Nu går hon in i en helt ny sektor

Publicerad 2008-11-03 13:47

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Sektor 3 låter lite grått. Men Alice Bah Kuhnke, ny chef för tankesmedjan som ska väcka debatt om vår framtida välfärd, tycker att hon har fått det bästa jobbet i hela världen.

Sektor 3 låter lite grått. Men Alice Bah Kuhnke, ny chef för tankesmedjan som ska väcka debatt om vår framtida välfärd, tycker att hon har fått det bästa jobbet i hela världen.

- Vi tänker kanske inte så ofta på stiftelser, föreningar, samfund och kooperativ. Men det civila samhället, allt som inte är offentligt och inte privat, består av 200.000 organisationer som sysselsätter 200.000 personer och omsätter 145 miljarder kronor om året, cirka 6 procent av BNP.

- Människor har alltid gjort saker frivilligt, om det så har varit att skotta snö. Det är en definitionsfråga hur stort det civila samhället är, men jag skulle tro att det aldrig har varit större än nu, och det har framför allt en stor potential, säger Alice Bah Kuhnke.

Sektor 3, tankesmedjan för det civila samhället som lanseras i dag, den 3 november, kunde inte ha fått en mer entusiastisk chef.
För drygt ett år sedan hade vi en intervju med Alice Bah Kuhnke i Din Ekonomi. Då hade hon just lämnat Rättvisemärkt och skulle börja på Koopi, kooperationens institut. Men det blev inte så.

- Jag gjorde en utredning och styrelsen beslöt att avveckla institutet, berättar hon.
Det ledde vidare till ett annat och större projekt, där alla civilsamhällets organisationer som har intresse av att satsa på forskning och driva politiska frågor utanför den traditionella höger-vänsterskalan kan vara med.

Kooperationens gåva på 10 miljoner kronor är grundplåten för de första tre åren. Sektor 3 får ett litet kansli med chefen Alice Bah Kuhnke och tre medarbetare. Hälften av budgeten ska gå till forskning.

Vad är det för forskning? Alice Bah Kuhnke ger ett exempel: När allt fler verksamheter kan drivas antingen av ett vinstdrivande företag, en kommun eller en organisation - då har man väl tagit reda på vad som är bäst för människor? Vilken utförare de själva föredrar?

- Nej. Ingen vet! Så är det på område efter område, säger hon.

En annan infallsvinkel: Idrottsklubben kan ta över driften av sporthallen från kommunen, men vilka konsekvenser blir det för barnen som bor där om klubben går i konkurs?

- Vi måste börja prata om hur vi rustar Sverige. Den offentliga sektorn kommer inte att räcka till, det vet vi.

Sektor 3 har till uppgift att väcka debatt och hitta alternativa vägar.

Framtiden kräver flexibla lösningar, enligt Alice Bah Kuhnke, om vi vill bevara välfärden och undvika att människor hamnar mellan stolarna.

Det finns ett vetenskapligt råd knutet till tankesmedjan, och ett antal rådgivare: Ursula Berge från Agora och Johan Norberg från Timbro, före detta ärkebiskopen KG Hammar, författaren och sexrådgivaren Katarina Janouch, Stig Arne Bäckman som startade föreningen Urkraft och förra skidskyttedrottningen Magdalena Forsberg.
Är det inte dålig tajmning att starta nu, mitt i finansoron och med börsfall och elände världen över?

- Våra frågor är ännu viktigare nu. Så varför inte? Vi har en statsminister, Fredrik Reinfeldt, som i regeringsförklaringen talar om det civila samhället som grunden för trygghet, gemenskap och en stark demokrati, säger Alice Bah Kuhnke.

Hon kan till och med se något positivt i att föreningar och organisationer inte lockar lika många medlemmar som förr.

- 80- och 90-talister kräver något annat, deras engagemang tar sig andra uttryck. Det är ett gott tecken att medlemsleden i gamla stela organisationer inte bara fylls på underifrån.
Hennes egen väg in i det civila samhället, där hon har sitt hjärta, gick via kyrkan, scouterna och friidrotten.

Nu leder hon en tankesmedja som hon hoppas ska våga granska även den egna sektorns ekonomiska beroendeförhållanden, anpasslighet och "annat som inte är så bra".

- Vågar vi bita den hand som föder oss? Det krävs självförtroende för det.

Tipsa via e-post
(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

mexiko500
Foto:AFP Byggnader utryms i Mexico City efter skalvet.

7,5 på Richterskalan. Jordbävning skakade marken i mexikansk turistort.

guld244
Foto:AP

Klagade över magproblem. Man sa att han svalt en kapsyl. Men kirurgerna hittade något helt annat. 2  0 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
korsfast_500
Foto:Noel Celis/TT/AFP

Bildspecial. Här blir åtta filippinier och en dansk korsfästa med spik. 16  1 tweets  15 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons: