Mitt DN
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Nu går hon in i en helt ny sektor

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

… begreppet tankesmedja:
”Det finns ett 50-tal i Sverige, men begreppet är ganska urvattnat. Ibland är det inte mer än en man med en hemsida.”
… vad hon vill åstadkomma:
”Jag vill att det jag säger i radio eller teve ska bli en motion till något årsmöte.”
… intressenterna bakom
Sektor 3:
”Vi har redan ett 20-tal, som Rädda Barnen, Scouterna, KF, Riksteatern, Folksam och Sveriges muslimska råd, och vi hoppas på minst 20 till inom det närmaste halvåret.”
… surdegar:
”Jag är omgiven av dem, på riktigt! Min man tycker om att baka.”

Sektor 3 låter lite grått. Men Alice Bah Kuhnke, ny chef för tankesmedjan som ska väcka debatt om vår framtida välfärd, tycker att hon har fått det bästa jobbet i hela världen.

Sektor 3 låter lite grått. Men Alice Bah Kuhnke, ny chef för tankesmedjan som ska väcka debatt om vår framtida välfärd, tycker att hon har fått det bästa jobbet i hela världen.

- Vi tänker kanske inte så ofta på stiftelser, föreningar, samfund och kooperativ. Men det civila samhället, allt som inte är offentligt och inte privat, består av 200.000 organisationer som sysselsätter 200.000 personer och omsätter 145 miljarder kronor om året, cirka 6 procent av BNP.

- Människor har alltid gjort saker frivilligt, om det så har varit att skotta snö. Det är en definitionsfråga hur stort det civila samhället är, men jag skulle tro att det aldrig har varit större än nu, och det har framför allt en stor potential, säger Alice Bah Kuhnke.

Annons:

Sektor 3, tankesmedjan för det civila samhället som lanseras i dag, den 3 november, kunde inte ha fått en mer entusiastisk chef.
För drygt ett år sedan hade vi en intervju med Alice Bah Kuhnke i Din Ekonomi. Då hade hon just lämnat Rättvisemärkt och skulle börja på Koopi, kooperationens institut. Men det blev inte så.

- Jag gjorde en utredning och styrelsen beslöt att avveckla institutet, berättar hon.
Det ledde vidare till ett annat och större projekt, där alla civilsamhällets organisationer som har intresse av att satsa på forskning och driva politiska frågor utanför den traditionella höger-vänsterskalan kan vara med.

Kooperationens gåva på 10 miljoner kronor är grundplåten för de första tre åren. Sektor 3 får ett litet kansli med chefen Alice Bah Kuhnke och tre medarbetare. Hälften av budgeten ska gå till forskning.

Vad är det för forskning? Alice Bah Kuhnke ger ett exempel: När allt fler verksamheter kan drivas antingen av ett vinstdrivande företag, en kommun eller en organisation - då har man väl tagit reda på vad som är bäst för människor? Vilken utförare de själva föredrar?

- Nej. Ingen vet! Så är det på område efter område, säger hon.

En annan infallsvinkel: Idrottsklubben kan ta över driften av sporthallen från kommunen, men vilka konsekvenser blir det för barnen som bor där om klubben går i konkurs?

- Vi måste börja prata om hur vi rustar Sverige. Den offentliga sektorn kommer inte att räcka till, det vet vi.

Sektor 3 har till uppgift att väcka debatt och hitta alternativa vägar.

Framtiden kräver flexibla lösningar, enligt Alice Bah Kuhnke, om vi vill bevara välfärden och undvika att människor hamnar mellan stolarna.

Det finns ett vetenskapligt råd knutet till tankesmedjan, och ett antal rådgivare: Ursula Berge från Agora och Johan Norberg från Timbro, före detta ärkebiskopen KG Hammar, författaren och sexrådgivaren Katarina Janouch, Stig Arne Bäckman som startade föreningen Urkraft och förra skidskyttedrottningen Magdalena Forsberg.
Är det inte dålig tajmning att starta nu, mitt i finansoron och med börsfall och elände världen över?

- Våra frågor är ännu viktigare nu. Så varför inte? Vi har en statsminister, Fredrik Reinfeldt, som i regeringsförklaringen talar om det civila samhället som grunden för trygghet, gemenskap och en stark demokrati, säger Alice Bah Kuhnke.

Hon kan till och med se något positivt i att föreningar och organisationer inte lockar lika många medlemmar som förr.

- 80- och 90-talister kräver något annat, deras engagemang tar sig andra uttryck. Det är ett gott tecken att medlemsleden i gamla stela organisationer inte bara fylls på underifrån.
Hennes egen väg in i det civila samhället, där hon har sitt hjärta, gick via kyrkan, scouterna och friidrotten.

Nu leder hon en tankesmedja som hon hoppas ska våga granska även den egna sektorns ekonomiska beroendeförhållanden, anpasslighet och "annat som inte är så bra".

- Vågar vi bita den hand som föder oss? Det krävs självförtroende för det.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

 Sköt varningsskott. 50-tal ungdomar i våldsamt upplopp i Tensta. 564  58 tweets  506 rekommendationer  0 rekommendationer

 Vet du mer? Har du bilder? Hör av dig till oss på DN via telefon eller mejl.

 Reddits kontroversiella beslut. ”Män är starkare.” 2  1 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

reddit-288
Foto:AP
is-1000
Foto:DN, AFP/STR

 IS närmare sitt mål. Experter anser att terrorgruppen redan grundat en stat. 179  31 tweets  145 rekommendationer  3 rekommendationer

 FN: Civila hindrades att fly Palmyra. Instängda mellan stridande parterna.

Annons:
pippi
Foto:Alamy

 Gör DN:s Nutidstest. Testa dina kunskaper – vad minns du från veckan som har gått? 51  2 tweets  47 rekommendationer  2 rekommendationer

 I Norsborg. Ytterligare två till sjukhus ”väldigt allvarliga skador”.

Annons:
Annons:

Lokala nyheter

 Uppdatera DN:s app! Få pushnotiser från din ort.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: