Pensionsskolan

Gå i pension på rätt sätt

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Fakta: Checklista vid pension

1. Glöm inte att ansöka om den allmänna pensionen. Den betalas inte ut automatiskt.

2. Hur aktiv kommer du att vara efter 70? Undvik skattechocker och att bara leva på den allmänna pensionen genom att inte ta ut allt pensionssparande de första fem åren.

3. Se över dina tjänstepensionsavtal och ditt privata sparande innan du tar ut pengarna. Du kan inte ångra dig när pengarna väl har börjat betalas ut.

4. Behövs efterlevandeskyddet? Pensionen kan höjas om du väljer bort skyddet.

5. Se till så att privata pensionsutbetalningar inte påverkar möjligheten att få bostadstillägg.

6. Om du fortsätter jobba men tar ut en liten del av premiepensionen för att få pensionärsrabatter, kom ihåg att a-kassan påverkas om du blir arbetslös.

 

Om det finns mycket att tänka på innan man ska gå i pension så finns det också en hel del att tänka på när det väl är dags att gå i pension. Det här är pensionsexperternas tips på hur du tar ut din pension på rätt sätt.

Om det finns mycket att tänka på innan man ska gå i pension så finns det också en hel del att tänka på när det väl är dags att gå i pension. Det här är pensionsexperternas tips på hur du tar ut din pension på rätt sätt.

Allmän pension – Glöm inte att ansöka

Har du fyllt 65, slutat jobba och väntar nu på att pensionen ska trilla in? Då kan du få vänta länge innan det blir plus i plånboken, för den allmänna pensionen måste man nämligen ansöka om att få utbetald.

Annons:

– Man ska inte tro att den allmänna pensionen betalas ut per automatik, utan man måste ansöka om den hos Pensionsmyndigheten. Och de behöver minst två månaders handläggningstid, säger Eva Adolphson, pensionsekonom på Alecta, till DN.se.

När man ansöker om att ta ut sin allmänna pension kan man välja om man vill ta ut hela beloppet, eller bara 75, 50 eller 25 procent av pensionen varje månad. Vissa väljer att ta ut en liten del av premiepensionen så fort det är möjligt vid 61 års ålder för att få tillgång till pensionärsrabatter. Men det kan bli en fälla om man samtidigt blir av med jobbet, säger Eva Adolphson. Arbetslöshetsersättningen sänks när man räknas som pensionär.

– Om man fortsätter att jobba och tar ut någon del av den allmänna pensionen och blir av med jobbet kan man inte räkna med samma a-kassa. Om man blir arbetslös får man en lägre arbetslöshetsersättning, säger Eva Adolphson.

Den allmänna pensionen betalas ut varje månad under hela livet, men bara för att man en gång har valt att bli pensionär så betyder det inte att man alltid måste vara det, i alla fall inte när det gäller den allmänna pensionen.

– Man kanske tycker att det är tråkigt att vara pensionär, då kan man ändra sig och göra ett uppehåll. Den allmänna pensionen är livsvarig, men man kan återkalla den och få den utbetald några år senare, och då blir den högre för att man har gjort det här uppehållet. Det går att ångra sig flera gånger, säger pensionsekonomen Eva Adolphson.

Något som är värt att fundera över är vilken typ av efterlevandeskydd man behöver. I den allmänna pensionen finns möjligheten att teckna ett efterlevandeskydd för premiepensionen. Det innebär att din make, maka, registrerade partner, eller i vissa fall sambo, kommer att få del av de pengar som betalats in till din premiepension, och pengarna kommer att fortsätta betalas ut om du avlider. Men det betyder också att pengarna du får blir mindre, eftersom de måste räcka både till dig och din partner. Summan blir lägre ju yngre din partner är, och ju större åldersskillnaden är. Har man väl tecknat ett efterlevandeskydd för premiepensionen kan man inte ångra sig, skyddet upphör dock om man skiljer sig.

– Är du ensamstående och inte har några barn finns det ingen anledning att ha det. Men har du en partner som kommer att få en betydligt sämre pension, då är det jätteviktigt att efterlevandeskyddet finns, och att man tar hänsyn till det, säger Joacim Sterner, affärsutvecklare och tidigare rådgivare på Skandia.

Tjänstepension – Tänk på livet efter 70

Till skillnad mot den allmänna pensionen börjar flera tjänstepensioner betalas ut automatiskt den dag man fyller 65. Och har man börjat ta ut sin tjänstepension kan man inte ångra sig. Det gäller då att vara medveten om hur avtalet för ens tjänstepension ser ut, tipsar Joacim Sterner.

– Felet som de flesta gör är att man bara plockar ut pensionen på det vis man har tecknat den för 30-40 år sedan. Men man ska sätta sig ner och planera innan man tar ut pensionen. Gör du fel så kan det få ganska stora konsekvenser, säger Joacim Sterner, affärsutvecklare och tidigare pensionsrådgivare på Skandia.

Vi är allt friskare och lever allt längre. Att se en pigg 70-åring på resande fot hör i dag inte till ovanligheterna. Ändå väljer många att ta ut sin pension på ett sätt som om de inte skulle vara aktiva efter 70-årsdagen, menar Joacim Sterner. Många väljer att få sitt pensionssparande från tjänstepensionen utbetalt under de första fem åren, och sedan sänks pensionen rejält.

