DN granskar slöseriet med skattepengar

Miljonfesten kan vara olaglig – på flera sätt

Publicerad 2012-08-15 06:00

Stiftelsens jubileumsfest i Blå hallen.

Foto: Stellan Herner / Stiftelsen för strategisk forskning Stiftelsens jubileumsfest i Blå hallen.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Miljonfesten i Blå hallen kan hamna i domstol. Samtidigt riktar forskare skarp kritik mot Stiftelsen för strategisk forskning (SSF). ”De här pengarna på drygt tio miljoner kronor skulle ha kunnat finansiera två heltidsforskare under tio år”, säger Niklas Dahl, professor och överläkare på Uppsala universitet.

Miljonfesten i Blå hallen kan hamna i domstol. Samtidigt riktar forskare skarp kritik mot Stiftelsen för strategisk forskning (SSF). ”De här pengarna på drygt tio miljoner kronor skulle ha kunnat finansiera två heltidsforskare under tio år”, säger Niklas Dahl, professor och överläkare på Uppsala universitet.

DN:s avslöjande om miljonfesten i Blå hallen och kontrakten med festfixaren Micael Bindefeld kan få flera rättsliga efterspel.

Stiftelsen struntade i att göra en upphandling vilket kan leda till dryga böter i domstol om Konkurrensverket granskar affären.

Samtidigt finns det också en möjlighet för staten att stämma de ledamöter som sitter i forskningsstiftelsens styrelse.

Stiftelsen för strategisk forskning, startades med löntagarnas pengar av staten 1994. I dag sitter stiftelsen på cirka 9 miljarder kronor. Enligt organisationens stadgar kan inte stiftelsen granskas som andra stiftelser.

– Men som stiftelsens grundare kan staten agera. Det är svenska staten som stått för stiftelsens tillgångar och om staten anser att dessa stora utlägg inte är förenliga med strategisk forskning så kan de stämma ledamöterna i stiftelsens styrelse, säger Henning Isoz, som också ligger bakom Sveriges nu gällande stiftelselag.

– Ett 15-årsjubileum skulle väl som mest handla om några flaskor champagne på kontoret. Det går inte att förena fester för miljoner med vare sig information eller forskningsbidrag, säger Henning Isoz.

Dessutom kan stiftelsens bristande bokföring vara ett brott mot bokföringslagen. Viktiga specifikationer som visar vad utbetalningarna till Bindefeld handlat om har slarvats bort.

– Det är illa det strider mot bokföringslagen att inte ha kompletta underlag och särskilt när det är känsliga poster som jag tycker att den här typen av poster är när det gäller allmänna medel, säger Dan Brännström, generalsekreterare för Branschorganisationen för revisorer och rådgivare, FAR.

Stiftelsens auktoriserade revisor, Jan-Erik Söderhielm, godkände bokföringen och årsredovisningen för 2009 utan någon kritik. Han var tillsammans med sin fru också en av gästerna på galamiddagen i Blå hallen.

– Jag har inga kommentarer om det, säger han till DN.

Inte heller Riksrevisionens revisor anmärkte på de bristande underlagen.

Dan Brännström tror att DN:s avslöjande nu kan leda till att fler styrelser och revisorer uppmärksammar känsliga poster i bokföringen.

– En revisor ska inrikta sig på väsentliga poster och transaktionerna, och det här var kanske inte de största beloppen men de är känsliga. Säkert är det här en väckarklocka både för styrelser och revisorer, säger Dan Brännström.

Miljonrullningen har fått forskar­världen att reagera kraftigt och stiftelsens trovärdighet är nu ifrågasatt. SSF är en av de stora finansiärerna av svensk forskning och konkurrensen om pengar är stenhård.

– De ger till få men stora summor. De som får pengar därifrån är ekonomiskt oberoende i många år. Därför är avslöjandet stötande för oss som många gånger inte får några anslag, säger Niklas Dahl.

Även om det rör sig om relativt lite pengar som gått till fester i stiftelsens budget är det en viktig principfråga, menar Niklas Dahl.

– Det finns många aspekter på hur viktiga de här pengarna är. För mig är det offentliga medel som jag är beroende av för att kunna betala mina forskare, köpa utrustning, producera vetenskapliga resultat och kunna bedriva undervisning som till viss del är finansierade av sådana medel.

Kritiken mot stiftelsens agerande delas av flera forskare på landets universitet och högskolor som DN har pratat med.

– Det är klart att man måste ha en viss representation, men man kan ifrågasätta storleken och är man ute efter att synliggöra forskning finns det andra vägar. Vi forskare är redan väldigt väl medvetna om vad SSF gör, säger Cancerfondens ordförande Bengt Westermark, professor i immunologi.

Professor Thomas Edlund vid Umeå universitet:

– Det är klart man blir upprörd, det är ju skattemedel. Som forskare har man en begränsad budget och det finns inte på banan att man kan bete sig så här, säger han.

För att återupprätta förtroendet för stiftelsen vill forskarna att agerandet får konsekvenser för stiftelsens nuvarande styrelse, verkställande och administrativa direktörer och även dess revisor.

– På kort sikt måste man upprätta principer och regler som man ska kunna kontrollera, säger Niklas Dahl.

Tipsa via e-post

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

malaria_500
Foto:Erik Esbjörnsson

Dödstalen har halverats sedan millennieskiftet. Nu väntar vaccin. 6  3 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

premium DN:s vetenskapsredaktör: Någonting har hänt i kampen mot malaria det senaste decenniet.

krucifix_144102
Foto:TT

Vid firandet av påven Johannes Paulus II. Mannen krossades till döds av jättelikt träkrucifix. 7  2 tweets  3 rekommendationer  2 rekommendationer

Annons:
Webb-TV
Hör Martin och Felicia sjunga sina bidrag till European Song Festival!

Snart avgörs European Song Festival. DN har träffat Sveriges hopp. 3  0 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons: