Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kurserna vände upp på Kinas börser

Foto: AFP

Kurserna vände på fredagen uppåt på de kinesiska börserna. Generalindex på börsen i Shanghai steg med 1,97 procent.

Det skedde efter torsdagens rekordkorta handelsdag på 13 minuter, som stoppades automatiskt efter mindre än en halvtimma då index hade sjunkit med mer än sju procent.

Efter två dagar av handelsstopp i veckan erkände kinesiska myndigheter att stoppmekanismen inte fungerat som tänkt, utan i stället för stabilitet kan ha bidragit till de stora och snabba kursrasen. Mekanismen avskaffades därför inför fredagens handel i väntan på vidare utvärdering.

– Den negativa påverkan har varit större än den positiva, sa talesmannen Deng Ke, vid Kinas myndighet som kontrollerar handeln med värdepapper.

Kinas centralbank ökade på fredagen också orienteringskursen för landets valuta för första gången på nio handelsdagar efter att i torsdags tillåtit yuanen att göra sitt största fall på fem månader, vilket anses ha bidragit till oron.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.