Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Ekonomi

Kraftigt fall på Stockholmsbörsen

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.
Claes Hemberg, sparekonom på Avanza. Foto: Erik Mårtensson/TT

Stockholmsbörsen föll på måndagen med hela 4,3 procent, precis som de ledande börserna världen över. Köpenhamnsbörsen föll med hela 5,4 procent, och Oslo med drygt 4 procent.

Och nästan lika illa var det i resten av Europa. Londonbörsen föll 2,7 procent, Frankfurt 3,3 och Paris 3,2. Bakom de fallande börsindexen finns en fortsatt stark oro över utvecklingen i världsekonomin. Köparna väntar medan många vill sälja

– Usch! En halv årsavkastning bort på bara några timmar, kommenterar Claes Hemberg, sparekonom på Avanza

Han konstaterar att Stockholmsbörsen gått ned sedan 27 april förra året.

– Vi är nu inne på nio månader av nedgång, med några återhämtningar. Men trenden har varit nedför.

– Så kan det fortsätta några månader till, kanske inte hela tiden, det kommer kanske några lyft så småningom.

Men marknaden väntar på siffror om Europas konjunktur.

– Bolagens rapporter hittills har inte riktigt övertygat men inte heller skrämt slag på oss. Men sådana här dagar påminner om att det kan fortsätta några månader till, säger Claes Hemberg.

Han ser ingen ljusning just nu:

– Nej. Inget som får mig att säga att köpa just den eller den aktien. Alla aktier dras med, även stabila aktier får stryk en sådan här dag. Nu sjunker allt.

– Börsen saknar fotfäste. Det behövs en mer övertygande bild av att Europas ekonomi faktiskt överlever den här svaga perioden, säger han.

Småspararna blir ofta oroliga för sina pengar när börsen som nu halkar ned kraftigt.

– Men man ska tvärtom se pengar som ett sätt att klara oron. Det är ju tack vare att vi har pengar som vi kan överleva de här dagarna när det känns fruset och jobbigt, råder Claes Hemberg.

Han konstaterar att det är svårt att sälja just nu, eftersom det är svårt att hitta köptillfällena.

– Det finns en risk att de som säljer nu står utanför börsen i flera år. Det är så folk brukar reagera. Men är man en van köpare kan man sälja för att hoppas pricka in botten så småningom, säger Claes Hemberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.