Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Sociala medier

Pia Gripenberg: Hotet mot integriteten lyfter bubblan

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Facebook är en bubbla. Det hindrar inte att aktien kan bli en succé när ­bolaget börsnoteras i maj. Hur länge det ­håller i sig beror på hur villiga vi alla är att fortsätta låta Mark Zuckerberg profitera på våra liv.

Facebook är en bubbla. Det hindrar inte att aktien kan bli en succé när ­bolaget börsnoteras i maj. Hur länge det ­håller i sig beror på hur villiga vi alla är att fortsätta låta Mark Zuckerberg profitera på våra liv.

Min generation läste George Orwells roman ”1984” och förfasades över ett samhälle där Storebror övervakade och visste allt om oss. Mot den bakgrunden är det oerhört märkligt att vi självmant släppt in ett amerikanskt företag i vårt privatliv och villigt delar med oss av information som grundaren Mark Zuckerberg har blivit rik på. Han råkar dessutom vara född 1984.

Det var Google som först öppnade dörren för att inkräkta på vår integritet på nätet. Google grundar sin vinst på dina och mina olika sökningar. Facebook har tagit ett stort steg längre in i vår privata sfär. Mark Zuckerberg, miljardär redan som 23-åring, vet hur gammal jag är, var jag bor, mina favoritfilmer, -böcker och så vidare. Utifrån den informationen syns reklam för allt från fetmaoperationer till fotoutställningar när jag loggar in på fejjan.

Annons:

Annonseringen till de över 800 miljoner aktiva användarna är en av Facebooks viktigaste intäktskällor, framgår av den registrering som företaget har gjort hos amerikanska finansinspektionen. Förra året hade man intäkter på motsvarande 25 miljarder svenska kronor. Vinsten uppgick till nästan 7 miljarder kronor, vilket är knappt hälften av vad H & M tjänade förra året. När Facebook nu är på väg till börsen uppskattas marknadsvärdet till mellan 75 och 100 miljarder dollar, alltså upp till 700 miljarder kronor eller dubbelt så mycket som H & M:s börsvärde.

Det ekar millennieskiftets IT-hajp.

När Facebook dessutom köpte bildhanteringsföretaget Instagram, som går med förlust, för 7 miljarder kronor förra veckan stärktes bilden av en uppblåst bubbla. Företag knutna till sociala medier värderas i dagsläget efter antal användare, vilket anses spegla framtida vinster.

De som försvarar värderingarna pekar på hur internetanvändandet har ökat och att mobilt bredband knappt fanns vid millennieskiftet. Nästa år väntas dessutom fler logga in på nätet via mobil än via pc, enligt analysföretaget Gartner. Facebook behöver Instagrams kunnande på den mobila sidan bland annat för att man ännu inte har intäkter därifrån.

Ett problem är att sociala medier hittills inte har varit långlivade. De portaler som var populära för spel och chattar för fem år sedan talar ingen längre om.

När det gäller Facebook är det viktigt att veta att bolaget helt styrs av Mark Zuckerberg. Han äger de röststarka B-aktierna. I registreringen hos finansinspektionen står: ”Mr Zuckerberg kommer att i princip kunna kontrollera alla frågor som läggs fram till våra aktieägare för omröstning, samt den övergripande ledningen och inriktningen av vårt företag.” Att investera i Facebook är alltså att investera i snart 28-årige Mark Zuckerberg.

I ett brev till de blivande aktieägarna påminner han om att när Facebook grundades var inte planen att det skulle bli ett företag. Facebook byggdes för en social mission – att göra världen mer öppen och sammankopplad. Det har han lyckats med.

De senaste åren har Zuckerberg fått erfarenhet av hur det är att samverka med riskkapitalister som vill bygga ett företag som sedan ska säljas med största möjliga vinst. Någon gång i maj kommer nästa gäng: fondförvaltarna som dagligen, vecko- och månadsvis jämför sina investeringar med ett index. Det är upplagt för konflikter om vad som är rätt strategi på lång och kort sikt.

Facebooks väntat höga värdering gör att många fonder, även svenska, kommer att köpa aktien. Risken är påtaglig att förvaltarna hamnar i samma snurrighet som 1999: de förstår inte värderingen på företaget, men eftersom kursen hela tiden stiger måste de investera i aktien för att inte tappa mot index. För den som kliver av i tid kan det finnas stora summor att tjäna. Om din fondförvaltare blir en av dem återstår att se.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

grekland_1000
Foto:AP, Reuters

 EU-toppar oroliga efter nej. ”Väldigt beklagligt för Greklands framtid.” 9  1 tweets  6 rekommendationer  2 rekommendationer

grekland_288
Foto:Reuters

 Seger för Tsipras linje. Nu väntar tuffa förhandlingar med eurogruppen. 22  6 tweets  14 rekommendationer  2 rekommendationer

 Analys Johan Schück: Utslaget är en stark protest mot att Grekland inte kan styra sitt eget öde. 5  2 tweets  2 rekommendationer  1 rekommendationer

schuck
Foto:DN

 Interaktiv grafik: Vägen till skuldkrisen har varit lång och krokig. 122  0 tweets  122 rekommendationer  0 rekommendationer

hav_288
Foto:TT

Christian Perez trodde förlovningsringen var borta för alltid.  Men Caspar, 11, blev räddningen. 4  1 tweets  2 rekommendationer  1 rekommendationer

londonpuff
Foto:Dylan Martinez

 52 personer dödades, 700 skadades. Säkerhet skärps inför årsdagen. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Antalet terrordåd ökar. Men väst nästan förskonat från dödliga terrorn

Annons:
arena 288
Foto:svt.se

 Översiktsbild visade en fullsatt arena i Paris. SVT:s bilder visade en helt tom övre sektion.

usa-1000
Foto:AP

 Storslagen matchhjälte. USA gav aldrig Japan en ärlig chans i finalen. 7  3 tweets  3 rekommendationer  1 rekommendationer

 Japanskorna hyllas av spelare i herrlandslaget. ”Vi måste lära av dem.”

Annons:
Annons:

Full koll i sommar

 Skaffa DN:s app! Massor av läsning hela sommaren.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: