Eurokrisen

Irländare flyr sparpolitiken

Publicerad 2012-05-31 08:47

Administratören Barry Hickey arbetar på en statlig myndighet men det är bara tillfälligt. Hur länge han får fortsätta vet han inte. Nu har han bestämt sig för att emigrera till Australien.

Foto: Robin Haldert Administratören Barry Hickey arbetar på en statlig myndighet men det är bara tillfälligt. Hur länge han får fortsätta vet han inte. Nu har han bestämt sig för att emigrera till Australien.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

"Dublin" Barry Hickey står vid floden Liffey och säger att han älskar Dublin. Ändå har han bestämt sig för att utvandra – precis som tiotusentals andra irländare gjort i den ekonomiska ­krisens spår. Men först ska han rösta i dagens folkomröstning om EU:s finanspakt.

Barry Hickey står vid floden Liffey och säger att han älskar Dublin. Ändå har han bestämt sig för att utvandra – precis som tiotusentals andra irländare gjort i den ekonomiska ­krisens spår. Men först ska han rösta i dagens folkomröstning om EU:s finanspakt.

– Jag känner många som redan lämnat Irland. De flesta gör det för att de inte har jobb eller för att karriärmöjligheterna är dåliga när det sparas och dras ned överallt. Sedan har alla sina individuella orsaker, säger Barry Hickey.

Barrys egen individuella orsak heter Mia, hans sexåriga dotter.

29-årige Barry Hickey och Mias mamma har separerat. Expartnern är revisor. Hon har svårt att få ett bra jobb och har bestämt sig för att flytta till Australien.

– När hon berättade att hon ville utvandra funderade jag i tio minuter. Sedan hade jag beslutat mig för att hänga med, säger Barry Hickey.

Att vara nära dottern Mia är förstås en orsak. Men jobbet spelar också en roll. Barry är utbildad administratör och arbetar på en statlig myndighet. Men det är bara ett tillfälligt jobb och han vet inte hur länge det varar.

– Det passar mig bra att försöka någon annanstans. Irland är inte vad det var för tio år sedan.

Irland har historiskt varit ett stort utvandrarland. Miljoner har lämnat den gröna ön för att söka lyckan någon annanstans.

Men under den ekonomiska boomen fram till 2007 blev Irland ett invandrarland när polacker, tjecker, slovaker och balter kom hit.

Nu, i den ekonomiska krisens spår, har strömmen vänt igen.

En del som lämnar Irland är visserligen invandrare som kom under boomåren. Men sedan 2007 har också 130 000 irländare utvandrat, enligt officiell statistik. Och antalet har ökat år för år – bara 2011 lämnade över 40 000 irländare landet. De flesta söker sig till Australien, Storbritannien, USA ­eller Kanada.

– Än vet jag inte hur det blir med jobb i Australien. Jag kanske får arbeta på restaurang eller i en bar först och börja tänka på karriären lite senare. Vi får se.

I dag folkomröstar Irland om EU:s finanspakt. En viktig omröstning, menar Barry Hickey, även om han är på väg att lämna landet.

– Ett ja lär visserligen inte lösa landets ekonomiska problem.

– Men med ett nej kan läget bli ännu sämre. Jag hoppas att Irland inte behöver ett krislån till. Men skulle landet tvingas till det blir det svårt om vi säger nej till finanspakten. Då skulle allt bli värre, menar Barry Hickey.

På jobbet han har nu tjänar Barry motsvarande 20.000 kronor i månaden.

– Men lönerna i offentliga sektorn har varit frysta sedan 2007. Samtidigt har skatter och avgifter höjts. Resultatet är 20–25 procent mindre i plånboken. Och spar­politiken lär fortsätta, spår han.

Irlands ekonomi, dottern Mia, jobbmöjligheterna och plånboken – det är orsakerna till att Barry Hickey lämnar Irland.

– Jag älskar Dublin. Och det är här jag har mina vänner. Men det känns som att det här är rätt tidpunkt att pröva något nytt, säger han.

Läs mer:

Kraftig medvind för Sinn Fein

Tipsa via e-post

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

farja_500
Foto:TT/Viking Line

”Någon av skepparna har brustit.” Polis utreder vårdslöshet i sjötrafik.

Viking Line-färja kolliderade med båt. Tre personer i vattnet. 23  1 tweets  22 rekommendationer  0 rekommendationer

hamilton_244119
Foto:Reuters

Svenske Marcus Eriksson sist i mål. Överlägsen seger för Lewis Hamilton i Shanghais GP.

DN rapporterade direkt från loppet. Läs rapporteringen i efterhand här.

Annons:

Natten till den 20 april startade demonstrationer som skulle leda till massaker. Himmelska fridens torg. 13  6 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

kina_144102
Foto:Catherine Henriette
Annons:
Annons: