Närodlat inte alltid det bästa

”Jag väljer svenskt kött för att djuren har det bättre”, säger Sandra Klang, 41 år, som arbetar som sjuksköterska på en ambulanshelikopter.

Foto: Nicklas Thegerström ”Jag väljer svenskt kött för att djuren har det bättre”, säger Sandra Klang, 41 år, som arbetar som sjuksköterska på en ambulanshelikopter.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Det kan vara mer klimatsmart att köpa fryst broccoli från Sydamerika än svensk närproducerad. Konsumenterna har lärt sig att närodlat är bäst, men så är inte alltid fallet visar en ny rapport som DN tagit del av.

Det kan vara mer klimatsmart att köpa fryst broccoli från Sydamerika än svensk närproducerad. Konsumenterna har lärt sig att närodlat är bäst, men så är inte alltid fallet visar en ny rapport som DN tagit del av.

Att handla klimatsmart är svårare än man tror, för att se hur varan som vi handlar påverkar klimatet måste den följas från allra första början till att den köps – eller ännu hellre: tills den är hemma.

Sydamerikansk broccoli odlas och tas om hand till stor del manuellt, utan användning av fossila bränslen. Klimatpåverkan blir så mycket mindre att produktion tillsammans med transport till Sverige släpper ut mindre eller lika mycket växthusgas som färsk svensk broccoli. Rapporten kommer från Kommerskollegium och syftar till att belysa den komplexa frågan om klimatsmarta varor.

Annons:

– Vi vill framför allt komplicera bilden och visa att det är fler variabler än avstånd till producenten som spelar roll, säger Kåre Johard, utredare på Kommerskollegium, en myndighet som verkar för utökad frihandel.

Sveriges kalla produktionsförhållanden gör säsongen kort och kräver mer energi under vår och höst. En spansk tomat odlad på fält kan vara ett bättre klimatval än växthusdrivna svenska vårtomater – trots importen hit – men under sommarsäsongen när tomaterna värms av solen är det fortfarande bäst med närodlat.

– Man måste även räkna in på vilket sätt de transporteras, fartyg, flyg eller lastbil, säger Kåre Johard.

Ett exempel på transportens betydelse är gröna bönor från Kenya respektive från EU som konsumeras i Europa. Produktionsledets klimatpåverkan är ungefär lika stor, men flygtransporten från Kenya gör att bönorna från EU får betydligt mindre klimatpåverkan än de kenyanska. En frakt med båt skulle göra att frakten krävde 96 procent mindre energi vilket skulle betyda att sättet man transporterar på kan vara viktigare än transportavståndet, enligt rapporten.

När det gäller till exempel lök och morötter är det bäst att köpa svenskt och närodlat. De trivs i svenskt klimat och produktionen gör liten klimatpåverkan. När det gäller nötkött belastar produktionen klimatet så kraftigt att transporten bara står för två procent av de totala växthusgasutsläppen. Medveten och minskad konsumtion gör större skillnad än var köttet kommer ifrån om man bara ser till klimatet.

Även vid köp av snittblommor är det värt att titta närmare på ursprunget. Många blommor kommer från Holland där de slukar energi i växthus värmda med fossila bränslen. Rosor från Kenya odlas utomhus och hanteringen bidrar trots långa transporter med sex gånger mindre utsläpp av växthusgaser än de holländska.

Kommerskollegiums rapport visar att en låg klimatpåverkan i produktionsledet kan uppväga långa transporter, men de mest klimatsmarta varorna är fortfarande de som har den lägsta miljömässiga påverkan totalt sett – vilket gör det än svårare för konsumenten att veta vad som är bäst.

– Om man bara tittar på klimat­påverkan, som är ett av miljö­målen, finns en risk att dra felaktiga eller förenklade slutsatser. Det finns flera andra miljöaspekter som kan förändra helhetsbilden, säger Anita Lundström på Naturvårdsverket.

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

grafik_500
Grafik:Jonas Backlund, Johan Andersson

 Grafik: Så söker försvaret. ”Står sig slätt mot främmande makt.” 9  7 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

 Ubåtsjakt fortsätter med full styrka. Sökande inne på dag fem.

 Kunde ha använts till ubåtsjakt. Flygvapnets trotjänare står i stället på utställning i Göteborg. 2196  68 tweets  2128 rekommendationer  0 rekommendationer

helikopter_144102
Foto:Jonas Lindstedt

 ”Vi saknar förmågan." Marinchefen till DN om helikopterkapaciteten. 11  6 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

Författare om likheterna mellan Stalin och Putin

 Rysk författare: Putin är rätt man att dra upp Ryssland ur ruinerna.

ubatsbild-500
Foto:Försvarsmakten

 ”Skulle varit tydligare.” Anders Grenstad till DN om felaktiga uppgifterna.

 ”Det var helt klart en ubåt.” Ögonvitttnet till Aftonbladet. 9  1 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN:s huvudledare: Alarmismen bör ha rimliga proportioner. 37  15 tweets  22 rekommendationer  0 rekommendationer

ubatsbild-144
Foto:Privat

 Bilden fick sin förklaring. ”Helt klart jag som är ute och kör på bilden.” 998  50 tweets  948 rekommendationer  0 rekommendationer

 Mystisk man i skärgården. Mannen misstänktes ha koppling till den pågående ubåtsjakten. 55  8 tweets  45 rekommendationer  2 rekommendationer

vadande_144102
Foto:Privat
Annons:

 Anställd på Kriminalvården. Delade nazistiska inlägg på sin Facebooksida.

facebook_144102
Foto:Alamy

 ”Kollektivtrafiken ett sexistiskt galleri”. Se planschen som ersatte Kvinnolobbyns kampanj. 603  236 tweets  365 rekommendationer  2 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: