Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Motor

Faktura efter bilvärdering upprör

Konsumentverket har fått in åtta anmälningar mot webbsajterna bilpris.nu och bilenspris.net. Anmälningarna gäller att man inte förstått att bilvärderingarna som utförs kostar pengar.

Visserligen står det på sajterna att värderingen kostar 399 kronor – men man måste leta längst ned på sidorna för att hitta uppgiften.

De båda sajterna bilpris.nu och bilenspris.net är i princip samma sidor, som ser olika ut. När man surfar dtill bilenspris.net på en bärbar dator med standardupplösning på skärmen måste man rulla ned till botten för att se uppgiften om priset. Det går alltså att göra en beställning och tro att värderingen är gratis utan att man haft en chans att se vad det kostar.

Bakom bilpris.nu ligger ett bolag som heter Bilbarometern med adress Sävvägen 14 i Kristianstad. Bilenspris.net har ingen som helst information om ägare, men postadressen är Sävvägen 4 – inte 14 – i Kristianstad. Sajtnamnet registrerades den 14 augusti hos den amerikanske leverantören godaddy.com.

Värderingarna ska utföras av det helt okända företaget Skandinavisk Bil Check AB.

I våras vann Konsumentverket mot företaget Fordonsvärderingen i Marknadsdomstolen. Fordonsvärderingen fungerar i princip på samma sätt som bilpris.nu och bilenspris.net. Enligt domen måste företaget tydligt ange att tjänsten kostar pengar. Om man inte följer domen hotar ett vite på 750.000 kronor. I dag syns det dock tydligt på sajten att tjänsten kostar pengar.

Men det verkar som om alla tre värderingssajterna egentligen bara är tre varianter av samma sak. Läser man exempelvis texten om hur man värderar en bil, så är texterna i princip identiska. Alla företagen finns dessutom i Kristianstad, även Fordonsvärderingen.

 Läs också:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.