Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kraftigt upp på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen steg brett på torsdagen. Även på de ledande Europabörserna var det uppåt. OMXS-index hade vid stängning gått upp 2,1 procent till 474,1.

Europabörsernas lyft följde på breda kursuppgångar på Tokyobörsen samt på Wall Street i onsdags. Shanghaibörsen ras på över 6 procent i torsdagens handel märktes inte av.

Mest uppåt bland tungviktarna på Stockholmsbörsen drog läkemedelskoncernen Astra Zeneca, som steg 3,3 procent.

Uppgången var bred, med 28 av 30 aktier i OMXS30-index på plus. Boliden och SSAB gick mot strömmen.

Nordeas aktie klättrade 3,1 procent och Handelsbankens aktie var upp 2,7 procent.

Telia Sonera lyfte 3,0 procent sedan spanska medier spridit obekräftade uppgifter om att teleoperatören är nära en uppgörelse om att sälja spanska tillgångar.

Byggkoncernen Skanska, som fått en order värd 550 miljoner kronor i London, steg 5,7 procent.

Aktien i Lundbergsföretagen, en av årets förlorare på Stockholmsbörsen, ökade 1,6 procent sedan bolagets styrelse föreslagit en höjd utdelning för 2015 jämfört med året innan.

Londonbörsens FTSE-index gick upp 2,5 procent, Frankfurtbörsens DAX-index steg 1,7 procent och Parisbörsens CAC-index lyfte 2,2 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.