Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Hemmets okända energitjuvar

Grafik: Jonas Backlund

Det är själva munstycket som avgör hur effektiv dammsugaren är – inte motoreffekten. Tv-n gör av med mindre el om du dämpar belysningen i rummet. Och visste du att en Iphone drar mer energi än en kombinerad kyl och frys?

Din ekonomi går igenom våra vardagsprylars elförbrukning.

Våra vardagsprylar blir allt mer energieffektiva. Kyl- och frysskåp har aldrig dragit så lite ström som nu. Ledlamporna förbrukar en bråkdel av den traditionella glödlampan. Men samtidigt skaffar vi oss allt fler prylar som drar el.

Om man vill minska sin elförbrukning är det bäst att börja titta på de elapparater som står på året om, till exempel kyl och frys. En modern kombinerad kyl och frys drar i dag cirka 200 kWh per år. Det är ungefär hälften mot vad en kyl/frys drog för tio år sedan.

När du ska köpa nya elprodukter som används ofta eller alltid, som kyl/frys, diskmaskin eller tv har du god hjälp av produkternas energimärkning som visas på en skala från grönt till rött. Energiklass A+++ är bäst.

– Även om vi har effektivare apparater i dag så har vårt beteende stor betydelse för elförbrukningen. Tänk till exempel på att släcka lamporna efter dig, säger Helena Ahlkvist Johansson, på Energimyndighetens avdelning för energieffektivisering.

En vanlig villfarelse är att det skulle vara mer energieffektivt att handdiska än att använda sig av en diskmaskin. Men det är precis tvärtom. Att diska i maskin drar ungefär en tredjedel så mycket energi som att diska för hand. Det beror framför allt på att man gör av med mycket mer varmt vatten när man handdiskar.

Valet av spis har också stor betydelse för energiåtgången. En modern induktionshäll drar cirka 40 procent mindre energi än en spis med gjutjärnsplattor och 20 procent mindre än en glaskeramikhäll när du kokar upp en liter vatten.

– Men det handlar om ett snabbt uppkok. Ju längre du kokar maten desto mindre blir skillnaden mellan en induktionshäll och en vanlig keramikhäll, säger Helena Ahlkvist Johansson.

Mikrovågsugnen kan vara ett energismart alternativ i köket.

– Men bara upp till tre portioner. Därefter kan en vanlig ugn vara lika energieffektiv, säger Helena Ahlkvist Johansson.

En modern tvättmaskin drar knappt en kWh per tvätt och förbrukar mindre vatten än äldre maskiner. Maskinerna har blivit större på senare år, men eftersom maskinerna ofta tvättas utan att vara helt fyllda så tappar man den möjligheten till energivinst.

Ett tips är att sänka vattentemperaturen om inte tvätten är hårt smutsad.

Valet av tv-apparat kan göra stor skillnad för elförbrukningen. En ny plasma-tv drar till exempel dubbelt så mycket energi jämfört med en led-tv. En några år gammal tv drar betydligt mer energi än en ny, uppåt det dubbla.

Ett sätt att spara energi vid tv-tittandet är att dämpa belysningen i rummet. Genom att minska ljusnivån på teven kan man nästan halvera energianvändningen.

Sedan den 1 juli i år gäller nya energikrav på datorer, och kraven på datorer, surfplattor och servrar kommer att skärpas de närmaste åren. Generellt drar en stationär dator betydligt mer energi än en bärbar.

Den 1 september i år fick dammsugare energikrav för första gången. De visar även dammupptagning och ljudnivå.

Tester har visat att det inte finns något självklart samband mellan hög effekt och bra dammupptagning på en dammsugare. En dammsugare med 1 200 watts motoreffekt kan vara lika bra som en med 2 000 watt.

– Det är munstycket som avgör hur mycket smuts en dammsugare kan suga upp. Dessutom behöver du inte dammsuga lika länge med ett effektivt munstycke, vilket säkert många uppskattar, säger Helena Ahlkvist Johansson.

Fakta. Tänk på att...

...om du byter ut tio av dina glödlampor mot lågenergilampor kan du spara 625 kronor per år.

...varje grad kallare än + 5 i kylen och minus 18 i frysen ökar energianvändningen med 5 procent.

...om du sköljer disken innan du ställer in den i maskin tappar du energivinsten med maskindisk.

...en separat digitalbox kan dra nästan lika mycket energi som en mindre tv per år.

...kontakta din kommunala energi- klimatrådgivare via kommunens växel om du har frågor.

40 kWh per kvadratmeter och år är den genomsnittliga energiförbrukningen för hushållsel i Sverige. För en genomsnittslägenhet på 90 kvadratmeter är årsförbrukningen av hushållsel 3 600 kWh som motsvarar cirka 5 400 kronor per år.

För glödlampor anges förbrukning och ljusstyrka i watt. För halogen- lågenergi- och ledlampor anges förbrukningen fortfarande i watt, W, men ljusstyrkan i lumen, lm.

Källa: Energimyndigheten

Så här omvandlar du ljusstyrkan:

W lm

15 120–135

25 220–250

40 410–470

60 700–805

75 920–1 055

100 1 330–1 520

Källa: Lampguiden – en app som ger tips inför lampköp

Förtydligande 2014-11-04 15:45
I en tidigare version av artikeln fanns en uppgift från Vattenfall om att en Iphone drar mer el än en kombinerad kyl/frys, om man räknar med elförbrukningen för mobilmaster och serverhallar med mera. Vattenfall har efter DN:s publicering gjort egna uppskattningar på mobiltrafikens energiförbrukning och konstaterat att den uppgift man man hämtat från en forskningsrapport inte är helt korrekt enligt de senaste beräkningarna men var det tidigare.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.