Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Motor

Fynda begagnad bil

Trist för dig som ska sälja - men bra för dig som ska köpa en begagnad bil.

Många bilhandlare sitter i dag med för stora lager av begagnade bilar som är inbytta till för höga priser. Det svider naturligtvis att sänka priserna ytterligare, men alternativet är ännu värre.

Hemligheten för lönsamhet för bilhandlarna ligger i att ha järnkoll på hur begagnatmarkanden utevecklas.

För dig som kund innebär dagens situation att du har goda möjligheter att hitta vad du söker. Man kan till och med hitta fynd för runt 15.000 kronor. DN Motor köpte en sommarbil för 14.000 i våras, en Mercedes 190 E från 1989. Den har hygglig säkerhet, god komfort och har hittills inte vållat oss några som helst bekymmer. Bränslesnål är den också - cirka 0,75 på landsväg.

Oavsett om du köper en sådan bil eller en dyrare bil ska du noga kontrollera bilens kondition och funktion. Var särskilt noga med däcken. Det gäller särskilt vid privatköp. Handlar du av en MRF-ansluten bilhandlare har du i regel garanti och helt andra möjligheter att få hjälp med eventuella brister.

Genom att kolla på nätet får du snabbt en uppfattning av hur priserna ligger på just den modell du söker. Sedan är det bara att pruta på den bil du fastnat för.

Glöm inte säkerheten. Det finns en del äldre modeller med låg säkerhet. Köp inte en sådan bil. Folksam har en lista som visar även hur äldre bilar presterar. Här kan du läsa mer:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.