Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Motor

Ett säkert kort från Hisingen

Trafiksäkra pionjärer. Här är experimentbilarna som lade grunden till dagens höga krocksäkerhet.

Volvo Vesc och Mercedes ESF 05 är ett par exempel på alla säkerhetskoncept som världens tillverkare tog fram i början av 1970-talet. Bakgrunden var ett initiativ från det amerikanska transportdepartementet och en kommitté inom försvarsalliansen Nato om att utveckla säkrare bilar. Sverige och en rad and­ra bilproducerande länder deltog i projektet, som kallades ESV, experimental safety vehicle.

För ingenjörerna blev det en spännande och kreativ tid, inte minst på Volvo. Våren 1971 klev dåvarande konstruktionschefen Rolf Mellde in på den unge medarbetaren Arne Åsbergs kontor och frågade:

Hur mycket pengar behöver du för att bygga en säkerhetsexperimentbil?

Arne Åsberg hade jobbat på Volvo i endast ett år men hade tidigare erfarenhet av bilsäkerhet på Statens trafiksäkerhetsråd. Nu såg han sin chans:

– Jag högg till med trettio miljoner kronor. Detta var strax före lunch och på eftermiddagen var finansieringen klar.

Historien återges i boken ”Krasch! Drömmen om säkerhetsbilen” av Fredrik Nyblad, bilreporter på tidningen Klassiker.

I den rollen skriver han och kollegerna med känsla om de bilar vi körde och drömde om förr. Många var tekniskt imponerande byggen, andra tidlöst eleganta, men en sak har de gemensamt: usel säkerhet. Det gäller särskilt bilar byggda före 1970-talets mitt.

Men det ansåg man inte då. Nej, felet låg hos föraren. Det var för hög fart eller en alldeles för vansinnig omkörning. Följ reglerna så blir det inga olyckor! 1965 kom en bok i USA som effektivt slog hål på myten om de felfria bilarna. Den hette ”Unsafe at any speed” skriven av juristen Ralph Nader och handlade om Generals Motors modell Chevrolet Corvair, en bil med synnerligen förrädiska vägegenskaper. GM:s första drag blev dock inte att bygga om bilen utan att försöka smutskasta författaren.

Det fanns tillverkare som tidigt förstod vikten av säkerhet. Exempelvis Ford och Nash försökte med säkerhetsbälte som tillval på 50-talet, men intresset var svalt. Volvo blev först i världen med att standardmontera trepunktsbälte (1959).

Tillverkarna tolkade uppdragen inom ESV-projektet på olika sätt, vilket tydligt framgår av de många exemplen i boken. Dock fanns ramar inom vilka alla måste hålla sig och ett detaljprogram i 82 punkter som måste följas. Många av punkterna blev aldrig verklighet, men en del känner vi igen, bland annat inifrån justerbara ytterbackspeglar.

Två tillverkare sticker ut i samlingen: Volvo med Arne Åsbergs Vesc-projekt och Mercedes med sina experimentbilar, där­ibland ESF som skulle klara en kollision i 80 km/timmen, som hade självpåtagande säkerhetsbälten, ABS-bromsar och fyra krockkuddar. Inte illa för en bil byggd för 40 år sedan!

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.