Eurokrisen

Irländare flyr sparpolitiken

Administratören Barry Hickey arbetar på en statlig myndighet men det är bara tillfälligt. Hur länge han får fortsätta vet han inte. Nu har han bestämt sig för att emigrera till Australien.

Foto: Robin Haldert Administratören Barry Hickey arbetar på en statlig myndighet men det är bara tillfälligt. Hur länge han får fortsätta vet han inte. Nu har han bestämt sig för att emigrera till Australien.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Fakta

Finanspakten som irländarna ska folkomrösta om i dag, torsdag, innebär tuffare regler för länder som bryter mot EU:s ekonomiska krav.

Paktens länder förbinder sig i lag att inte ha ett större strukturellt budgetunderskott än 0,5 procent av BNP.

Länder som bryter mot reglerna måste följa EU-kommissionens rekommendationer.

Irland är det enda EU-landet som folkomröstar om finanspakten. Officiellt valresultat väntas under fredagen.

12 av 17 euroländer måste godkänna finans­pakten. Därför skulle ett irländskt nej inte stoppa pakten.

Irland tvingades 2010 att ansöka om krislån från EU och Internationella valutafonden för att rädda landets ekonomi.

Jasidan säger att ett nej på torsdag skulle betyda att landet inte kan få ett nytt stödpaket om det skulle behövas.

Nejsidan tror inte att EU skulle lämna Irland i sticket, även om landet skulle ställa sig utanför finanspakten.

Även länder som inte har euron kan ansluta sig. 25 av EU:s 27 länder väntas godkänna pakten. DN

"Dublin" Barry Hickey står vid floden Liffey och säger att han älskar Dublin. Ändå har han bestämt sig för att utvandra – precis som tiotusentals andra irländare gjort i den ekonomiska ­krisens spår. Men först ska han rösta i dagens folkomröstning om EU:s finanspakt.

Barry Hickey står vid floden Liffey och säger att han älskar Dublin. Ändå har han bestämt sig för att utvandra – precis som tiotusentals andra irländare gjort i den ekonomiska ­krisens spår. Men först ska han rösta i dagens folkomröstning om EU:s finanspakt.

– Jag känner många som redan lämnat Irland. De flesta gör det för att de inte har jobb eller för att karriärmöjligheterna är dåliga när det sparas och dras ned överallt. Sedan har alla sina individuella orsaker, säger Barry Hickey.

Barrys egen individuella orsak heter Mia, hans sexåriga dotter.

Annons:

29-årige Barry Hickey och Mias mamma har separerat. Expartnern är revisor. Hon har svårt att få ett bra jobb och har bestämt sig för att flytta till Australien.

– När hon berättade att hon ville utvandra funderade jag i tio minuter. Sedan hade jag beslutat mig för att hänga med, säger Barry Hickey.

Att vara nära dottern Mia är förstås en orsak. Men jobbet spelar också en roll. Barry är utbildad administratör och arbetar på en statlig myndighet. Men det är bara ett tillfälligt jobb och han vet inte hur länge det varar.

– Det passar mig bra att försöka någon annanstans. Irland är inte vad det var för tio år sedan.

Irland har historiskt varit ett stort utvandrarland. Miljoner har lämnat den gröna ön för att söka lyckan någon annanstans.

Men under den ekonomiska boomen fram till 2007 blev Irland ett invandrarland när polacker, tjecker, slovaker och balter kom hit.

Nu, i den ekonomiska krisens spår, har strömmen vänt igen.

En del som lämnar Irland är visserligen invandrare som kom under boomåren. Men sedan 2007 har också 130 000 irländare utvandrat, enligt officiell statistik. Och antalet har ökat år för år – bara 2011 lämnade över 40 000 irländare landet. De flesta söker sig till Australien, Storbritannien, USA ­eller Kanada.

– Än vet jag inte hur det blir med jobb i Australien. Jag kanske får arbeta på restaurang eller i en bar först och börja tänka på karriären lite senare. Vi får se.

I dag folkomröstar Irland om EU:s finanspakt. En viktig omröstning, menar Barry Hickey, även om han är på väg att lämna landet.

– Ett ja lär visserligen inte lösa landets ekonomiska problem.

– Men med ett nej kan läget bli ännu sämre. Jag hoppas att Irland inte behöver ett krislån till. Men skulle landet tvingas till det blir det svårt om vi säger nej till finanspakten. Då skulle allt bli värre, menar Barry Hickey.

På jobbet han har nu tjänar Barry motsvarande 20.000 kronor i månaden.

– Men lönerna i offentliga sektorn har varit frysta sedan 2007. Samtidigt har skatter och avgifter höjts. Resultatet är 20–25 procent mindre i plånboken. Och spar­politiken lär fortsätta, spår han.

Irlands ekonomi, dottern Mia, jobbmöjligheterna och plånboken – det är orsakerna till att Barry Hickey lämnar Irland.

– Jag älskar Dublin. Och det är här jag har mina vänner. Men det känns som att det här är rätt tidpunkt att pröva något nytt, säger han.

Läs mer:

Kraftig medvind för Sinn Fein

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

julhandel500
Foto:Nicklas Thegerström

 Handelns viktigaste period. Många planerar en svensk ”Black Friday.” 17  7 tweets  10 rekommendationer  0 rekommendationer

pension_500
Foto:TT Socialförsäkringsminister Annika Strandhall (S) talar med pressen efter mötet.

 På grund av MP. ”Strider mot principer som styrt gruppen i 20 år.” 366  32 tweets  330 rekommendationer  4 rekommendationer

romson144
Foto:Thomas Karlsson

 ”Inte särskilt lyckat.” Vice statsministern från MP är inte road av allianspartiernas agerande. 52  20 tweets  30 rekommendationer  2 rekommendationer

 DN:s vd Gunilla Herlitz ersättning kritiseras. Facket: En orimligt hög lön i nedskärningstider. 21  14 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

herlitz_144102
Foto:Roger Turesson
Annons:
lofven
Foto:TT

 Kan släppa igenom regeringens budget. Ställer krav på statsministern. 339  33 tweets  304 rekommendationer  2 rekommendationer

 ”Våra väljare vill att vi fäller regeringen.” SD inför budgetomröstningen. 283  18 tweets  264 rekommendationer  1 rekommendationer

romsonpuff
Foto:TT

 Partiet vill att Miljöpartiet petas ur regeringen. ”Ingen nyhet att SD inte gillar vår politik.” 88  20 tweets  68 rekommendationer  0 rekommendationer

 Kinberg Batras svar till Löfven: ”Vi skulle svika alliansens väljare.” 22  7 tweets  15 rekommendationer  0 rekommendationer

Kattunge144
Foto: Alamy

DN Kultur skulle skriva om nyheter på nätet.  Du kan aldrig ana vad som hände sedan... 261  31 tweets  227 rekommendationer  3 rekommendationer

Det här intresserar er läsare.  Mest lästa artiklarna den senaste månaden. 15  10 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: