Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Motor

Även gps i bilen kan förbjudas

Foto: Chris O'Meara/AP
Nu blir det krav på handsfree till mobilen och sms-förbud när man kör bil. Regeringen backar sedan de rödgröna och Sverigedemokraterna gått på samma linje. Men förbudet blir mer omfattande än så. Även mejl, internet och gps-användning stoppas, enligt uppgift till DN.

– Det som är mest farligt är att släppa blicken från vägen. Därför måste vi skapa en teknikneutral lagstiftning, säger Anders Ygeman (S).

Som ett av de sista länderna i Europa ska även Sverige förbjuda sms:ande vid bilkörning och införa krav på handsfree. Men det dröjer till 2012 eller 2013 innan lagen träder i kraft.

Lagen kommer även att innehålla formuleringar som förbjuder användning av mejl, internet och gps som kräver att man flyttar blicken från vägen till en elektronisk skärm, enligt uppgift till DN.

Sent i går pågick fortfarande förhandlingar mellan Socialdemokraterna och Moderaterna om hur de exakta formuleringarna ska se ut.

I dag fattas beslutet i trafikutskottet i riksdagen. Moderaterna har hållit emot i det längsta. Men på trafikutskottets möte förra veckan blev det uppenbart att regeringen riskerade en förlust vid omröstningen i kammaren.

De rödgröna och Sverigedemokraterna var ense om att införa ett förbud. Då backade det största regeringspartiet.

– Jag tror att det slutar med ett enigt utskott, säger Anders Ygeman, ordförande i trafikutskottet.

Hittills har regeringen hänvisat till att det räcker med den lag som redan finns från 1951 om vårdslöshet i trafik.

Den innebär att man inte får ägna sig åt sysslor i bilen som äventyrar trafiksäkerheten.

Men lagen har inte fungerat. En undersökning som försäkringsbolaget Trygg-Hansa beställt visar att 42 procent av bilförarna läser eller skriver sms (textmeddelanden) bakom ratten.

– Sms är mycket farligare än att prata i mobiltelefon. Att släppa blicken från vägen ökar risken för en olycka med över 20 gånger, säger Ruggero Ceci, expert på Trafikverket.

Lika farlig är den senaste trafikfaran: den sociala nätverkstjänsten Facebook och mikrobloggen Twitter.

– Det är lätt att sköta uppdateringar med sin smartphone. Det gör folk också, även när de kör bil, säger Ruggero Cec i.

En som gjort det är småbarnsmamman Katarina Wahlström.

– Det har väl hänt att jag kollat på det ibland när man sitter i en bilkö, säger hon och plockar upp sin Iphone ur fickan.

På övergångsstället intill tvärnitar en bil för DN:s medarbetare. Föraren håller en mobiltelefon i handen.

När den nya lagen träder i kraft riskerar han böter.

– Vi vet inte vilken bötessumman blir. Det får regeringen återkomma till. Lika väl som att man riskerar böter för ett trasigt halvljus så ska man kunna bötfällas för detta, säger Anders Ygeman.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd och de borgerliga ledamöterna i trafikutskottet vill inte kommentera förslaget förrän efter beslutet i dag.

Fyra av tio sms:ar i bilen

Fyra av tio bilförare har läst eller skrivit sms under körning, enligt en undersökning som försäkringsbolaget Trygg-Hansa låtit göra.

17 procent i gruppen 18-49 år uppgav sig sms:a minst en gång i veckan, jämfört med 4 procent i gruppen 50-64 år.

Bland männen svarade 56 procent att de inte använder handsfree när de talar i mobiltelefon och kör bil. För kvinnor var siffran 45 procent.

Bland yngre (18–49 år) mobilpratare körde 58 procent utan handsfree.

Motsvarande siffra för äldre (50–64 år) var 36 procent.

Undersökningen är gjord i februari och omfattar 1 010 personer.

Källa: Trygg-Hansa och Motormännen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.