Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Motor

Bilförsäljningen rusar i Sverige

Försäljningen av nya bilar i Sverige slår alla rekord. Återförsäljarna tecknar nya order i en takt branschen aldrig tidigare upplevt.

Branschföreningen Bil Sweden väntas komma med en reviderad säljprognos nu på förmiddagen.

Nuvarande prognos för året är på 330.000 personbilar och 44.000 lätta lastbilar, en lätt nedjustering av fjolårets all-time-high på 345.000 bilar. Den offentliggjordes så sent som den 4 januari. Redan två månader senare är den passé.

Bakgrunden är rekordtryck på marknaden, både från företag och privatpersoner. Privatleasing har ökat närmast explosionsartat.

Enligt vad DN erfar kommer den nya prognosen att landa på 355.000 bilar. I februari steg nyregistreringarna – för tjugosjätte månaden i rad!

Bil Swedens prognoskommitte har åter mötts och i tisdags kväll diskuterade Bil Swedens ledning med företrädare för importörer på mässan i Genève vilka nya nivåer som ska gälla.

Allt pekar på att det blir en ny prognos och att den hamnar i nivå eller över fjolårets topp.

Det är inte nybilsförsäljningen som är urstark. Även försäljningen av begagnade bilar rusar, vilket lett till brist hos landets återförsäljare. Det i sin tur gör att värdet stiger på den som vill byta in sin begagnade bil, vilket minskar prisgapet till en ny bil.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.