Julchokladens mörka bakgrund

Bild 1 av 2
Kakaobonden Issiaka Ouedraogo vandrar bland sina kakaoträd nära Duekoue i Elfenbenskusten. Foto: Rebecca Blackwell / AP
Kakaoskörd i Divo, Elfenbenskusten. Foto: Sia Kambou / AP
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Julhelgen är höjdpunkten för chokladälskare. Det mesta av kakaon till vår älskade choklad kommer från Västafrika, ofta från odlingar med miserabla förhållanden. En ny film avslöjar att barnarbete ännu förekommer. Men nu lovar branschen bättring.

Julhelgen är höjdpunkten för chokladälskare. Det mesta av kakaon till vår älskade choklad kommer från Västafrika, ofta från odlingar med miserabla förhållanden. En ny film avslöjar att barnarbete ännu förekommer. Men nu lovar branschen bättring.

En ny dokumentärfilm, ”Mörk choklad”, rörde häromdagen upp känslorna i Danmark. Filmen, som även ska sändas i SVT i januari, visar att julchokladen består av kakao som fortfarande till stor del skördas av barnarbetare, trots tidigare löften från branschen om sanering.

Att få bukt med missförhållandena handlar inte bara om moral och etik. Det handlar om våra möjligheter att fortsätta äta choklad.

Annons:

De senaste åren har lyxchoklad lanserats med namn som Madagaskar och Ecuador efter kakaons härkomst. Man kan få intrycket att kakao odlas lite här och var i tropikerna, men i själva verket är 90 procent av den choklad som äts i Europa gjord på kakao från Västafrika, i huvudsak Elfenbenskusten och Ghana.

Det är från Elfenbenskusten de vidrigaste berättelserna om usla villkor kommer. Ett reportageteam från BBC avslöjade för några år sedan slavliknande arbetsförhållanden i kakaoplantagerna. Unga pojkar visade upp ärr efter att ha misshandlats av plantageägare.

Sådana övergrepp hör trots allt till undantagen. Det stora problemet är extrem fattigdom på grund av allt sämre lönsamhet för odlarna. Att tusentals barn fortfarande hålls utanför skolan för att hugga kakaofrukter utan lön beror på att deras föräldrar inte kan försörja sin familj på grödan.

Det finns mer än en miljon kakaobönder i Elfenbenskusten. De allra flesta är fattiga småodlare och deras arbetare som själva aldrig smakat choklad. Ytterligare tre miljoner människor är beroende av inkomster från kakaobruket.

Så sent som 1970 var kakaobonde ett eftersträvansvärt yrke i Västafrika. Det gav en hygglig inkomst. Men världsmarknadspriset föll, samtidigt som ekonomierna avreglerades och delar av regionen skakades av väpnade konflikter.

Mellan 1980 och 2000 sjönk priset på ett ton kakaobönor från över 5.000 dollar till lite drygt 1.000 dollar. Därefter har det gått upp igen men är ännu långt under toppnivåerna. Fluktuationerna har varit dramatiska. Från 2010 till 2011 nästan halverades priset.

Eftersom lönsamheten rasat och arbetsförhållandena inte förbättras flyr ungdomarna branschen. År 2030 tros arbetsstyrkan i den västafrikanska kakaosektorn vara en fjärdedel så stor som i dag. Samtidigt stiger efterfrågan på choklad hela tiden, nu också i Asien och Latinamerika.

Det går inte ihop. Om inget radikalt görs snart kommer världen inte att ha tillgång till billig kakao.

– Kakaoindustrin är i desperat behov av förändring, säger Antoine Fountain, redaktör för en rapport om läget i de kakaoproducerande länderna som en grupp fristående internationella organisationer publicerade i början av december.

Förhållandena för arbetarna är något bättre i Ghana än i Elfenbenskusten, delvis för att landet sluppit väpnade konflikter, men också för att Ghana behållit en marknadsreglering som ger odlarna en viss prisgaranti. Elfenbenskusten har i år beslutat att återinföra ett liknande system.

Redan 2001 lovade chokladindustrin att få bort allt barnarbete och människohandel i Elfenbenskustens och Ghanas kakaobransch före 2005. Men enligt filmen ”Mörk choklad” har ännu inget enda av de sex mål som då sattes upp infriats.

I bästa fall är en ändring nu på gång. Häromveckan hölls en stor kakaokonferens i Elfenbenskustens största stad Abidjan, och 29 berörda företag och regeringar skrev under en deklaration som lovar att få slut på missförhållandena.

Företag som Mars, Mondelez (tidigare Kraft, som äger Marabou) och Nestlé och regeringarna i bland annat Elfenbenskusten, Ghana och Ecuador lovar att arbeta för att förbättra levnadsstandard och arbetsvillkor för människor i kakaosektorn, särskilt för barn och kvinnor, med FN-standarder ”i åtanke”.

De säger också att de ska arbeta för att öka produktiviteten på ett miljömässigt hållbart sätt.

Mondelez, numera världens största chokladtillverkare, har för sin del lovat satsa 400 miljoner dollar under tio år för att göra de kakaoodlingar koncernen använder socialt och miljömässigt hållbara. En fjärdedel av pengarna ska gå till 75 000 odlare i Elfenbenskusten

De senaste åren har också en allt större del av produktionen ”certifierats”, det vill säga producenterna har fått rätt att märka sina produkter med exempelvis Fairtrades eller Rainforest Alliances sigill, eftersom de uppfyller ett antal villkor för miljö och sociala förhållanden.

Läs också: Kundvagnsrevolutionären tror på marknad med ansvar

Certifiering är nog bra, menar Antoine Fountain i en presskommentar till sin rapport:

– Men det måste kompletteras med större uppmärksamhet på arbetarnas villkor rent allmänt i de berörda länderna, som att bönderna får bättre betalt.

Han anser att konkurrensen mellan certifierande organisationer varit nyttig, men den har också orsakat en viss oöverskådlighet för konsumenterna.

Dessutom är choklad ofta svårare att spåra än exempelvis kaffe. Choklad ingår i mängder av konfektyr och bakverk. Det är lätt att hitta ett miljösigill på en chokladkaka, men hur vet man att lösgodiset kommer från schysst produktion?

Läs också: ”Miljömärkning inte alltid pålitlig”

Läs också: Förvirring kring miljömärkningar

 


Digital prenumeration

Mer från förstasidan

nepal1000
Foto:Reuters, AP

 Över 2 500 döda. Tiden rinner ut för att hitta fler överlevande. 44  13 tweets  31 rekommendationer  0 rekommendationer

trygg288
Foto:Oskar Kihlborg

 Tar sig inte därifrån. Svenske klättraren på 5 600 meters höjd i Nepal. 45  9 tweets  36 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Det är bara borta.” Historiska monument reducerade till högar av bråte och tegel. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

nepal_488
Foto:AFP

 300 000 utlänningar i landet. Svårt få kontakt med turister i Nepal.

nepalfiskben1000
Foto:AP

 Se bilder från platsen. Jordskalvet har ödelagt Nepals huvudstad Katmandu. 11  3 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

rollsroyce488
Foto:Alamy

 Slog till klädda i dyra kostymer. Rosa Rolls-Royce och dyrbara klockor hörde till rånarnas byte. 6  5 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

flyktingar_1000
Foto:AP

 Livsfarlig resa. Världen ser på medan flyktingsmugglare härjar ostört. 126  71 tweets  54 rekommendationer  1 rekommendationer

sara2
Foto:Nicklas Thegerström

 Flyktingen: Färden till Sverige gick via lastbil genom öknen och en överfull pråm över Medelhavet. 39  14 tweets  25 rekommendationer  0 rekommendationer

 Smugglarna: ”Alla säger att jag låter för många gå ombord.” 15  8 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

 Gränspoliserna: Behövs närvaro av utländska trupper i Libyen. 5  2 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Dansstilen som Miley Cyrus är känd för uppskattades inte. Tre unga kvinnor döms. 20  11 tweets  8 rekommendationer  1 rekommendationer

twerk
Foto:AP
elfsborg-1000
Foto:Bildbyrån

 Halmstads första seger. Keene var med och stoppade sin gamla klubb.

 Välkomnades med Idolhån. Kevin Walker tillbaka i Sundsvall. 19  5 tweets  14 rekommendationer  0 rekommendationer

 Djurgårdens andra raka seger. Efter knackiga starten på allsvenskan.

Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: