Ekonomi

Kritiserad PPM-rådgivare i konkurs

PPM-rådgivaren Positiv Pension har försatts i konkurs. Bolaget var inblandat i en komplicerad affär med pensionssparares pengar som granskas av både Finansinspektionen och Ekobrottsmyndigheten.

Positiv Pension köptes i juli i år av en amerikansk affärsman. Kort därefter tömdes bolaget på kunder, som fördes över till bolaget Strategi Placering. Där började man genast flytta kundernas pengar till en räntefond, förvaltad av Optimus fonder – ett bolag som också ägs av samma amerikanska affärsman. Enligt Finansinspektionen flyttades pengarna utan att alla kunder godkänt det och Strategi Placering har polisanmälts.

Positiv Pension har därefter saknat likvida medel att betala hyra och löner och begärs nu i konkurs. De anställda kommer få sina pengar genom den statliga lönegarantin.

Positiv Pension har sedan affären i juli hunnit byta ägare igen och styrelsen har numera bara en ordinarie ledamot. TT har tidigare rapporterat att personen saknar utmätningsbara inkomster och att mycket tyder på att det är en så kallad målvakt.

Advokat Ulf Mullo, konkursförvaltare i Positiv Pension, har sedan i förra veckan förgäves sökt styrelseledamoten, men vill inte slå fast att det skulle handla om en målvakt.

– Det är för tidigt att uttala sig om. Jag tror vi kommer få till ett möte så småningom.