Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kraftigt upp på börsen

Kurserna på Stockholmsbörsen vände upp på torsdagen. Storbanken SEB och råvarubolag var draglok och läkemedelsjätten Astra Zeneca bromskloss. Vid börsens stängning hade OMXS-index gått upp 1,6 procent till 461,6.

Bland tungviktarna på OMXS30-listan var det storbanken SEB som var en av vinnarna. Aktien rusade 9,1 procent efter ett bokslut, i vilket det föreslås en oväntat stor utdelning för 2015.

De andra storbankerna på börsen tog rygg på SEB, med kurslyft på 5,7 procent för Handelsbanken och 2,5 procent för Nordea.

En kraftig försvagning av dollarn, sedan en företrädare för USA:s centralbank indikerat att det kanske inte blir fler räntehöjningar i år och en återhämtning för oljepriset, bidrar till att lyfta stämningen på många börser runt om i världen.

Bäst av tungvikarna gick stålbolaget SSAB som steg hela 11,9 procent. Lundin Petroleums aktie lyfte 4,1 procent.

Gruvkoncernen Boliden drogs också med i råvarurallyt i skuggan av den försvagade dollarn. Bolidens aktie ökade 9,0 procent.

Den rapporterande läkemedelskoncernen Astra Zeneca var samtidigt bromskloss med ett kursfall på 6,9 procent sedan koncernledningen flaggat för en risk för vikande vinst och försäljning 2016.

Londonbörsens FTSE-index steg 1,1 procent, Frankfurtbörsens DAX-index sjönk 0,4 procent och Parisbörsens CAC-index var oförändrat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.