Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Implantat opereras bort på löpande band

Varje dag kommer nya avslöjanden i skandalen om de franska PIP-bröstimplantaten som berör en halv miljon kvinnor över hela världen. Allt fler länder - den här veckan Belgien - uppmanar kvinnor att ta bort de misstänkt farliga, silikonbrösten.

– Jag har två underbara barn. Vet ni det? Jag vill inte dö, säger Vanessa Guidicelli.

Hennes ord blir lätt svamlande efter hand som en narkosblandning av Midazolam, Alfentanil och Atropin sprider sig i kroppen. 29-åringen ligger korsfäst på en brits med armarna fastbundna rakt ut. Hennes byst, i storlek D-kupa, pekar rakt upp mot.

Samma ord som hon uttalar under narkos formulerade hon tydligare - fast med mer ilska i rösten – en halv timme tidigare.

– Ända sen den 30 december har jag inte kunnat sova ordentligt en enda natt. Jag gråter hela tiden. Jag ser mig dö i blodcancer och lämna mina barn utan mamma, förklarar Vanessa Guidicelli för Dagens Nyheter. Den 30 december 2011 fick hon beskedet att hennes vänstra bröstimplantat kan ha exploderat.

Vad som har läckt ut i hennes kropp vet än så länge bara en nu åtalad, Jean-Claude Mas, vd för firman PIP. Tillverkaren har sålt otillåtna och okontrollerade implantat till uppskattningsvis en halv miljon kvinnor världen över. Enligt egen utsago ersatte Jean-Claude Mas ett dyrare silikon för medicinskt bruk med billigare industriell silikon. Det senare var flera gånger billigare.

I veckan meddelade hälsominister Xavier Bertrand att Frankrikes ska öka antalet oanmälda stickkontroller. Samtidigt slog Belgien in på linjen att uppmana kvinnor att ta bort sina PIP-implantat.

Allt fler uppgifter läcker också från den rättsliga utredningen i Frankrike. I torsdag kunde tidningen Libération avslöja att polisen hittat implantat av det holländska märket Rofil vid den förra veckans husrannsakan. Enligt Libération handlar det om silikonpåsar som PIP tillverkade för att sälja på den tyska marknaden under namnet Rofil.

Sådana avslöjanden ger mer tyngd åt EU-kommissionen som nu vill förstärka den överstatliga kontrollen av proteser. Allt fler plastikkirurger i Frankrike efterlyser en europeisk motsvarighet på USA:s kontrollmyndighet, Food and Drug Administration, FDA.

För Vanessa Guidicelli, på kliniken i Nice, kommer den diskussionen sent:

– Jag haft smärtor i sidan i flera månader. Huden har bränt som om efter en svår solbränna, förklarar Vanessa Guidicelli och pekar ut ett område från hals ned till byst. Den här lördagen är hon en av ett halvdussin patienter som ska operera bort sina PIP- implantat på kliniken Mozart. Flera av patienterna gråter av ångest och rädsla inför ingreppet.

I en dryg timme blir Vanessa Guidicelli liggande på britsen för en operation som vanligtvis tar en knapp halvtimme. En frän doft av bränt fläsk och decinficeringsmedel sprider sig i operationssalen. Kirurgens elektriska skalpell skär sig igenom Vanessa Guidicelli hud, i cirkulära rörelser runt bröstvårtan. Det ryker lite från det röd-vita hålet.

Hennes vänstra implantat har mycket riktigt spruckit konstaterar plastikkirurgen, Denis Boucq. Försiktigt tar han ut en gulnad påse. Ur en spricka läcker klibbig gelé.

– Silikonet har ännu inte spridit sig långt från påsen, säger kirurgen och suger upp mer silikon med ett plaströr.

– Det är just av den här anledningen som jag förespråkar att man tar bort alla PIP-påsar, innan innehållet sprider sig i kroppen, säger han. På grund av mer fusk vid tillverkningen spricker PIP-påsarna oftare än vanliga påsar. Förra veckan opererade Daniel Boucq en kvinna vars implantat såg normala på mammografin.

Men ett implantat hade spruckit och läckte, visade det sig under operationen. Samma sak hände för två veckor sen.

I Frankrike vill inte regeringen utsätta tiotusental kvinnor för den risken. Därför betalar Försäkringskassan för borttagandet av alla implantat, spruckna som hela. Vill kvinnorna ersätta dem med nya så får de betala för det själva – såvida de inte har fått dem inopererade av medicinska skäl – efter en bröstcancer till exempel.

I mars 2010 uppdagades PIP-skandalen, vid en kontroll.

– Jag hade tur. Hade jag inte fått ett brev från min kirurg så hade jag ammat min son. Gud vet vad han då hade fått i sig, säger Vanessa Guidicelli. Barnets pappa, Jean-François Ottonello, biter samman käkarna hårt. Han arbetar på en cementfabrik i södra Frankrike. Vanessa Guidicelli är hemma med deras två barn.

Det är hennes föräldrar som bekostar de 1600 euro (14000 kronor) som det kostar att sätta in två nya implantat. För kliniken Mozart i Nice återstår en vinst på tre till fyratusen kronor efter att Försäkringskassan har betalat sin del, hävdar Daniel Boucq.

Det har gjort kirurgen efterfrågad bland de drabbades föreningar och ända upp till hälsoministeriet i Paris. Många plastikkirurger tar mångdubbelt mer betalt av sina patienter.

– Innan PIP-skandalen var vi plastikkirurger allsmäktiga i våra patienters ögon. Det är vi inte längre. Jag väntar mig att någon en dag kommer att anklaga mig för att profitera på deras olycka, säger Denis Boucq.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.