DN granskar slöseriet med skattepengar

Miljonfesten kan vara olaglig – på flera sätt

Stiftelsens jubileumsfest i Blå hallen.

Foto: Stellan Herner / Stiftelsen för strategisk forskning Stiftelsens jubileumsfest i Blå hallen.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Stiftelsen kan hamna i domstol av flera anledningar

1 Staten kan som stiftelsegrundare stämma SSF:s styrelse för att de missbrukat stiftelsens tillgångar. Skulle staten få rätt i domstol måste styrelseledamöterna betala kalaset ur egen ficka.
2 Upphandlingsskadeavgift kan dömas ut om det har skett en otillåten direktupphandling. Den får vara högst tio procent av det totala upphandlingsbeloppet, eller maximalt tio miljoner kronor.
3 En person som med avsikt eller på grund av slarv låter bli att bokföra enligt bokföringslagen begår bokföringsbrott. Det kan till exempel ske genom att: inte bokföra affärshändelser, slänga räkenskapsinformation, lämna oriktiga uppgifter i bokföringen.
Vid ringa brott är påföljden böter eller fängelse i högst sex månader.

Miljonfesten i Blå hallen kan hamna i domstol. Samtidigt riktar forskare skarp kritik mot Stiftelsen för strategisk forskning (SSF). ”De här pengarna på drygt tio miljoner kronor skulle ha kunnat finansiera två heltidsforskare under tio år”, säger Niklas Dahl, professor och överläkare på Uppsala universitet.

Miljonfesten i Blå hallen kan hamna i domstol. Samtidigt riktar forskare skarp kritik mot Stiftelsen för strategisk forskning (SSF). ”De här pengarna på drygt tio miljoner kronor skulle ha kunnat finansiera två heltidsforskare under tio år”, säger Niklas Dahl, professor och överläkare på Uppsala universitet.

DN:s avslöjande om miljonfesten i Blå hallen och kontrakten med festfixaren Micael Bindefeld kan få flera rättsliga efterspel.

Stiftelsen struntade i att göra en upphandling vilket kan leda till dryga böter i domstol om Konkurrensverket granskar affären.

Annons:

Samtidigt finns det också en möjlighet för staten att stämma de ledamöter som sitter i forskningsstiftelsens styrelse.

Stiftelsen för strategisk forskning, startades med löntagarnas pengar av staten 1994. I dag sitter stiftelsen på cirka 9 miljarder kronor. Enligt organisationens stadgar kan inte stiftelsen granskas som andra stiftelser.

– Men som stiftelsens grundare kan staten agera. Det är svenska staten som stått för stiftelsens tillgångar och om staten anser att dessa stora utlägg inte är förenliga med strategisk forskning så kan de stämma ledamöterna i stiftelsens styrelse, säger Henning Isoz, som också ligger bakom Sveriges nu gällande stiftelselag.

– Ett 15-årsjubileum skulle väl som mest handla om några flaskor champagne på kontoret. Det går inte att förena fester för miljoner med vare sig information eller forskningsbidrag, säger Henning Isoz.

Dessutom kan stiftelsens bristande bokföring vara ett brott mot bokföringslagen. Viktiga specifikationer som visar vad utbetalningarna till Bindefeld handlat om har slarvats bort.

– Det är illa det strider mot bokföringslagen att inte ha kompletta underlag och särskilt när det är känsliga poster som jag tycker att den här typen av poster är när det gäller allmänna medel, säger Dan Brännström, generalsekreterare för Branschorganisationen för revisorer och rådgivare, FAR.

Stiftelsens auktoriserade revisor, Jan-Erik Söderhielm, godkände bokföringen och årsredovisningen för 2009 utan någon kritik. Han var tillsammans med sin fru också en av gästerna på galamiddagen i Blå hallen.

– Jag har inga kommentarer om det, säger han till DN.

Inte heller Riksrevisionens revisor anmärkte på de bristande underlagen.

Dan Brännström tror att DN:s avslöjande nu kan leda till att fler styrelser och revisorer uppmärksammar känsliga poster i bokföringen.

– En revisor ska inrikta sig på väsentliga poster och transaktionerna, och det här var kanske inte de största beloppen men de är känsliga. Säkert är det här en väckarklocka både för styrelser och revisorer, säger Dan Brännström.

