Fordonsindustrin

Mullers plan om hovrätten säger nej

Publicerad 2011-09-19 09:40

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

I dag sammanträder hovrätten för västra Sverige om Saab Automobiles rekonstruktionsöverklagan. Tidigast i eftermiddag kommer besked om domstolen ger prövningstillstånd.

I dag sammanträder hovrätten för västra Sverige om Saab Automobiles rekonstruktionsöverklagan. Tidigast i eftermiddag kommer besked om domstolen ger prövningstillstånd.

Om hovrätten säger nej har Saabs vd Victor Muller en alternativ plan för att avvärja konkurshotet skriver Dagens Industri. De cirka 640 miljoner kronor Saab lånar via kinesiska Youngman ska då användas för att betala de anställdas löner och delar av leverantörsskulderna.

 – Jag tror att det finns en rimlig chans att vi kan besluta om prövningstillstånd i eftermiddag. Annars blir det i morgon, säger hovrättsråd Peter Islander.

Han ska tillsammans med två andra domare avgöra om det finns tillräckliga skäl för hovrätten att pröva om Saab ska få genomgå en rekonstruktion. Hovrättspresidenten Gunnel Wennberg är en av de tre.

– Det signalerar att det är ett viktigt ärende, säger Peter Islander.

Mötet startade halv tio.

– Vi vet inte hur lång tid det kommer att ta. Vi har en fri diskussion efter att jag som föredragande gått igenom handlingarna, säger Peter Islander.

Ett ja till prövningstillstånd kan inte överklagas. Det kan däremot ett nej.

Om det blir ett ja till prövningstillstånd blir det fyra domare som ska besluta i själva rekonstruktionsfrågan. I tingsrätten var det tre domare som avslog Saabs ansökan.

– Vi hoppas i så fall på beslut inom några dagar. Det hänger ihop med att det finns konkursansökningar mot Saab och vi försöker undvika att processerna krockar med varandra, säger Peter Islander.

Vänersborgs tingsrätt har satt ut konkursförhandling till nästa måndag. Om bolaget får gå in i rekonstruktion skyddas det mot konkurs, utmätningarna stoppas och de anställdas löner betalas av den statliga lönegarantin.

Om Saab inte beviljas prövningstillstånd lämnar IF Metall in en konkursansökan i morgon, även om hovrättens beslut överklagas.

Om beslutet i hovrätten blir att Saabs sak ska prövas men att man kommer fram till att rekonstruktion inte kan bli aktuell, är beskedet från fackförbundet det samma.

Anledningen till IF Metalls till synes kategoriska beslut om konkursansökan i morgon är att man inte vill äventyra att hamna på fel sida om den tidsgräns som gäller för att de anställda ska omfattas av den statliga lönegarantin.

IF Metallbasen Stefan Löfven har efter sitt Frankfurt-möte i slutet på förra veckan med vd:n för distributören Pang Da under helgen även haft kontakt med biltillverkaren Youngmans vd, Rachel Pang.

Bägge dessa kinesiska Saab-partners har vid de två samtalen uppgivit att deras investeringar innebär att det ska vara tillverkning både i Trollhättan och så småningom i Kina för att få tillgång till den kinesiska marknaden.

”Produktion i Trollhättan är en klar fördel för Saab som premiummärke”, säger Stefan Löfven i ett pressmeddelande.

Enligt honom var syftet med helgens kontakt att få ytterligare information direkt från Youngmans ledning.

Båda företagen ser Saabs problem som temporära, i avvaktan på nödvändiga kinesiska beslut, och anser att Saab har framtiden för sig, enligt Stefan Löfven.

 

Tipsa via e-post
(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

farja_500
Foto:AP

En person har omkommit. Passagerarfärja med 470 ombord sjunker.

uppsala
Foto:Pontus Lundahl/TT

Öppet även under onsdagen. Sökportalen klarade inte av trycket. 67  11 tweets  56 rekommendationer  0 rekommendationer

Lämplighetsprov för lärare. Moderaterna vill gallra hårdare. 13  3 tweets  10 rekommendationer  0 rekommendationer

Yrkena som lättast ger jobb. Förskollärare, datautbildade... 24  13 tweets  9 rekommendationer  2 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons: