Ekonomi

Nordkorea: Vi har uppfunnit sprit som inte ger baksmälla

Träkeps? Inte med Nordkoreas senaste uppfinning.
Träkeps? Inte med Nordkoreas senaste uppfinning. Foto: Wong Maye-E/AP

Nordkoreas påstådda vätebombstest i början av januari gav nog en och annan person runt om i världen huvudvärk dagen efter. Men nu säger sig landet ha uppfunnit en produkt med betydligt mildare effekt – sprit som inte orsakar bakfylla.

Betongkeps, baksmälla, matt i pälsen – kalla det vad du vill, symptomen efter en helkväll i alkoholens tecken kommer att vara ett minne blott med Nordkoreas senaste uppfinning. I alla fall om man får tro den statliga tidningen Pyongyang Times. Efter år av forskning ska företaget Taedonggang ha lyckats koka ihop en alkoholhaltig dryck som inte orsakar trötthet och illamående dagen efter, rapporterar CNN.

”Koryo Liquor [...] är mycket uppskattad av experter och kännare eftersom den är mild i smaken och inte orsakar någon baksmälla”, skriver den statsägda Pyongyang Times.

Alkoholhalten i drycken ligger mellan 30 och 40 procent. Knepet bakom dryckens effekter, eller snarare dess uteblivna, uppges vara inhemsk ginseng och att man vid tillverkningen ersatt socker med bränt klibbigt ris.

Spritdrycken hyllas nu som ett nationellt vetenskapligt fenomen, enligt tidningen.

Rapporter från den slutna diktaturen bör dock tas med en nypa salt. Till exempel meddelade Nordkorea förra året att forskare uppfunnit vaccinet Kumdang-2, som sägs kunna bota hiv, aids, diverse drogberoenden, cancer, mers och ebola.