Miljonrullningen har fått forskar­världen att reagera kraftigt och stiftelsens trovärdighet är nu ifrågasatt. SSF är en av de stora finansiärerna av svensk forskning och konkurrensen om pengar är stenhård.

– De ger till få men stora summor. De som får pengar därifrån är ekonomiskt oberoende i många år. Därför är avslöjandet stötande för oss som många gånger inte får några anslag, säger Niklas Dahl.

Även om det rör sig om relativt lite pengar som gått till fester i stiftelsens budget är det en viktig principfråga, menar Niklas Dahl.

– Det finns många aspekter på hur viktiga de här pengarna är. För mig är det offentliga medel som jag är beroende av för att kunna betala mina forskare, köpa utrustning, producera vetenskapliga resultat och kunna bedriva undervisning som till viss del är finansierade av sådana medel.

Kritiken mot stiftelsens agerande delas av flera forskare på landets universitet och högskolor som DN har pratat med.

– Det är klart att man måste ha en viss representation, men man kan ifrågasätta storleken och är man ute efter att synliggöra forskning finns det andra vägar. Vi forskare är redan väldigt väl medvetna om vad SSF gör, säger Cancerfondens ordförande Bengt Westermark, professor i immunologi.

Professor Thomas Edlund vid Umeå universitet:

– Det är klart man blir upprörd, det är ju skattemedel. Som forskare har man en begränsad budget och det finns inte på banan att man kan bete sig så här, säger han.

För att återupprätta förtroendet för stiftelsen vill forskarna att agerandet får konsekvenser för stiftelsens nuvarande styrelse, verkställande och administrativa direktörer och även dess revisor.

– På kort sikt måste man upprätta principer och regler som man ska kunna kontrollera, säger Niklas Dahl.

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

riksdagen500
Foto:TT, Lars Lindqvist

 Det gäller för nyval. Statsvetaren tveksam, men S står inför utmaningar. 52  3 tweets  49 rekommendationer  0 rekommendationer

billstrom244
Foto:Paul Hansen

 På Facebook. Både Fi och SD är extrema och måste bekämpas, skriver migrationsminister Billström (M). 471  27 tweets  442 rekommendationer  2 rekommendationer

 Nu börjar arbetet. Då kan det bli klart med statsministern. 5  0 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

 Sedan V fått kalla handen. Facken sluter upp bakom Löfven. 41  3 tweets  38 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Kaos hotar.” Tyska medier siar om svensk blockpolitik. 128  25 tweets  103 rekommendationer  0 rekommendationer

eriksson-500
Foto:Reuters, AP

 Malmö FF föll i CL-debuten. Carlos Tévez avgjorde i 90:e minuten.

 DN rapporterade direkt. Så var Malmös Champions League-debut. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Uefa straffar Malmö. Upprepade förseelser kan ge stängd läktare. 7  3 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

 Efter i kamp om tredje plats. Så gick det i tisdagens övriga matcher i Champions League.

olympiakos-144
Foto:AP
Annons:

 Misslyckad design. Colombianska cykellagets tävlingsdräkter har vållat en Twitterstorm. 35  4 tweets  31 rekommendationer  0 rekommendationer

cykeldrakt244
Skärmdump: Twitter
Annons:
chokladboll144
Foto:TT

 ”Har nolltolerans.” Tv-kockens krog serverade ”negerboll i fin gammal ljusstake med mörk kvinna”. 8  0 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

sd500
Foto:Magnus Hallgren

 M tappar stort. Partistödet till SD kommer öka med många miljoner. 42  6 tweets  36 rekommendationer  0 rekommendationer

 Nis Hur sörjer valresultatet. Här gick SD från 6 till 21,5 procent av rösterna. 338  39 tweets  299 rekommendationer  0 rekommendationer

filipstad2-244
Foto:Jonas Lindkvist

 Högljudda motdemonstranter. Åtalas för att ha stört SD på valmöten. 23  5 tweets  18 rekommendationer  0 rekommendationer

 Lokal för valvaka. SD erkänner - låtsades ha firmafest. 66  5 tweets  60 rekommendationer  1 rekommendationer

SDnamn144
Foto:TT

 Få kvinnor bland de nya ledamöterna. Ser ut att få totalt 49 mandat. 25  7 tweets  18 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: