Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Lättare att läsa på skärm

För någon månad sedan blev jag uppringd av en DN-läsare som önskar sig en ny sorts kombinationsprenumeration. På morgnarna i veckorna vill han bara ha tidningen på nätet, det går snabbare att läsa och är mera uppdaterat. På helgerna, då han har mera tid, vill han ha en tjock tidning på papper.

Nu finns det ännu inte någon sådan prenumeration. Men eftersom läsaren var en handlingens man hade han gjort det bästa möjliga av situationen. Han hade stegat i väg till datorbutiken och där testat sig fram till den bärbara dator som passar bäst för att läsa DN.se vid frukostbordet. Så nu läser han nättidningen på morgonen och låter oftast veckornas papperstidning gå direkt till pappersinsamlingen. Och på helgerna gottar han sig åt all den goda läsningen i de tjocka helgtidningarna.

När jag i många sammanhang resonerat med folk i tidningsbranschen om nättidningar så återkommer många till köksbordet, där mer än hälften av läsningen äger rum.

Hur ska det gå till att läsa nättidningen där? Man kan ju inte släpa in en stor stationär dator. Och en bärbar är ganska otymplig den också. Och inte vill man ha dyra och otympliga apparater med sig om man vill läsa tidningen på vägen till jobbet. Och förresten så är det jobbigt att läsa på skärm.

Men nu kommer flera nya idéer om hur framtidens morgontidningsläsning ska gå till.
I förra veckan demonstrerade New York Times en ny elektronisk edition av tidningen som tagits fram i samarbete med Microsoft. Den är mer lik papperstidningen till utseendet och använder förbättringar i den kommande nya versionen av Windows som ska göra det lättare att läsa på skärm.

Att den bärbara datorn ibland kan bli otymplig har datorföretagen insett och därför lanserades i förra veckan en ny mindre typ av bärbar dator, Origami. Den ligger i storlek mellan handdator och bärbar dator.

Mer speciell är den konceptskiss som Philips nyligen visat. Den kallas The Readius och är en utrullbar liten skärm gjord för pendlaren som vill läsa på väg till jobbet.

Själv börjar läsa innan jag kommit till frukostbordet. Jag tar upp mobiltelefonen från nattygsbordet och läser de senaste nyheterna på mobil.dn.se innan det är dags att gå till köksbordet och den riktiga tidningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.