Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Nytt ras på Tokyobörsen

Handelsveckan i Tokyo blev den mörkaste sedan 2008 efter ett nytt börsras på fredagen.

När handeln avslutats hade Tokyobörsens Nikkei 225-index fallit med 4,8 procent och det bredare Topixindex hade sjunkit med 5,4 procent. Dagen före var Tokyobörsen stängd på grund av nationell helgdag.

Veckans tapp på sammanlagt tolv procent är det största sedan 2008.

En orsak till raset är den starkare yenen som nått sin högsta nivå på över 16 månader och investerare fortsätter att fly till säkra investeringar.

– Marknaderna har tydligt börjat att väga in en skarp inbromsning i världsekonomin och även en recession i USA, säger Tsuyoshi Shimizu, chefsstrateg vid Mizuho Asset Management.

Samtidigt säger analytiker att det finns en ökande oro att världens centralbanker börjar få slut på idéer.

– Osäkerheten om centralbankernas åtgärder är effektiva är den stora makrooron för tillfället, säger Leo Grohowski vid BNY Mellon Wealth Management i New York.

Även de övriga ledande Asienbörserna backade på fredagen. Seoulbörsens Kospiindex föll med 1,4 procent. Hongkongs Hang Seng-index hade vid sjutiden, svensk tid, backat med 1,1 procent. Börserna i Kina och Taiwan var fortsatt helgstängda.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.