Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Minskad förlust för SAS

Foto: Johan Nilsson/Scanpix

Flygbolaget SAS redovisar en förlust före skatt på 306 miljoner kronor för perioden februari-april, det andra kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår.

Det kan jämföras med förlusten på 734 miljoner kronor motsvarande period 2012.

Omsättningen uppgick till 9 933 miljoner kronor, jämfört med 10 070 miljoner kronor ett år tidigare.

Enligt vd Rickard Gustafson håller bolaget sig till den fastlagda strategiplanen, som inneburit stora besparingar, samtidigt som han konstaterar att resultatnivån ännu inte är tillfredsställande.

Den totala passagerartrafiken steg i maj med 1,5 procent jämfört med samma månad året före. Den så kallade kabinfaktorn, som visar hur pass fyllda flygplanen är, minskade med 2,3 procentenheter till 73 procent.

För största dotterbolaget Scandinavian Airlines minskade passagerartrafiken med 1,6 procent. Kabinfaktorn minskade med 2,3 procentenheter till 73,6 procent.

För Scandinavian Airlines ökade yielden, intäkten per passagerarkilometer, med 10,3 procent i april jämfört med samma månad förra året.

Indikationer för Scandinavian Airlines yield i maj är negativa, skriver bolaget i sin månadsrapport.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.