– Det är inte alltid positivt, dels på grund av skattekonsekvenser, men också på grund av att vi lever längre. Man ska vara försiktig med att plocka ut allting på en gång, för då tar pengarna slut sen. Man kanske vill ha någon form av avtrappning när man blir äldre, men du vill inte bara ha den allmänna pensionen kvar när du blir åttio, säger Joacim Sterner.

– När man har tagit ut pensionen temporärt så tycker många att det är svårt att klara sig på den lägre nivån. Pension har av tradition varit något som betalas ut så länge man lever, men så är det inte längre för alla pensioner. Man kanske har lite högre behov av en bra inkomst under de tidiga pensionärsåren när man fortfarande orkar göra en del saker. Men det kan vara farligt att ta ut allt, för man kan behöva pengar både vid 75 och 85, säger Eva Adolphson.

Pensionsexperternas tips är att man ska se över sina tjänstepensionsavtal några år innan det är dags att plocka ut pengarna. Det är mycket lättare att göra ändringar i avtalen innan pengarna har börjat betalas ut.

– Har du påbörjat en utbetalning från en tjänstepensionsförsäkring så får du inte ändra på den de närmaste fem åren. Du får stå ditt kast. Men det är bra att man tar kontakt med pensionsbolagen så tidigt som möjligt för att man ska kunna göra en plan för utbetalningarna. Cirka fem-sex år innan pension. Då får du en fingervisning om du kan gå i pension som du har tänkt dig, säger Joacim Sterner.

En risk med att man låter tjänstepensionen betalas ut under lång tid är att man hinner avlida innan alla pengar är utbetalade. Men liksom med den allmänna pensionen finns även i tjänstepensionen möjlighet till efterlevandeskydd. I vissa avtal finns efterlevandeskydd med från början, och har man inget behov av skyddet så kan pensionen höjas.

– Behöver de vara kvar? Det är rätt viktigt att titta på i tjänstepensioner. Hur mycket höjs min pension om det är så att jag tar bort dem, säger Eva Adolphson.

Privat pensionssparande – Går inte att ångra sig

Ett privat pensionssparande är ofta låst tills den dag man fyller 55 år. Viktigt att tänka på när man ska ta ut sitt privata pensionssparande är att det inte går att ångra sig. Har pengarna väl börjat betalas ut så fortsätter det.

Liksom med tjänstepensionen ska man se över hur lång tid man vill att pengarna ska betalas ut, säger pensionsexperterna. Att ta ut allt sitt privata sparande på kort tid kan ge en skattechock, och kan också ställa till det med olika typer av bidrag.

Pensionärer med låg inkomst kan ansöka om bostadstillägg, och i beräkningen av inkomsten ingår privata pensionsförsäkringar. Ligger man då på gränsen för att få bostadstillägg kan man antingen skjuta upp utbetalningarna, eller få besparingarna utbetalda under en längre period.

– Det är lite att ta ställning till innan pensionen, om man ska ta ut alla delar av pensionen samtidigt. Ska alla delar betalas ut under hela livet eller ska någon del betalas ut bara under några år? Och vad har jag att leva på när de tidsbegränsade utbetalningarna upphör? säger pensionsekonomen Eva Adolphson.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

grafik_500
Grafik:Jonas Backlund, Johan Andersson

 Grafik: Så söker försvaret. ”Står sig slätt mot främmande makt.” 11  8 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

 Ubåtsjakt fortsätter med full styrka. Sökande inne på dag fem.

 Kunde ha använts till ubåtsjakt. Flygvapnets trotjänare står i stället på utställning i Göteborg. 2196  68 tweets  2128 rekommendationer  0 rekommendationer

helikopter_144102
Foto:Jonas Lindstedt

 ”Vi saknar förmågan." Marinchefen till DN om helikopterkapaciteten. 11  6 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

Författare om likheterna mellan Stalin och Putin

 Rysk författare: Putin är rätt man att dra upp Ryssland ur ruinerna.

ubatsbild-500
Foto:Försvarsmakten

 ”Skulle varit tydligare.” Anders Grenstad till DN om felaktiga uppgifterna.

 ”Det var helt klart en ubåt.” Ögonvitttnet till Aftonbladet. 9  1 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN:s huvudledare: Alarmismen bör ha rimliga proportioner. 37  15 tweets  22 rekommendationer  0 rekommendationer

ubatsbild-144
Foto:Privat

 Bilden fick sin förklaring. ”Helt klart jag som är ute och kör på bilden.” 1022  51 tweets  971 rekommendationer  0 rekommendationer

 Mystisk man i skärgården. Mannen misstänktes ha koppling till den pågående ubåtsjakten. 62  8 tweets  52 rekommendationer  2 rekommendationer

vadande_144102
Foto:Privat
Annons:

 Anställd på Kriminalvården. Delade nazistiska inlägg på sin Facebooksida.

facebook_144102
Foto:Alamy

 ”Kollektivtrafiken ett sexistiskt galleri”. Se planschen som ersatte Kvinnolobbyns kampanj. 615  240 tweets  373 rekommendationer  2 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: