Het konkurrens i jakt på frusna kunder

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Strålningsvärmen är snabb och direktvärmande. Den värmer bara ytor, föremål eller den kropp den träffar, inte den omgivande luften.
Strålningsvärme kan åstadkommas med olika teknik:

  Gasol – en låga omges av en perforerad stålring som sprider
strålvärmen. En reflektorhatt ovanför lågan trycker ner värmen mot
marken.

  El – en spiraliserad värmetråd eller kolfiberstavar värms upp med elektrisk ström och avger infraröda värmestrålar. Reflektorer bakom värmekällan koncentrerar värmestrålningen mot objektet.

  Halogen – en spiraliserad värmetråd i ett glasrör omgivet av en gas som värms upp med elektrisk ström och avger infraröda värmestrålar. Reflektorer bakom värmekällan koncentrerar värmestrålningen mot objektet.

Är halogenvärmare eller infravärmare med kolfiber nästa generations terrassvärmare? Nya gasolmodeller, el med ny teknik, och halogen slåss på marknaden om de frusnas gunst.

Är halogenvärmare eller infravärmare med kolfiber nästa generations terrassvärmare? Nya gasolmodeller, el med ny teknik, och halogen slåss på marknaden om de frusnas gunst.

Det var på uteserveringar de stora terrassvärmarna med gasol först dök upp. Nu börjar i stället fyrkantiga, röda halogenlampor värma gästerna vid borden på trottoarerna utanför restaurangerna.

De långa, smala och billiga infra­elementen fick hård konkurrens när de stora gasolvärmarna kom. I början var gasolvärmarna dyra. Men priset sjönk snabbt. Nu kan man hitta dem som lockvara på byggvaruhusen. I lackerad plåt kan man få en stor värmare i golvmodell från en tusenlapp. Då är det utan gasolflaska. Den kostar, inklusive pant, cirka 1.500 kronor.

Annons:

- Infravärmare med värmestavar av kolfiber är två-tre gånger effektivare än vanliga infravärmare av metall, säger Gunnar Ericson på Coop Forum i Bromma. De har också ett större spridningsområde och är lätta att flytta.
Han tror att försäljningen av vanliga infravärmare med metallspiral kommer att minska, på bekostnad av den nya, med värmestavar av kolfiber.

- De kan stå utomhus och det behövs ingen elektriker för att installera om man behöver fler än en värmare.

Den konformade värmaren från Miljöcenter AB har värmestavar av kolfiber. Den ska stå på golvet och värma benen under bordet. Den oscillerar - svänger fram och tillbaka i 45 graders vinkel.

- Den kan stå ute under bar himmel, men i fuktig väderlek eller regn, liksom på natten, ska den tas in.

Appliance ATG kan också stå utomhus, den tål lite regnstänk. Den har en uppvärmning med metallspiral och den drar mer än två gånger mer ström än den med kolfiberstav.

Gasolvärmare i bordsmodell finns i flera fabrikat och modeller, från 700-800 kronor och uppåt.

Bordsmodellerna med strålvärme är effektivare än de stora golvmodellerna.

- De sprider värmen jämnt över alla runt bordet, säger Gösta Nilsson på Landmann.

- Ingen värme går till spillo som det gör med golvmodellen som placeras vid sidan av bordet.
Gasolvärmare med strålvärme ska användas utomhus.

På en terrass med tak eller i ett inglasat uterum måste det vara minst 70 centimeter fritt ovanför gasolvärmare - det gäller både golv- och bordsmodeller.

För bordsmodellerna som kan användas i inglasade rum måste det finnas mycket god ventilation och tillräckligt med syre.

- De stora golvmodellerna av gasolvärmare får inte användas i inglasade uterum, säger Alf Hellgren på Air Liquide, och de ska alltid placeras i någorlunda lä. Stark blåst kan bryta värmevågorna så att värmen försvinner bort.

Gasolkaminer har funnits i många år. Med keramiskt kol ger de en bild av flammande lågor.

- Cosyflame från Air Liquide är avsedd för oisolerade, inglasade rum. Den ger en mjukvärme som från en gammaldags eldstad.

- Har man dem utomhus eldar man bara för kråkorna.

Gasolflaskan finns i kabinettet - inbyggd på baksidan av kaminen.

- Man får inte använda den i utrymmen mindre än 70 kubikmeter, säger Alf Hellgren. Är luftväxlingen för dålig bryts gasoltillförseln.

Eldstaden från Landmann, som man eldar med ved, ger lite läger­eldskänsla. Det är en kombinerad grill- och värmekälla. För grillen använder man kol eller briketter. Den är ett alternativ för dem som inte har - eller vill spara på - den dyra elektriciteten. Man slipper släpa gasoltuber och underhålla slangar och ventiler. Däremot ska man ha tillgång till ved - och det är ju rätt många som har efter Gudrunstormens framfart i vintras. Hur stor yta den värmer beror helt på hur den är placerad. I en berså eller en skyddad hörna av trädgården värmer den bättre än på en öppen yta.

Helios halogenlampa ger 10-30 procent effektivare värme än traditionell infravärme enligt produktinformationen. Ju högre upp lamporna monteras, desto bättre blir värmespridningen. De kan sättas på väggen eller under ett stort parasoll.

R2 golvvärmare med halogenvärme från Appliance är en roterande värmare. Den drar på högsta effekt nästan lika mycket som Helios lampa, men värmer en mindre yta.

Troligen kommer fler modeller och nya tekniker att dyka upp. Så kriget om att hålla oss varma under svala sommarkvällar och långt in på hösten kommer att fortgå.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

lofven_500
Foto:Roger Turesson

 Gör besök i Finland. Ska diskutera säkerhetsproblemen i Norden.

concord_144102
Foto:Nicklas Thegerström

 Appstore. Fartygsspårningsappen Marinetraffic Ships & Wind ny etta. 38  9 tweets  29 rekommendationer  0 rekommendationer

Fiskpinne-skargard-500
Foto:Lotta Härdelin

 Bildspecial: Jakten i skärgården. Se Lotta Härdelins bilder från jakten.

Försvaret: Tre trovärdiga observationer

 Försvarsmakten: Tre observationer har skett de senaste dagarna. 152  4 tweets  148 rekommendationer  0 rekommendationer

Delade meningar i skärgården om operationens betydelse.  Se webb-tv. 16  5 tweets  11 rekommendationer  0 rekommendationer

kurragomma_144102
Foto:DN

 Skolfotograf hånade elev. Fotograf kallade elev för ”bög” under klassfotograferingen. 26  4 tweets  22 rekommendationer  0 rekommendationer

foto_144102
Foto:Alamy
Annons:
tabletter
Foto:Ulrika By

 Efter flera självmordsförsök. Fick lista med 158 glada saker att göra. 691  139 tweets  552 rekommendationer  0 rekommendationer

arlanda_500
Foto:TT

 Negativt provsvar. Landade på Arlanda med ebolaliknande symtom. 6  0 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

 Landade på söndagen. Man fördes till Karolinska för prover. 58  14 tweets  43 rekommendationer  1 rekommendationer

premium  Skyddet mot en pandemi. DN granskar svensk beredskap. 11  7 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: