Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Lyckad spansk auktion stärkte euron

Skuldkrisen i eurozonen kan ha nått en vändpunkt sedan Spanien och Italien fått låna till lägre ränta än väntat. Stödköp i Europa från Kina och Japan, och uppgifter om att Tyskland är villigt att satsa mer på krisstöd, tros ligga bakom.

Euron återtog snabbt förlorad terräng på torsdagen, både mot kronan och dollarn, sedan Spanien och Italien tagit upp årets första obligationslån till lägre räntor än väntat.

– Marknaden har börjat leta efter en vändpunkt i krisen, sade Peter Chatwell, räntestrateg på Crédit Agricole, till Reuters efter auktionerna.

Svenska kollegor noterar samma sak.

– Politikerna har ett litet övertag just nu, med stöd i en rätt så stark global makroutveckling. Kommentarerna från Merkel tidigare i veckan var ett trendbrott mot vad vi sett tidigare, säger Johan Javéus, chefsstrateg på SEB.

 

Han pekar även på hur Kina och Japan stärkt försvaret av euron och eurozonen med löften om köp av obligationer från utsatta länder och eurozonens krisfond EFSF.

En annan positiv drivkraft är de allt tydligare statistiska signalerna om en fortsatt återhämtning, både i USA och eurozonen.

– USA går från klarhet till klarhet, även om arbetsmarknaden inte har kommit i gång. Och i Europa finns också en bred tillväxt. Det är inte bara Tyskland. Det är inte nattsvart, som många trodde för några månader sedan.

Javéus understryker samtidigt att vindarna kan vända snabbt.

Marknaden går lätt från hopp till förtvivlan och tillbaka igen.

Sven-Arne Svensson, chefekonom på Erik Penser fondkommission, vill inte sätt ned foten.

– Men ibland vänder det ju snabbare än väntat, säger han.

Han pekar på hur snabbt Baltikum har rest sig efter krisåret 2009.

För bara ett år sedan sade många att Baltikum aldrig skulle klara sig utan devalvering. Nu har Estland den näst högsta tillväxten i Europa och överskott i utrikeshandeln.

Euro-krisen slog i fjol, inom loppet av ett halvår, ut både Grekland och Irland från obligationsmarknaden. Även mer positiva bedömare tror att Portugal måste följa efter. Kanske även Spanien, vilket skulle innebär att dagens stödpaket inte räcker.

Detta fått EU-kommissionen att föreslå en stärkt krisfond, både vad gäller utlåningskapaciteten och vad den får göra. Tyskland ska enligt tidningen Financial Times källor stå bakom detta initiativ, även om det skulle innebära större finansiella åtaganden än landet redan har gjort.

Beslut i frågan om en utvidgad EFSF-fond väntas på nästa EU-toppmöte i februari, då man även vill besluta om ökad ekonomisk-politisk koordination mellan de 17 euroländerna.

Fakta: Billigare än väntat

Spanien betalade på torsdagen en ränta på 4,54 procent i en auktion av femåriga statsobligationer för 3 miljarder euro.

Det var lägre än väntat, men högre än de 3,58 procent Spanien betalade i den förra auktionen av samma typ i november i fjol.

Efterfrågan steg. Antalet bud per utbjuden obligation lyfte från 1,6 i november till 2,1.

Lånet är dock bara en bråkdel av de 80 miljarder euro i obligationslån Spanein beräknas behöva under 2011.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.