Pensionsskolan 2013

”Jag var 22 år när jag började pensionsspara”

Karin Åslund är säljare på Arvid Nordqvist.

Foto: Sveds Signe Söderlund Karin Åslund är säljare på Arvid Nordqvist.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Fakta: Karin Åslunds pension

Som privatanställd tjänsteman, född före 1979, har Karin Åslund en kollektiv tjänstepension genom sin arbetsgivare som kallas för ITP 2.

Den är en förmåns­baserad pension, vilket betyder att Karin får ut en viss procentsats av sin lön i pension. Till detta får hon placera två procent av sin lön som en premie till en kompletterande pensionsförsäkring som heter ITPK.

För privatanställda tjänste­män som är födda efter 1979 gäller ITP 1 som är helt premiebaserad, det vill säga den anställda får en premie av arbets­givaren som han eller hon själv får placera.

Pensionens storlek blir då beroende både av lönens storlek och hur bra man placerat ­pengarna.

Karin Åslund är 46 år och arbetar som säljare på företaget Arvid Nordquist. Hon tycker själv att hon har en hyfsat bra inkomst och kan varje månad lägga undan pengar både till sparkontot och till pensionen.

Karin Åslund är 46 år och arbetar som säljare på företaget Arvid Nordquist. Hon tycker själv att hon har en hyfsat bra inkomst och kan varje månad lägga undan pengar både till sparkontot och till pensionen.

– För mig har det alltid varit viktigt att ha en buffert, säger hon.

Redan på parkeringen utanför Arvid Nordquists kontor i Solna känns doften av kaffe.

Annons:

Karin Åslund har arbetat som säljare på företaget i 12 år och innan dess var hon säljare på ett annat företag. Om dagarna träffar hon kunder, planerar kampanjer och sitter i möten.

När det gäller hennes privata sparande och pengar så har hon varit noggrann genom åren.

– Jag började pensionsspara redan när jag var 22 år, säger hon och berättar att det på den tiden var väldigt många kampanjer för pensionssparande.

– Det kändes som om man inte hade något val. Jag har alltid varit ordentlig så jag började sätta in en liten summa till pensionen varje månad.

Summan har med tiden växt och nu lägger Karin 900 kronor i månaden på pensionssparande. Sparandet är genom Folksam och det sätts in i fonder. När det gäller övrigt sparande så är Karin Åslund inte så förtjust i fonder eller aktier. Hon sätter i stället över cirka 1 000 kronor varje månad till ett sparkonto.

– Jag vill ha pengar till oförutsedda händelser och ha möjlighet att åka på en spontan resa. Därför vill jag kunna komma åt pengarna när som helst. Ska man hålla på med aktier känns det som om man måste vara ganska insatt och jag är inte så intresserad.

Karin Åslund har tre barn som är 19, 21 och 23 år. Hon är skild sedan 1,5 år tillbaka och bor i en bostadsrätt i Råsunda tillsammans med sin yngste son.

– När jag skilde mig var det tur att jag hade en buffert på sparkontot. Det är stor skillnad på ekonomin när man lever ensam jämfört med när man är två, säger hon och berättar att hon direkt efter skilsmässan flyttade till hyresrätt.

– Då betalade jag tio tusen i månaden till någon annan. Det kändes inte bra. Bostadsrätten som jag bor i nu ser jag som en investering och en trygghet.

När det gäller barnen så sparade Karin och hennes före detta man till dem under deras uppväxt.

– Vi bestämde att de skulle få 50.000 kronor var när de flyttade hemifrån och har fått ihop till det. Tanken var att det skulle räcka till en insats på en lägenhet. Nu gör det inte det längre men det är i alla fall en grund.

Hur ser du på framtiden när det gäller sparande?

– Eftersom jag har pensionssparat så länge ser jag fram emot att gå i pension vid 65. Jag ska dessutom bli sambo snart och det är ju positivt för ekonomin, säger hon och ler.

Läs mer:

Är du redo för livet som pensionär?

Andra har läst

Mer från förstasidan

smp_500
Foto:Roger Turesson

 MP och S inleder samtal om budgeten. ”Alla frågor på bordet.”

 Ödesdagar för Löfven. Ska rapportera till talmannen på fredag. 20  1 tweets  19 rekommendationer  0 rekommendationer

forsvaret_144102
Foto:TT

 Partisekreteraren: Man måste hitta lösningar som håller i riksdagen. 374  51 tweets  323 rekommendationer  0 rekommendationer

 Styrelse vägrar dela ut pengar till behövande barn. Vill först vill ha ut ett omstritt arvode. 30  8 tweets  22 rekommendationer  0 rekommendationer

pengar_144102
Foto:TT
Annons:
Rostning144
Foto:TT

 Rekordhögt valdeltagande? När 3.000 personer röstat i Munkfors skulle valsedlarna räknas. 542  29 tweets  510 rekommendationer  3 rekommendationer

 Mysteriet är löst. ”Kommer att bli rätt när alla röster är räknade.”

Annons:
dusch_500
Foto:TT

 Äldre i uppror - vill duscha varje dag. Kommunen drar fallet inför rätta. 309  16 tweets  292 rekommendationer  1 rekommendationer

loov_144102
Foto:Saga Berlin/PRO

 Pensionärernas riksorganisation: Det är behoven – inte pengarna som ska styra. 21  14 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

Hur ofta tycker du att man bör få duscha?

 Stor driftstörning. Drabbar både dem som vill göra ärenden via sajten och det interna arbetet. 4  1 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

Kassan144
Foto:TT
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: