Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kvinnobåten intar mässan

Konceptbåten All aboard är utvecklad efter kvinnors önskemål om säkerhet och komfort
Konceptbåten All aboard är utvecklad efter kvinnors önskemål om säkerhet och komfort Foto: Tenfilm
I morgon öppnar båtmässan Allt för sjön i Stockholm. En monter beräknas sticka ut mer än andra. Det rör sig om en båt med köks-ö och räddningsramp som kan göras om till vattenrutschbana. Konstruerad av kvinnor, för alla.

Tatiana Temm och Camilla Palmertz designade för åtta år sedan en konceptbil för Volvo Personbilar avsedd att tillgodogöra kvinnors behov och önskemål bakom ratten. Nu är det dags igen när samma team presenterar idébåten ”All aboard”.

- Det är allmänt känt att när en båt ska säljas eller köpas är det kvinnan i familjen som har sista ordet. Varför båtindustrin inte uppmärksammat det tidigare vet jag inte, säger Tatiana Temm, en av projektledarna bakom modellen

Designen är utformad efter djupintervjuer med omkring 1000 båtintresserade kvinnor från hela landet. Svenskt marintekniskt forum (SMF) ligger bakom idén och började utforma konceptbåten för nästan tre år sedan. Kerstin Hindrum är projektkoordinator på SMF och initiativtagare till projektet.

- Båtindustrin är konservativ, det vill vi ändra på genom att ta in kvinnors önskemål i produktionen, säger hon.

Kesrtin Hindrum hoppas att den nya konceptbåten ska kunna inspirera tillverkare att uppmärksamma målgruppen kvinnor som en viktig köpkraft.

- Även om båtindustrin är traditionellt utformad för män av män, utgör kvinnor en lika stor del av båtlivet, säger hon.

Konceptbåten All aboard är utformad efter tre ledord: social, smart och säker. Lösningarna som har utvecklats ska göra det lättare och mer bekvämt att vistas på sjön. Båten är bland annat mer lättstyrd, har förbättrade sociala ytor och utökad säkerhet ombord.

- Man ska komma ihåg att produkten i sig inte är genusberoende, den är tillverkad av kvinnor för alla. Vår förhoppning är inte att någon ska köpa konceptet rakt av, utan att alla tillverkare ska kunna ta till sig något, säger Tatiana Temm.

All aboard är inte ensamma på Allt för sjön-mässan om att ta hjälp av kvinnor för att utveckla en ny båtdesign. Även företaget Ryds har utformad modellen "F528", efter engagerade båtkvinnors önskemål.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.