Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Unga pensioneras bort från jobben

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Fakta: Socialförsäkrings- utredningen

Socialförsäkringsutredningen har regeringens uppdrag att skapa långsiktigt hållbara sjuk- och arbetslöshetsförsäkringar.

Där finns ledamöter från alla riks­dagens partier. Ordförande är Gunnar Axén (M). Bland ledamöterna finns Tomas Eneroth, (S) Johan Pehrson, (FP) och Fredrick Federley (C).

Utredningen fick sitt uppdrag år 2010 och slutbetänkandet ska vara klart i maj 2013. Huvudsekreterare är Irene Wennemo som bland annat varit arbetslivschef inom LO.

Så fungerar ersättningarna

Aktivitetsersättning ges till personer mellan 19–29 år som har minst 25 procent nedsatt arbetsförmåga på grund av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning.

Sjukersättning är en ersättning som i ges till personer mellan 30 och 64 år som har stadigvarande nedsatt arbetsförmåga. Sjuk­ersättningen ersatte den tidigare sjukpensionen. Till personer yngre än 30 år ges i stället aktivitetsersättning.

Allt fler unga pensioneras bort från arbetsmarknaden. I åldrarna 20–24 år ökade antalet med aktivitetsersättning, det som tidigare kallades förtidspension, med drygt 80 procent åren 2003–2011. Det visar en rapport till den parlamentariska Socialförsäkringsutredningen.

Allt fler unga pensioneras bort från arbetsmarknaden. I åldrarna 20–24 år ökade antalet med aktivitetsersättning, det som tidigare kallades förtidspension, med drygt 80 procent åren 2003–2011. Det visar en rapport till den parlamentariska Socialförsäkringsutredningen.

– Siffrorna visar på ett nederlag för regeringens arbetslinje, säger utredningens huvudsekreterare, Irene Wennemo, tidigare chefsekonom på LO.

– När det gäller antalet förtidspensionärer över 30 år har man lyckats vända utvecklingen. Men bland unga riskerar allt fler att bli fast i förtidspension och därmed stängas in i fattigdom och arbetslöshet.

Annons:

Från början av 1970-talet till början av 1990-talet var det tillåtet att förtidspensionera individer på grund av arbetslöshet. Sedan avskaffades den möjligheten.

Nu visar en rapport till Socialförsäkringsutredningen som DN tagit del av att detta åter blivit vanligt. Sedan år 2003 har antalet personer med aktivitetsersättning i åldern 20–24 år ökat från 7 658 till 13 926 i mars i år.

Den kraftiga ökningen av antalet unga med aktivitets­ersättning som syns under åren efter 2003 beror enligt rapportförfattarna främst på arbetslöshet och svag utbildning, inte på tilltagande ohälsa.

Det som tidigare hette förtidspension kallas sedan 2003 för aktivitetsersättning. Den får man tills man fyller 30 år om man bedöms ha nedsatt arbetsförmåga under minst ett år. Därefter byter förtidspensionen namn till sjukersättning. Då är kravet på nedsatt arbetsförmåga striktare.

– Tanken med ordet aktivitet var att det skulle stå för en ambition att de unga skulle tillbaka till arbetsmarknaden. Men så är det i allt mindre utsträckning, säger Irene Wennemo.

Andelen unga och unga vuxna som beviljats förtidspension har ökat under lång tid. En undersökning från OECD om gruppen 20–34-åringar visar en stark ökning mellan 1995 och 2007. I Finland var ökningen 5 procent, i Danmark 10 procent och i Sverige hela 80 procent. I februari 2011 bestod i Sverige gruppen under 30 år av 28 683 personer.

Annons:

Rapporten visar att låg utbildningsnivå, arbetslöshet och dåliga uppväxtvillkor alltför ofta leder till förtidspension. Men den formella orsaken är många gånger en medicinsk, psykiatrisk diagnos. Hela 73 procent av ungdomarna har sådana diagnoser, bland annat autism, adhd och Aspergers syndrom.

– De har haft problem med studierna på gymnasiet, kanske gått i särskola, och har inte kunnat etablera sig på arbetsmarknaden, säger Irene Wennemo.

– Men deras medicinska problem är inte större än att många av dem borde kunna få någon form av jobb med rätt stöd eller utbildning. I stället riskerar de att hamna i förtidspension.

Var femte ung slutför inte gymnasiet. Bristen på utbildning i kombination med ökade krav på datorkunskap, kommunikationsförmåga och social kompetens gör det svårt att få jobb. Forskarna anser att avsaknaden av gymnasiekompetens är den enskilt viktigaste faktorn bakom att en ung människa blir en förtida pensionär.

Irene Wennemo förklarar de senaste årens snabba ökning av unga med aktivitetsersättning med att dörrarna till arbetsmarknaden blivit svårare att forcera. Många unga misslyckas med att kvalificera sig tilll a-kassa och erbjuds inte heller tillräckligt ofta arbetsmarknadspolitiska insatser som praktik eller utbildning. För att försörja sig måste de söka socialbidrag. Något som i förlängningen kan leda fram till ett beslut om förtida pension.

– Vi har en tickande bomb. Många av dem som fått aktivitetsersättning kommer inte att få sjukersättning och står då utan försörjning när de fyllt 30, säger Irene Wennemo.

Rapportförfattarna, Jonas Olofsson och John Östh är forskare knutna till Umeå universitet. De konstaterar att det pågår en omfördelning mellan de offentliga försörjningssystemen. Allt fler unga som tidigare fick a-kassa eller annan ersättning för att de var inne i arbetsmarknadspolitiska åtgärder hänvisas nu till försörjningsstöd (socialbidrag) eller aktivitetsersättning (förtidspension).

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

tab066c4
Foto:TT

 Opus köpte delar av Bilprovningen. Nu bunkrar vd:n vinster i skatteparadis. 24  0 tweets  24 rekommendationer  0 rekommendationer

 Åtta skadades i branden. Samtliga lägenheter i bostaden är rökskadade. 32  0 tweets  32 rekommendationer  0 rekommendationer

brandpuff
Foto:DN
turk-ryss
Foto:AP

 Efter nedskjutningen. Möte med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. 10  0 tweets  10 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Ballon d'Or. För femte året i rad finns Ronaldo och Messi med bland de tre spelare som kan få guldbollen.

zlatan-488
Foto:Icon Sport
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: