Hälften får ingen hjälp att hitta nytt jobb

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Långtidsarbetslöshet:

Det finns olika uppfattningar om vilka som ska räknas in som långtidsarbetslösa. Arbetsförmedlingens analyschef Clas Olsson sade i fjol att egentligen borde den grupp som bara haft tillfälliga jobb under en längre period räknas med i gruppen.

Det gör de inte. I stället definieras långtidsarbetslös som en person som under mer än 6 månader (27 veckor) varit utan arbete, inte deltagit i program med aktivitetsstöd och är 25 år eller äldre

År 2010 hade, enligt Statistiska centralbyrån (SCB), de flesta långtidsarbetslösa en arbetslöshetstid på 6-12 månader. I den näst vanligaste gruppen hade man varit arbetslös mellan ett och två år.

Den genomsnittliga arbetslöshetsperioden för samtliga arbetslösa var 31 veckor för både män och kvinnor.

Antalet långtidsarbetslösa varierade under åren 2001-2010 mellan 70 000 och 130 000, vilket motsvarar mellan 25 och 36 procent av de arbetslösa.

2010 utgjorde långtidsarbetslösa 34 procent av de arbetslösa. Första kvartalet i år var de 32,6 procent, eller 117 000 personer.

Av de långtidsarbetslösa i våras var 69 000 män och 48 000 kvinnor. Antalet långtidsarbetslösa som varit arbetslösa minst 52 veckor var 66 300.

Långtidsarbetslöshet är vanligare bland män än bland kvinnor, bland äldre och bland utrikes födda. I SCB:s jämförelse för 2001-2010 var varannan arbetslös över 45 år långtidsarbetslös, men "bara" var femte i gruppen 15 till 24 år (en grupp som också innehåller heltidsstudenter som söker extrajobb).

Inom samtliga åldersgrupper var det de arbetslösa med utbildning från högskola eller universitet som hade lägst andel långtidsarbetslösa.

Den högsta andelen långtidsarbetslösa fanns i Södermanlands län med 44 procent och de lägsta andelarna fanns i Dalarnas samt i Gotlands län med 24 procent.

Hälften av alla långtidsarbetslösa får ingen dokumenterad hjälp att hitta jobb. Det betyder att Arbetsförmedlingen misslyckas med en av sina viktigaste uppgifter. Bland de utrikes födda lämnas 55 procent mer eller mindre vind för våg. Det framgår av en intern rapport från myndigheten som DN tagit del av.

Hälften av alla långtidsarbetslösa får ingen dokumenterad hjälp att hitta jobb. Det betyder att Arbetsförmedlingen misslyckas med en av sina viktigaste uppgifter. Bland de utrikes födda lämnas 55 procent mer eller mindre vind för våg. Det framgår av en intern rapport från myndigheten som DN tagit del av.

– Så här ska det givetvis inte vara, säger Arbetsförmedlingens biträdande generaldirektör Jan-Olof Dahlgren till DN.

Rapporten, som var färdig redan i april, klassas som internt arbetsmaterial, och har ännu inte föredragits för generaldirektör Angeles Bermudez Svankvist. Enligt DN:s källa talar upprörda röster inom myndigheten om mörkläggning, och menar att förmedlingens arbete i dag till största delen består av kontroller och försök att frisera arbetslöshetssiffrorna.

Annons:

Det dementerar Jan-Olof Dahlgren:

– Så är det inte, studien fångar de brister vi redan sett och nu är på väg att försöka åtgärda, säger han.

– Det är sant att vi de senaste åren inte kunnat sätta av tillräckligt mycket tid eller kraft för att ge de arbetslösa det stöd som många behöver. Vi har ett orimligt antal sökande per förmedlare. Men för i år har regeringen kraftigt höjt vårt anslag, sedan i november har vi anställt nära 2.000 nya medarbetare. När de kommer in i arbetet räknar vi med att kunna förbättra vår service.

Hela 49 procent av rapportens 600 slumpmässigt utvalda långtidsarbetslösa saknar i sina obligatoriska handlingsplaner helt registrerade aktiviteter. Här finns ingen dokumentation om personens jobbsökarstrategier och ansökningar. Detta trots att nio av tio erbjudits tjänsten ”Söka arbete”, med jobbcoachning, uppföljning av sökta arbeten, jobbklubbar, anvisningar, rekryteringsträffar etcetra.

Antalet anvisningar till jobb är ”ytterst få”. Vad gäller uppföljning av sökandet har många inga aktiviteter alls. För dem som har det går det ofta fyra månader mellan kontakterna med handläggaren. Detta trots att det direkta stödet från handläggaren ofta är A och O, enligt regeringens egen utvärderingsmyndighet IFAU.

Att döma av granskarnas enkät med berörda arbetsförmedlare tycks det heller inte vara en fråga om slarvig dokumentation: tre fjärdedelar av arbetsförmedlarna kände inte till några aktiviteter som inte framgick av anteckningarna.

Förmedlingens egna granskare, fyra erfarna arbetsförmedlare, konstaterar att de allra flesta av de 600 arbetslösa tillhör utsatta grupper med betydligt större hjälpbehov än vad som presterats: Alla har varit inskrivna i minst åtta månader, och många talar dålig svenska.

Men ytterst få har erbjudits tjänster som ”Förbättra ditt arbetssökande”, Vägledning till arbete”, ”Utbildning till arbete” eller ”Klargöra dina arbetsförutsättningar”, vilket de enligt rapportförfattarna skulle ha behövt.

Dessutom håller mindre än en av tio handlingsplaner måttet vad gäller den obligatoriska bedömningen av arbetsmarknaden och vad den innebär för den enskilde sökandens möjligheter att hitta ett jobb.

I enkäten till arbetsförmedlarna bekräftas frustrationen över de bristande möjligheterna att erbjuda hjälp. Den enskilt viktigaste förklaringen sägs vara brist på tid – för mycket administration – och för många sökande. Många efterlyser också särskilda aktiviteter för arbetssökande med dåliga svenskkunskaper.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

transtromer-1000
Foto:TT

 DN:s Åsa Beckman minns Tomas Tranströmer. ”Ofattbart rikt författarskap”. 3  1 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”När en stor diktare dör stannar världen upp.” DN:s kulturchef Björn Wiman. 309  43 tweets  265 rekommendationer  1 rekommendationer

 ”Var ovanligt pigg och glad.” Vännen om sista mötet med Tranströmer.

litteraturelit-500
Foto:TT

 ”En av vår samtids största poeter.” Ett livsverk utöver det vanliga. 23  22 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

skatt_1000
Foto:Magnus Hallgren
skatt_fiskpinneB

 Bankekonom: Slår mot landsbygden och orter med lägre löner. 143  20 tweets  122 rekommendationer  1 rekommendationer

 Flera skattehöjningar föreslås. Rut-avdraget kommer att halveras. 1426  44 tweets  1380 rekommendationer  2 rekommendationer

 "Enda syftet är att driva in pengar". Svenskt Näringsliv kritiskt. 63  7 tweets  56 rekommendationer  0 rekommendationer

Ewa-Stenberg-2
Foto:DN

 Ewa Stenberg: På en vecka har Socialdemokraterna brutit mot två av sina vallöften. 109  40 tweets  67 rekommendationer  2 rekommendationer

 Jacques Wallner: Höjd bränsleskatt är nödvändigt för att vi ska kunna ställa om till fossilfritt. 170  36 tweets  134 rekommendationer  0 rekommendationer

Jacques-Wallner-bs
Foto:DN
Annons:

 På centralen i Stockholm. Blev nedtryckt av ordningsvakter i Malmö tidigare i år. 15  4 tweets  11 rekommendationer  0 rekommendationer

niooring-288
Foto:Sydsvenskan
nutid-liten
Foto:DN

Veckans Nutidstest innehåller allt från månadskort till slaget vid Waterloo.  Här är tio kluriga frågor. 58  10 tweets  48 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: