Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Ekonomi

Näringsministerns spartips till elkonsumenterna

Tilläggsisolera, sätt in treglasfönster, ha inte elapparater i standby-läge och byt glödlamporna till ledbelysning. De handfasta råden kommer från näringsminister Maud Olofsson som svar till alla dem som knäar under skyhöga elräkningar.

- På kort sikt är det enda man kan göra att försöka hålla nere den egna elförbrukningen, säger Olofsson (C) efter ett möte med chefen för Energimarknadsinspektionen (EI).

– Men jag förstår kundernas oro. Jag har också nära och kära som klagar över detta.

Själv tilläggsisolerade hon huset redan på 1970-talet under oljekrisen. En ökar isoleringen på vinden i en villa sparar 3.300 kronor per år och att sätta in ett tredje glas i fönstret spar omkring 2.000 kronor per år, enligt ministern.

– Jag gör allt jag kan för att förbättra den här marknaden.

På sikt ska det arbetet förhoppningsvis mynna ut i smarta elnät och timmätare i hemmen samt betydligt mer förnybar energi och en enhetlig marknad för Norden. Men allt det åstadkoms inte i en handvändning, konstaterar näringsministern. I vår hoppas ministern kunna berätta mer om hur förtroendet för elmarknaden ska kunna stärkas.

En bra bit av elräkningen består också av energiskatter och moms.

– På det området finns ingen diskussion just nu. Men jag är beredd titta på alla åtgärder som gör det lättare för kunden.