Ekonomi

”Löfte om kvotering står fast”

Åsa Regner (S) är den minister som har den sociala barn- och ungdomsvården inom sitt ansvar.
Åsa Regner (S) är den minister som har den sociala barn- och ungdomsvården inom sitt ansvar. Foto: Paul Hansen

Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) står fast vid regeringens löfte om en kvoteringslag nästa år om börsbolagens andel kvinnor inte stiger till 40 procent.

Det betyder att minst 200 kvinnor måste in i börsbolagens styrelser redan i år.

Dagens Nyheter har i två dagar granskat jämställdheten i svenska företag. Både bland börsbolag och enskilda aktiebolag är männen i kraftig majoritet. På börsen minskar andelen kvinnor i bolagens styrelser i takt med bolagens storlek. Just nu är andelen kvinnor i de 287 bolagen på Stockholmsbörsen lista för små, medel och stora företag 27,5 procent. På listan för utvecklingsbolag är andelen bara 13 procent.

Läs mer: Kvinnorna väljs bort i nya bolag

Regeringen har tidigare lovat, eller snarare hotat, med att införa tvingande lagstiftning om andelen kvinnor i styrelserna under 2016 inte går upp till 40 procent. Det löftet står regeringen fast vid, enligt barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér.

– Jag och regeringen ser gärna att man kommer fram till 40 procent själva och då behöver man inte lagstiftning. Lagstiftning är inget mål i sig, säger Åsa Regnér.

DN:s granskning visar att mer än 70 procent av bolagen har ojämställda styrelser och att tio procent av bolagen helt saknar kvinnor. Enligt DN:s beräkningar krävs det att minst 200 kvinnor tar plats i styrelserna i år för att börsen som helhet ska kunna nå 40 procent.

– Jag ser fram mot årets valberedningars förslag och företagens beslut. Sedan får vi återkomma, säger Åsa Regnér.

Enligt jämställdhetsministern Åsa Regnér visar den låga andelen kvinnor i styrelserna att det redan pågår kvotering.

– Män kvoterar in män uppenbarligen, det händer informellt, det är inte transparant och inte mätbart, säger hon.

Läs mer: Tre av fyra styrelser helt utan kvinnor