Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Greklands kris

Oväntat beröm för Grekland

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Fakta: Lånepott på 164 miljarder

Grekland får enligt planen för det andra stödprogrammet totalt 130 miljarder euro i nya nödlån. De läggs till de 34 miljarder euro som ännu finns kvar av det första stödprogrammet från maj 2010.

Drygt 70 av de 130 miljarderna handlar om finansiering av grekiska underskott i framtiden, medan resten ska gå till att rädda banker och fonder som drabbas av den stora skuldsanering som väntas.

För att få det andra stödprogrammet krävs att Grekland gör upp med privata långivare enligt ett avtal om skuldlättnad, som går ut på att få bort 110 miljarder euro av Greklands statsskuld. Som plåster på såren erbjuds kontant ersättning, kapitaltillskott, likviditetstillskott och ersättning för upplupna räntor på totalt 93,5 miljarder euro. (TT)

För ovanlighetens skull kunde Grekland lapa i sig beröm vid ett EU-toppmöte. Om allt går som planerat kan landet kvittera ut stora delar av sitt andra stödpaket nästa vecka.

För ovanlighetens skull kunde Grekland lapa i sig beröm vid ett EU-toppmöte. Om allt går som planerat kan landet kvittera ut stora delar av sitt andra stödpaket nästa vecka.

Precis innan EU-ledarna inledde sitt toppmöte i Bryssel på torsdagen meddelade euroländernas finansministrar att de i princip gett klartecken för bankstöd på upp till 70 miljarder euro. Stödet behövs för att Grekland ska kunna genomföra ett avtal om skuldlättnad med privata långivare, som i sin tur är en viktig del i räddningsförsöken av den konkursmässiga grekiska ekonomin.

Uppemot 110 miljarder euro ska då i ett slag kapas från det grekiska skuldberget. I utbyte erbjuds bankerna kontanter, kapitaltillskott och hjälp att hantera den kassabrist som kan uppstå när plötsligt de grekiska obligationerna inte längre går att använda som säkerhet för lån.

Annons:

Det grekiska parlamentet och regeringen har de senaste dagarna avverkat en rad beslut om smärtsamma nedskärningar. Euroländerna applåderar tempot och beslutsamheten och anser att det nu bara återstår ett fåtal saker innan allt som euroländerna krävt har levererats.

EU, ECB och IMF – den så kallade trojkan – ska inom de närmaste dagarna gå igenom de nystiftade lagarna och därefter fatta slutligt beslut om ytterligare stöd.

Euroländernas finansministrar planerar en telefonkonferens den 9 mars, då de förmodligen kan trycka på betalknappen. Men för att det ska bli aktuellt måste det först vara helt klart att tillräckligt många privata långivare går med på skuldlättnad.

Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt ägnades en stor del av mötet åt att diskutera hur man ska åstadkomma tillväxt utan att expandera budgetar.

– Vi har försökt svara på frågan om hur vi ska få tillväxt när dörren till finansministern är stängd, säger han.

Exempel på åtgärder skulle kunna vara att ingå fler frihandelsavtal, få färdigt ett europeiskt patent och se till att alla direktiv om den inre marknaden genomförs fullt ut.

För EU-ledarna blev toppmötet en andhämtningspaus i det intensiva krisarbetet som pågått de senaste åren. Huvudpunkt på dagordningen var diskussioner om tillväxt. Hur jobb ska skapas, hur forskning och innovationer ska få ett lyft och hur kampen mot klimatförändringen ska ge EU ett positivt försprång.

Spaniens regering hade inför mötet signalerat att de budgetkrav som de fått på sig är orimliga då det i stället för tillväxt i år blir recession i landet.

Enligt Reinfeldt hade Spaniens premiärminister Mariano Rajoy en dragning om reformplanerna, men det är inte aktuellt att börja lätta på de spanska budgetmålen.

– Det har varit en entydig signal till alla som har antytt detta. Det kommer inte att omförhandlas, säger Reinfeldt.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

akesson
Foto:Henrik Montgomery/TT

 DN kartlägger de nya stridslinjerna. Partierna skärper migrationspolitiken. 18  7 tweets  10 rekommendationer  1 rekommendationer

 Efter ett års debatt: Partiernas nya förslag om invandringen 15  2 tweets  12 rekommendationer  1 rekommendationer

 DN:s Ewa Stenberg: SD har höjt tonläget efter höstens val. 5  1 tweets  3 rekommendationer  1 rekommendationer

 Karin Bojs släktresa. Väver samman forskning med sin egen historia. 710  14 tweets  696 rekommendationer  0 rekommendationer

Yasmin-1000
Foto:Roger Turesson

 ”Vi har inget val.” Människosmugglaren tjänar 200.000 kronor – på en kväll.

Flyktingar-Serbien-288
Foto:Roger Turesson

 Inga tecken på att flyktingarna blir färre. DN:s Erik Ohlsson reder ut begreppen.

Annons:

 ”Självklart vill jag åka Volvo.” Men det är Audi och BMW som gäller. 27  8 tweets  17 rekommendationer  2 rekommendationer

 Ser gärna ny kärnkraft. ”Regeringen höjer beskattningen på kärnkraft, vi vill tvärtom ­sänka.” 17  1 tweets  16 rekommendationer  0 rekommendationer

batra-288
Foto:TT
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: