Ekonomi

Kommunal: Wallström måste ha missförstått

01:10. Anneli Nordström slår tillbaka anklagelserna om att hon inte talat klarspråk med Margot Wallström och menar att allt ska ha gått rätt till när Kommunal hyrde ut en lägenhet till utrikesministern.

Kommunals ordförande Annelie Nordström tillbakavisar Margot Wallströms uppgifter om att hon blivit vilseledd av fackförbundets ledning. ”Margot måste ha missförstått de uppgifter hon fått av oss”, säger Annelie Nordström. Utrikesministern står dock på sig.

Efter en dag fylld av krismöten gav Kommunals pressade ordförande Annelie Nordström en åtta minuter lång presskonferens sent på fredagseftermiddagen.

Tidigare på dagen hade utrikesminister Margot Wallström sagt att Kommunals ledning farit med osanning då utrikesministern fick tillgång till en lägenhet i centrala Stockholm.

– Wallström har fått besked om att hon inte gått före någon kö och det är helt korrekt information hon har fått, säger Annelie Nordström.

Orsaken till att Margot Wallström inte ska ha gått före i bostadskön är, enligt Kommunal, att förbundets fastigheter inte är en del av denna.

I Stockholm finns en frivillig överenskommelse om att hälften av lägenheter hos privata fastighetsägare ska fördelas via bostadsförmedlingen.

– Kommunal omfattas inte av den överenskommelsen, säger Annelie Nordström.

Kommunal har i sin policy inskrivet att 50 procent av förbundets lägenheter ska bebos av anställda hos Kommunal innan man ansluter sig till bostadsförmedlingen.

– I dag bebos 35 procent av lägenheterna av personer som arbetar på Kommunal. Eftersom fördelningen är mindre än 50 procent till Kommunal lämnar vi tills vidare inga lägenheter till bostadsförmedlingen, säger Annelie Nordström

Påståendet om att ledningen för Kommunal ljugit för Wallström vill Annelie Nordström inte kommentera.

– Jag vill inte prata om lögner. Margot måste ha missförstått de uppgifter hon har fått av oss, säger hon.

– Om Margot anser att det förekommit lögner måste hon reda ut det. Jag anser att det är ett missförstånd.

Flera personer väckte under fredagen frågan om Margot Wallströms lägenhet kan vara en muta. Den frågan hade Annelie Nordström inte alls funderat på.

– Det har jag aldrig varit med om att reflektera över över huvud taget, säger hon.

Efter Nordströms framträdande gick utrikesministern på nytt ut, via sin pressekreterare Miriam Abu Eid, och vidhöll att hon fått felaktig information:

– Det finns inget missförstånd eller något att missförstå. Hon (läs: Wallström, reds anm) har fått felaktig information. Det viktiga som hon ville säkerställa var att man lämnade lägenheter till bostadskön och att hon inte gått förbi någon intern bostadskö inom Kommunal, säger Margot Wallströms pressekreterare Miriam Abu Eid, till SVT Nyheter.