Ingen vill ha jobbet som rektor

Marie-Louise Ramevik är rektor på vuxenutbildningen i Gnesta.

Foto: Magnus Liam Karlsson Marie-Louise Ramevik är rektor på vuxenutbildningen i Gnesta.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

5 tuffa krav för rektorn.

Många viljor
1 Rektorn kläms mellan ele­ver som är missnöjda med lärarna, lärare som klagar över administrativa uppgifter, kommunala förvaltningschefer som säger ”lagd budget ligger”, kommunpolitiker som saknar kunskap om skolan och statliga politiker som ser skolan som en arena för politiska utspel.

Motstridiga krav
2 Ibland kommer nya rikt­linjer och för­ordningar från staten, medan kommunen kräver besparingar.

Konkurrens

3 Om en friskola etablerar sig och eleverna flyr till den nya skolan, står rektorn i den kommunala skolan plötsligt med krympt budget. Samtidigt ska rektorn försöka behålla kvaliteten i undervisningen och marknadsföra skolan så att elever söker sig dit.

Ledare, men för vad?
4 När skolan kommunaliserades 1991 blev rektorn underställd kommunen med fokus på det pedagogiska ledarskapet. Men administrationen har snarast ökat i och med regeringens beslut om en ny läroplan för grundskolan, nya riktlinjer och betygskala för gymnasieskolan, plus nya lagar.

Många medarbetare
5 En genomsnittlig skolledare har drygt 40 medarbetare i olika yrkeskategorier. Rektorn ska hålla utvecklingssamtal och löne­samtal med alla och utveckla lärarnas undervisning, gärna genom besök i klassrummet.

Motstridiga krav och otillräckligt stöd gör uppdraget svårt, för att inte säga omöjligt. I stället för att utveckla världens bästa skola blir många rektorer administratörer och springsjasar. I dag är det 0,6 sökande per rektorstjänst.

Motstridiga krav och otillräckligt stöd gör uppdraget svårt, för att inte säga omöjligt. I stället för att utveckla världens bästa skola blir många rektorer administratörer och springsjasar. I dag är det 0,6 sökande per rektorstjänst.

Nej, hon kom inte upp ur sängen. Det var omöjligt. Kroppen sa ifrån. Det hektiska arbetet som högstadierektor hade Marie-Louise Ramevik lärt sig att uthärda – trots ibland 70 timmars arbetsveckor. Men när hon samtidigt agerade projektledare för skolans mögelsanering rasade allt. ”Du är utbränd”, sa doktorn och Marie-Louise Ramevik blev sjukskriven.
Hon är inte ensam. Ohälsan är stor bland rektorerna. Under två år inspekterade Arbetsmiljöverket situationen för rektorerna i 52 kommuner i västra Sverige. Nio av tio kommuner kritiserades.

Rapporten, publicerad förra året, ger en dyster bild: Rektorerna är stressade och mår dåligt av för hög arbetsbelastning. De hinner inte med de uppgifter som de är satta att utföra, stödfunktioner finns inte och i den genomundersökta svenska skolan har det aldrig funnits någon som ställer frågan: Hur mår egentligen rektor?
Från att ha varit en uppburen person i samhället har den moderna rektorns status devalverats. Lärarna ser det som ett otacksamt slitjobb och lockas inte av arbetsuppgifterna.
Enligt Arbetsförmedlingens statistik söks varje utlyst rektorsjobb av 0,6 person. Och personalomsättningen är hög.

Annons:

Marie-Louise Ramevik är tillbaka i skolvärlden, som rektor på vuxenutbildningen i Gnesta. Hon har satt samman en lista över sådant som hon som högutbildad akademiker med tidigare ledningsansvar på en högstadieskola ägnade sig åt, för att hon inte hade någon annan att delegera det till. Bortsett från vaktmästaren då. Två timmar. Varannan vecka.
Listan är lång: ”surrar fast handbollsmål”, ”säljer pennor och sudd”, ”försöker lista ut vem som stulit falukorv”, ”lagar wc-stolen i korridoren”.
– Listan är sann. Visst, jag har en budget som jag kan styra en del över, men jag måste prioritera ele­verna, undervisningen. Det andra, det får jag ordna. Det känns vansinnigt frustrerande.

Utifrån sett är rektorsyrket ett av Sveriges viktigaste chefsjobb. Men det räcker inte för att locka begåvade ledare till yrket. Många rektorer fruktar att yrket i framtiden ska domineras av ledare som tröttnat på elevkontakt. Vissa kritiker menar att det redan är så, och att det har bidragit till att yrket har tappat status.
Lars Gustafsson, numera ledarskapsutvecklare i egen regi, är före detta rektor för grundskolan Nya Elementar i Bromma, som fick den nationella kvalitetsutmärkelsen Bättre Skola 2008.
– Framgången berodde på ett breddat ledarskap, där flera gjordes delaktiga i de avgörande besluten. Rektorn hade därmed någon att delegera till, som vilken vd som helst.

Fredrik Svensson, grundare av Rektorsakademin, vände elev­underskottet på den kommunala grundskolan Broängsskolan i Tumba till att bli en skola dit ele­verna vallfärdade. Han införde en ledningsgrupp med representanter från alla skolans delar och decentraliserade en stor del av besluten så att de hamnade hos lärarna.
När man pratar med rektorer som trivs på jobbet och som levererar resultat, hittar man denna beskrivning om och om igen: delaktighet i besluten och en samsyn om målen. En annan gemensam faktor är ett tydligt fokus på eleverna.

Fotnot: DN Jobb samarbetar med tidningen Chef.

Kommentarer (2)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

storagare
Foto:AFP, TT

 Telejätte och hemmafixarkedja bland favoriterna. Ökat med miljarder. 9  3 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

 Birgitta Forsberg om Saudiavtalet. ”Politikerna och näringslivet drog ned varandra i dyn.” 7  4 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

forsberg
Foto:DN

 Stopp för svensk-saudisk handelskammare. ”Relation har fått sig en törn.”

hagastaden
Foto:Jonas Lindkvist

 6 000 nya bostäder – och tiotusentals arbetsplatser. I vår byggs de första bostäderna. 6  2 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

 SD-nämndeman om ensamkommande flyktingbarn. Uppges ha skrivit rasistiska inlägg på olika hatsajter. 13  9 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

sd
Foto:TT
Annons:
burma_puff
Foto:Torbjörn Petersson

 Guldrushens baksida. Tonåringar jobbar i gruvan utan skyddsutrustning. 5  4 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

hogskoleprovspuff
Foto:TT

 Kan du de svåra orden från lördagens högskoleprov? Testa dina kunskaper här! 6118  52 tweets  6064 rekommendationer  2 rekommendationer

 Facit: Här är alla rätt på högskoleprovet. Kolla hur det gick för dig! 7  5 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

 Hittar du de försvunna orden? Kräver bra ordförståelse. 2058  18 tweets  2037 rekommendationer  3 rekommendationer

 Hur bra är du på engelska? Slipa på dina språkkunskaper. 1267  33 tweets  1229 rekommendationer  5 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: