Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
DN granskar slöseriet med skattepengar

Nu kräver fler en lagändring

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
Slöseriet på Tillväxtverket har lett till en folkstorm.

Foto: Christine Olsson / Scanpix Slöseriet på Tillväxtverket har lett till en folkstorm.

Christina Lugnet misskötte sitt jobb så grovt att regeringen helt tappade förtroendet för henne. Trots det får hon behålla titeln som generaldirektör, fri bostad i Stockholm och en månadslön på 91 000 kronor. Det har lett till en folkstorm från allmän­heten och politiker som kräver lagändring.

Christina Lugnet misskötte sitt jobb så grovt att regeringen helt tappade förtroendet för henne. Trots det får hon behålla titeln som generaldirektör, fri bostad i Stockholm och en månadslön på 91 000 kronor. Det har lett till en folkstorm från allmän­heten och politiker som kräver lagändring.

På torsdag fattar regeringen det formella beslutet att omplacera Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet. Hon sparkas från tjänsten som myndighetschef men titeln som generaldirektör och ­lönen får hon behålla.

Det tidsbestämda anställnings­avtal som är standard för generaldirektörer går i praktiken inte att bryta.

Annons:

I Christina Lugnets fall går avtalet ut den 31 mars 2015. Det betyder att hon nu kan se fram emot nästa tre år med full lön och förmåner som fri bostad i Stockholm och fyra hemresor till Haparanda i månaden. Total kostnad för Christina Lugnet blir med sociala avgifter inräknat drygt fyra miljoner kronor.

– Hon får sparken för att hon inte sköter sitt jobb och då har hon rätt till tre års full lön utan motkrav. Det kan inte vara rimligt att det är på det sättet, säger Ulf Holm (MP) riksdagsledamot och andre vice talman i riksdagen.

Det är oklart vad Christina Lugnet ska få för arbetsuppgifter på sin nya arbetsplats inom näringsdepartementet. Men näringsminister ­Annie Lööf lovade under måndagens presskonferens att hennes kunskaper skulle tas till vara.

– Hon har tre år kvar på sitt förordnande och hon har en enorm kunskap i tillväxtfrågor och det kommer vi att dra nytta av här på departementet, sa Annie Lööf.

Slöseriet med skattepengar på Tillväxtverket har väckt starka reaktioner bland allmänheten och politiker. Hundratals personer har hört av sig till näringsdepartementet och Tillväxtverket med krav att Christina Lugnet ska avskedas utan bibehållen lön.

Men det är i praktiken bara möjligt om hon skulle dömas för brott.

– Avsked kan drabba någon som begått ett brott, om man till exempel förskingrat pengar för sin egen vinning. Då kan statens ansvarsnämnd pröva frågan och det kan bli tal om ett arbetsrättsligt förfarande. Men det är bara teoretiskt, såvitt jag vet har det aldrig skett, säger Claes Lindberg på enheten för statlig arbetsgivarpolitik på regeringskansliet.

Dagens Nyheters avslöjanden om Tillväxtverkets utsvävningar med dyr representation har lett till krav på en lagändring.

– Det här är ytterligare ett exempel som visar att det är helt orimliga förmåner som man tillskansat sig, och ytterligare ett exempel på att det här måste ses över. Det här måste man lyfta till nivån vilka villkor som ska gälla för topparna inom offentlig sektor, säger Anders W Jonsson (C), gruppledare i riksdagen och vice partiledare.

Just nu pågår en utredning om riksdagsledamöternas generösa villkor. Anders W Jonsson hoppas att slutsatserna från den utredningen kan komma att bli vägledande för all ­offentlig verksamhet.

– Den grupp som har de absolut mest hårresande förmånerna, det är riksdagsledamöterna, där måste det bli en ändring. Jag hoppas att den utredningen kan komma fram till att efter 2014 gäller helt andra villkor, säger han.

Statliga myndigheter och bolag saknar också ett gemensamt regelverk för internrepresentation. Det måste det bli ändring på, enligt ­Anders W Jonsson.

– Tillväxtverket blinkar inte när man bjuder personalen på middag på Grand Hôtel för 1 500 kronor kuvertet, det visar att det behövs centrala riktlinjer för vad som är rimligt i så kallad intern representation. Staten är Sveriges största arbetsgivare, det bör vara normerande och då måste man ha gemensamma riktlinjer. För det är säkert inte bara Tillväxtverket som dragit i väg.

Välkommen att följa DN.se även på Twitter.

Kommentarer (47)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

xlatan22
Foto:Beatrice Lundborg

 Stjärnan i stor DN-intervju. Om manlighet och varför han inte vill bo i Malmö.

 Ibrahimovic om sin uppväxt. ” Skulle vara tio gånger bättre än alla andra.” 47  6 tweets  40 rekommendationer  1 rekommendationer

 Johan Esk. ”Nu är han inne i den mest spännande delen. Den sociala klassresan.”

esk-288
rosling488
Foto:TT

 Danskt tv-klipp blev en viral succé. Professor Hans Rosling: ”Jag försökte förklara världen.” 5342  81 tweets  5257 rekommendationer  4 rekommendationer

 Tusentals delar. Upprop sprids för Rosling och Åkesson i tv-debatt. 5600  43 tweets  5543 rekommendationer  14 rekommendationer

Annons:
orreniuspuff2

 DN:s Niklas Orrenius sökte bloggaren. Fick ta emot en våg av hat och hot. 5661  1215 tweets  4437 rekommendationer  9 rekommendationer

 Ny forskning. Pengar på banken gör oss nöjda. 17  2 tweets  15 rekommendationer  0 rekommendationer

pengar-puff
Foto:TT
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: