Lukas går i nian – men räknas som arbetslös

Bild 1 av 3
Var fjärde ungdomsarbetslös går i grundskolan eller gymnasiet. Orsaken är att de söker extrajobb. En av dem är 15-årige Lukas Hägglund, som går i nian och söker sommarjobb. Foto: Paul Hansen
Foto: DN
Foto: DN
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Så här räknar SCB

Då är man ung och arbetslös, enligt SCB:

1. Personen är 15–24 år och det spelar ingen roll om man är skolelev.

2. Personen saknar jobb (eller extrajobb).

3. Personen kan ta jobb (eller extrajobb) inom de närmsta veckorna.

4. Personen har sökt jobb (eller extrajobb) de senaste fyra veckorna. Det räcker med att ha läst jobb- annonser i en tidning för att det ska räknas som att ”söka jobb”.

Eller:

Om en person, 15–24 år, har fått ett jobb men börjar inom tre månader räknas han eller hon som ung och arbetslös.

15-årige Lukas går i nian och söker sommarjobb. Därför räknas han som ung och arbetslös.Nästan en av fyra personer i den officiella statistiken om ungdomsarbetslösheten är i själva verket elev i grundskolan eller gymnasiet. Siffrorna bakom den politiska stridsfrågan är kraftigt missvisande, visar DN:s genomgång.

15-årige Lukas går i nian och söker sommarjobb. Därför räknas han som ung och arbetslös.Nästan en av fyra personer i den officiella statistiken om ungdomsarbetslösheten är i själva verket elev i grundskolan eller gymnasiet. Siffrorna bakom den politiska stridsfrågan är kraftigt missvisande, visar DN:s genomgång.

Få politiska frågor har fått så stor uppmärksamhet i samhällsdebatten som ungdomsarbetslösheten. Såväl oppositionen som regeringspartier har beskrivit situationen som ett misslyckande.

Siffran som brukar lyftas fram ligger runt 22–25 procent och källan är SCB:s arbetskraftsundersökningar, AKU. Men det finns ett pedagogiskt problem: att säga att var femte ungdom är arbetslös är direkt fel. Vi ska strax återkomma till varför.

Annons:

Siffrorna om ungdomsarbetslösheten har varit ifrågasatt. Orsaken är framför allt att statistiken inkluderar en större mängd studenter som pluggar på heltid.

Detta är känt sedan tidigare. Studenterna räknas som arbetslösa eftersom de samtidigt söker jobb och argumentet för att inkludera dem har således varit att de kan ha valt studier som nödlösning i väntan på arbete.

Vad som inte är känt är att gruppen ”heltidsstuderande arbetslösa” till stor del består av gymnasie- och grundskoleelever. SCB definerar unga som personer mellan 15-24 år.

Av det totala antalet arbetslösa unga år 2011 gick nästan var fjärde person (24,2 procent) i själva verket i grundskolan eller gymnasiet. Det visar nya siffror som SCB har tagit fram på uppdrag av DN.

– Om man är intresserad av siffror som ska fånga de sociala problemen med att unga inte får jobb är siffran inte särskilt bra. Det är stor skillnad på att söka jobb vid sidan av studierna och att som 27-åring inte hitta jobb på två år, säger Anders Forslund, professor vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU).

Den nuvarande arbetslöshetsdefinitionen har slagits fast genom en internationell överenskommelse och siffrorna från Statistiska centralbyrån baserar sig på ett stort antal telefonintervjuer. De siffror som DN presenterar i dag har sin grund i frågor som ställs av SCB i arbetskraftsundersökningarna, men som inte publiceras i den löpande statistiken.

Förra året räknades 149 300 personer mellan 15 och 24 år som arbetslösa, varav 66 600 personer var heltidsstudenter.

Av dessa pluggade 31 700 personer på gymnasiet, 4 400 i grundskolan och 12 900 vid högskola eller universitet. Ytterligare 17 600 personer bedrev övriga studier, exempelvis svenska för invandrare (sfi).

Under läsåret 2011/12 gick 369 083 personer på svenska gymnasieskolor, enligt Skolverket. Det innebär alltså att knappt var tionde gymnasieelev räknades som arbetslös. Då ska man dock komma ihåg att jämförelsen görs utifrån två olika undersökningar.

– Jag är orolig för att man använder statistiken som en sanning. Att ungdomsarbetslösheten är 25 procent är inte sann. Det är allvarligt att statistiken ser ut så här och vi borde se över den. De makthavare som använder sig av dessa siffror borde vara försiktiga med att dra slutsatser, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist.

SCB frågar dessutom samtliga heltidsstuderande som räknas som arbetslösa vad de i huvudsak betraktar sig som.

Endast 3 200 av 66 600 såg sig som arbetssökande, alltså cirka 5 procent. Om man räknar bort alla andra heltidsstudenter skulle arbetslöshetssiffran för unga år 2011 sjunka från 22,9 procent till 14,6 procent.

Men här finns det fortfarande ett pedagogiskt problem. Det innebär inte att 14,6 procent av ungdomarna är arbetslösa, eftersom SCB räknar andelen arbetslösa i förhållande till arbetskraften, inte hela befolkningen.

Lukas Hägglund, 15 år, betraktar sig i huvudsak som studerande. Han går i nian på Hemmestaskolan i Värmdö men söker aktivt sommarjobb. På så sätt skulle han räknas som arbetslös i den officiella statistiken.

– Det låter väldigt konstigt. Jag känner mig nämligen inte som arbetslös eftersom jag bara går i nian. Jag söker jobb till i sommar för att tjäna extra pengar innan jag börjar gymnasiet, säger Lukas.


Digital prenumeration

Mer från förstasidan

kdledare
Foto:Nicklas Thegerström

 Se hennes första tal som partiledare. Hyllades med stående ovationer. 5  2 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

 Odell ger råd till nya KD-ledaren. Utmanade Hägglund om ledarskapet. 15  14 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Busch Thor: Civilsamhällets spion. Fick smak på makt som tonåring. 286  31 tweets  254 rekommendationer  1 rekommendationer

rastam_lambertz_1000
Foto:TT

 Avlidne Hannes Råstams barn svarar Lambertz. ”Vansinniga påståenden.” 7  6 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Har skrivit ny Quickbok. Riktar kritik mot journalister och juristkollegor. 681  94 tweets  587 rekommendationer  0 rekommendationer

gwpuff
Foto:Moa Karlberg

 Beredd att stötta Hannes Råstams familj ekonomiskt. Reagerar på nya boken. 638  42 tweets  596 rekommendationer  0 rekommendationer

nutidstestet_v17B_488
Foto:Ulrika By

Roman blir film, Finland fick ny ledare och bolagsjätte stämmer städfirma. Har du koll?  Veckans Nutidstest. 64  0 tweets  64 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Realitystjärnan i intervju. Berättar om hur familjen tagit beskedet. 35  17 tweets  18 rekommendationer  0 rekommendationer

jennerpuff
Foto:AP
buss_1000
Foto:Erik Ardelius

 Största ändringen sedan 80-talet. Stadsdelsnämnder fick inte säga sitt. 94  12 tweets  82 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: