Kunde inte läsa – blev miljonär

Uppdaterad 2010-11-16 14:10. Publicerad 2010-11-16 13:48

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

En kombination av turkisk framåtanda och svensk ordning har fört Kadim Akca från livet på en parkbänk till välbärgad företagare. Nu vill han dela med sig av sitt framgångsrecept i en bok. Var öppen för alla branscher, lita på din magkänsla och bjud på dig själv, är några av råden.

En kombination av turkisk framåtanda och svensk ordning har fört Kadim Akca från livet på en parkbänk till välbärgad företagare. Nu vill han dela med sig av sitt framgångsrecept i en bok. Var öppen för alla branscher, lita på din magkänsla och bjud på dig själv, är några av råden.

Tänk som en turk – om du vill lyckas i Sverige” är namnet på boken som Kadim Akca skrivit med hjälp av Antonia Stackelberg som han berättat sin historia för. Själv kan Kadim Akca inte skriva svenska särskilt bra. Det har inte hindrat honom från att bli framgångsrik entreprenör i städbranschen. Nu vill han delge sina tips för att lyckas i affärsvärlden. Mycket handlar, menar han, om självförtroende.

– Det behövs mer turkisk peppar hos svenskar. Man måste tänka att jag fixar det. Svenskar vågar ofta inte. Tänk bara när man är på ett seminarium, nästan ingen vågar prata, det är knäpptyst.

Ett annat osvenskt råd är att inte fixera sig vid att hitta ett jobb som man ”älskar”. Då kan en massa affärsmöjligheter gå förlorade, menar Kadim Akca.

– Det är jobbet som ska älska dig. Ta städning, det kanske inte verkar så roligt. Men man kan tjäna mycket pengar, titta på mig, säger Kadim Akca på sitt energiska och gestikulerande sätt.

Kadim Akcas kom från Turkiet till Värnamo 1969 för att besöka sin moster. Hans historia är som ett filmmanus med lyckligt slut. Efter bara några veckor hos mostern, med diverse kontroverser, packade han väskan och hamnade på en parkbänk. För stolt för att åka hem, med 50 kronor i fickan och utan att kunna svenska.

Räddningen blev en familj som plockade upp honom och lät honom bo i deras hem. Kadim Akca fick jobb på en trådfabrik. Samtidigt startade han en städfirma vid sidan om. Efter ett tag gick det så bra att han kunde lämna trådfabriken och sälja sin första firma. Sedan dess har Kadim Akca köpt och sålt mer än 30 företag.

Förutom renhållningsbranschen är Kadim Akca verksam inom fastighetsbranschen och sysslar med avfallshantering. Han tycker att unga ska ta de jobb som finns.

– Sedan kan du ha drömmar och utveckla dig. Men vad ska du göra, gå arbetslös? Det tråkiga jobbet kan bli ditt drömjobb.

Ett annat råd är att bygga sitt varumärke.

– Mitt varumärke är Kadim. Alla vet vad det innebär, jag har byggt ett varumärke som folk respekterar.

Kadim Akca trycker på vikten av att bemöta alla på samma respektingivande sätt. Han bockar och tar i hand med alla, oavsett position, och bjuder gärna på mat eller dryck.

Han umgås nästan bara med svenskar. Att han inte kan skriva och läsa språket så bra har inte varit något hinder.

– Nej, jag lär mig snabbt. Jag är duktig på skattefrågor, har lärt mig alla lagar, lyssnar mycket, går på seminarier och möten. Är man intresserad lär man sig. Men det kan vara jobbigt om jag är på en vinprovning och ombeds skriva ett omdöme, säger vinintresserade Kadim Akca, som under 15 år i skolan bara tog sig igenom fem årskurser.

Kadim Akca vill jobba ”hela livet”. Nyss hemkommen från sin första långa semester på 40 år inser han att ledighet får honom att klättra på väggarna.

– Någon måste fråga mig, telefonen ringa, jag har tusen idéer varje dag, säger Kadim Akca och berättar om planerna på nya förvärv inom avfallshantering.

Samtidigt uppmanar han dem som lyckas att njuta av framgången. Att åka ekonomiklass och pruta när man handlar, som Ingvar Kamprad, är inte hans melodi

Tipsa via e-post
(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

En lavin har gått vid Hällfjället i Åre. Polis och fjällräddare på väg.

halmstad-2-500
Foto:Nils Jakobsson / Bildbyrån

Följ allsvenskan live. Kalmar–Göteborg och Halmstad–Helsingborg.

Annons:
lejon_144102
Foto:Alamy

Dramatiskt besök i safaripark. När familjen åkte genom lejonavdelningen började bilen brinna.

Annons:
Annons: