Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Olika typer av elavtal

Att veta vilket elavtal man ska välja kan vara svårt. Det här är de vanligaste elavtalen.

Elavtal med rörligt pris

Priset följer utvecklingen på den nordiska elbörsen Nord Pool och förändras utan föregående avisering. Det månatliga medelspotpriset på Nord Pool utgör basen för det rörliga priset. Ett elavtal med rörligt pris innebär en viss risk, då priset oväntat kan höjas när det uppstår bristsituationer på el. Man kan dock även dra nytta av eventuella prissänkningar på elmarknaden.

Elavtal med fast pris

Ett elavtal med fast pris innebär att priset är bundet under en viss period. De vanligaste perioderna är ett, två eller tre år. Fast elpris har fördelen att man undviker oförutsedda prishöjningar på elmarknaden, men samtidigt kan man inte dra nytta av eventuella prissänkningar. Det är bara elhandelspriset som binds, inte andra elkostnader som nätavgift, moms eller skatt.

Mixavtal

Mixavtal är som namnet antyder en blandning mellan de två ovanstående alternativen. Kunden betalar ena delen av förbrukningen till et rörligt pris och den andra delen av förbrukningen till ett fast pris.

Miljöavtal

Vissa elhandelsleverantörer erbjuder avtal där elen är producerad specifikt med förnyelsebara energikällor som vattenkraft eller vindkraft. Det finns flera olika typer av miljöavtal och miljömärkningar hos elhandelsbolagen.

Elavtal med tillsvidarepris

Tillsvidarepris är det pris man betalar om man inte har gjort ett aktivt val av elhandelsföretag. Priset följer liksom det rörliga priset utvecklingen på Nord Pool, men är ofta betydligt högre än det rörliga. Ett tillsvidareavtal går inte att välja aktivt, utan man blir tilldelad det om man flyttar till en ny bostad och sedan inte väljer ett elhandelsföretag. Om företaget vill ändra tillsvidarepriset måste detta annonseras minst 15 dagar i förväg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.