Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen avslutade handelsveckan nedåt. Även de stora Europabörserna backade.

När Stockholmsbörsen stängde hade OMXS-index sjunkit 0,3 procent till 460,2. Tidigare under dagen låg index på plus, men amerikanska jobbsiffror som var sämre än väntat vände utvecklingen i den sena handeln.

Bland indextungviktarna var det Telia Sonera och verkstadskoncernen Sandvik som drog mest uppåt med kurslyft på 1,9 respektive 1,7 procent.

Lastbilstillverkaren AB Volvo var en annan vinnare. Aktien lyfte 1,7 procent trots en oväntat svag avslutning på 2015 och en varning för motvind på lastbilsmarknaden i USA under 2016 i bokslutet för 2015.

Den rapporterande livsmedelskedjan Axfood, som bland annat driver Willys och Hemköp, steg 2,6 procent efter sitt bokslut för 2015.

Läkemedelsjätten Astra Zeneca, som föll med över 4 procent efter en dyster prognos i ett bokslut i torsdags, fortsatte att bromsa börsen med en nedgång på 0,9 procent.

Storbanken Nordea, en annan av torsdagens förlorare, föll 1,8 procent.

Biometribolaget Fingerprint Cards var det tyngsta sänket på OMXS30-listan med sitt ras på 11,5 procent.

Londonbörsens FTSE-index sjönk 0,9 procent, Frankfurtbörsens DAX-index backade 1,3 procent och Parisbörsens CAC-index tappade 0,7 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.