med berörda arbetsförmedlare tycks det heller inte vara en fråga om slarvig dokumentation: tre fjärdedelar av arbetsförmedlarna kände inte till några aktiviteter som inte framgick av anteckningarna.

Annons:

Förmedlingens egna granskare, fyra erfarna arbetsförmedlare, konstaterar att de allra flesta av de 600 arbetslösa tillhör utsatta grupper med betydligt större hjälpbehov än vad som presterats: Alla har varit inskrivna i minst åtta månader, och många talar dålig svenska.

Men ytterst få har erbjudits tjänster som ”Förbättra ditt arbetssökande”, Vägledning till arbete”, ”Utbildning till arbete” eller ”Klargöra dina arbetsförutsättningar”, vilket de enligt rapportförfattarna skulle ha behövt.

Dessutom håller mindre än en av tio handlingsplaner måttet vad gäller den obligatoriska bedömningen av arbetsmarknaden och vad den innebär för den enskilde sökandens möjligheter att hitta ett jobb.

I enkäten till arbetsförmedlarna bekräftas frustrationen över de bristande möjligheterna att erbjuda hjälp. Den enskilt viktigaste förklaringen sägs vara brist på tid – för mycket administration – och för många sökande. Många efterlyser också särskilda aktiviteter för arbetssökande med dåliga svenskkunskaper.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

lofven1000
Foto:Anette Nantell

 Tåget tomt på flyktingar. Sammanbiten statsminister besökte Malmö. 17  0 tweets  16 rekommendationer  1 rekommendationer

 Jurist: ”Vad som nu går förlorat kommer att diskuteras i årtionden.” 471  0 tweets  470 rekommendationer  1 rekommendationer

batra488
Foto:TT

 M om flyktingsituationen. Partiet vill se utökade id-kontroller. 3  0 tweets  2 rekommendationer  1 rekommendationer

 ”Det går inte att försvara.” Fridolin sågar det egna flyktingförslaget i P1 Morgon. 70  0 tweets  69 rekommendationer  1 rekommendationer

fridolin
Foto:Roger Turesson
hellsing1000
Foto:Nicklas Thegerström

 1919-2015. Krakel Spektakel, Kusin Vitamin, Bagar Bengtsson. 3459  0 tweets  3459 rekommendationer  0 rekommendationer

hellsing288
Foto:John Kjellström

 ”Vad ska det bli av Lennart?” Han skrev, gjorde långa resor och satte färg på beige lagom-Sverige.

hellsingbok1000

 Lars Linder: Den moderna svenska barnlitteraturens stora glädjebringare. 10  0 tweets  10 rekommendationer  0 rekommendationer

 Carin Ståhlberg: Jag minns mötet med ramsornas dandy.

 Författaren hyllas för sin person och sina verk. Så minns vänner och kollegor Lennart Hellsing.

martina288
Foto:Jessica Segerberg
ryskpilot
Foto:AA/TT

 Sköts ner vid gränsen. Ryska piloten: Fick ingen varning från Turkiet. 17  0 tweets  16 rekommendationer  1 rekommendationer

 Ryska attacker vid gränsen fortsätter. Nedskjutningen avskräcker inte. 10  0 tweets  9 rekommendationer  1 rekommendationer

 Analys av DN:s Nathan Shachar. Med Nato enigt bakom Turkiet har Ryssland långt mer att förlora. 492  0 tweets  491 rekommendationer  1 rekommendationer

putin_erdogan_288
Foto:AFP
kryssare
Foto:AP

 Avancerat luftförsvar. Flyttas till farvatten nära Syrien: ”Alla eventuella hot kommer att förstöras.” 178  0 tweets  176 rekommendationer  2 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: