Eurokrisen

Priset för euron: Långvarigt högre arbetslöshet i Europa

Grafik: DN, Källa: SEB / Foto: Thanassis Stavrikis/AP

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

På måndagen ökade oron för eurosamarbetets framtid. Börserna sjönk kraftigt i hela Europa. Och euroområdets krispolitik är inte bara smärtsam utan också kostsam. Priset för en euro som har stora problem är minskad tillväxt och högre arbetslöshet, visar nya siffror.

På måndagen ökade oron för eurosamarbetets framtid. Börserna sjönk kraftigt i hela Europa. Och euroområdets krispolitik är inte bara smärtsam utan också kostsam. Priset för en euro som har stora problem är minskad tillväxt och högre arbetslöshet, visar nya siffror.

Kampen för att rädda euron är inne i ett intensivt skede. På måndagen fick placerare skrämselhicka då Greklands premiärminister Samaras konstaterade att landet står på avgrunden, samtidigt som den spanska regionen Murcia såg ut att stå på konkursens rand om den inte får statligt stöd. Som en följd sjönk börserna i Europa kraftigt, Stockholmsbörsen slutade ner 2,1 procent, och de spanska räntorna steg till rekordnivåer. I dag flyttas fokus till Grekland som får besök av den så kallade trojkan, ECB, EU-kommissionen och IMF, som ska inspektera om det krisande landet klarar av sina åtaganden för att få nya nödlån.

På EU- och eurotoppmötena i slutet av juni konstaterade EU-ledarna att europroblemen nu är så pass omfattande att det snarast möjligt behövs en färdplan för att nå en hållbar euro. Planen ska utarbetas under hösten och beslutas om i ­december (se artikel på nästa sida). Även om EU-ledarna lyckas komma överens om en färdplan är det en lång väg fram till en hållbar euro, det handlar sannolikt om minst tio år dit, men ännu troligare är att det kan ta upp emot en tolv–femton år. Under den tiden går ekonomierna på tomgång och arbetslösheten ­rakar i höjden, till nivåer som inte har förekommit den stora 30-talsdepressionen.

Annons:

Banken SEB har för Dagens ­Nyheter beräknat kostnaderna av en haltande euro: Eurozonens ­offentliga skuld beräknas nästa år att nå 95 procent av BNP, jämfört med den enligt regelverket tillåtna nivån på 60 procent – en skillnad på motsvarande cirka 28 000 miljarder kronor.

Och mellan åren 2007, då krisen började, till nästa år beräknas det förlorade värdet i BNP motsvara 6–8 procent, motsvarande cirka 5 600 miljarder kronor, vilket bidrar till en rekordarbetslöshet på uppskattade 12 procent.

Men det här är bara början på en lång väg mot en hållbar euro, en väg kantad av ständiga kriser och toppmöten. Samtidigt har euro­länderna många år framför sig med skuldsanering och arbete med strukturreformer för att nå en förbättrad konkurrenskraft.

Det kan innebära åratal av lågkonjunktur eller recession, eller i värsta fall depression i euroområdet. Den ekonomiska kräftgången påverkar i sin tur omvärlden som till exempel inte kan sälja sina varor i samma utsträckning som annars och det påverkar konjunkturen negativt i dessa länder, som då i sin tur importerar mindre från euroländerna.

–  Många tar för lätt på den väg vi nu är inne på. Det är en väg som innebär mycket stora kostnader för euroområdet. En utdragen period av osäkerhet påverkar tillväxten negativt. Förutom de politiska utmaningarna att komma överens, finns det ekonomiska och finansiella samt sociala utmaningar, genom framför allt hög­re arbetslöshet, säger SEB:s chefsekonom, Robert Bergqvist.

De långvariga effekterna av att hanka sig fram är inte bara en kraftigt stigande konjunkturell arbetslöshet utan även en förhöjd strukturell arbetslöshet – från cirka 7  procent före krisen till inom några år uppskattningsvis tvåsiffriga tal, runt 10–11 procent.Läs mer:

Vägen kan leda till ett federalt Europa

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

luxemburg500
Foto:AP Här är man rikast.

 Enligt bank. Europas rikaste blir alltmer förmögna. Men inte överallt.

rosenberg-500
Foto:Bildbyrån

 DN rapporterare live. Malmö FF–Olympiakos i Champions League. 5  3 tweets  1 rekommendationer  1 rekommendationer

 Av andra supportrar. Gick till angrepp mot polis och väktare. 15  6 tweets  9 rekommendationer  0 rekommendationer

malmo-airport-144
Foto:TT
pierson244
Foto:AP

 Nu får säkerhetschefen lämna. Beväpnad brottsling i hissen med Obama och inkräktare i Vita huset. 5  3 tweets  1 rekommendationer  1 rekommendationer

 DN:s Sanna Torén Björling. Historien har vuxit i takt med att fler detaljer har framkommit.

Annons:
karnkraft500
Foto:Lars Lindqvist

 Om miljöpolitiken. Industrin reagerar med oro på MP och S besked. 109  37 tweets  72 rekommendationer  0 rekommendationer

 Med stöd av Sverigedemokraterna. ”Lyssnar de inte finns majoritet.” 439  69 tweets  370 rekommendationer  0 rekommendationer

bjorklund144
Foto:TT
mp_144102
Foto:Thomas Karlsson

 Olika besked om kärnkraft. Regeringen kommer inte stänga reaktorer. 207  11 tweets  185 rekommendationer  11 rekommendationer

 DN Ledare. Åsa Romson misslyckas i politikens marshmellowtest. 5  1 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

eboladallas2-500
Foto:AP, All Over Press

 Ebolasjuk sprider oro i USA. Mannen reste via flygplats i Bryssel.

 Så sprids smittan mellan människor. Viruset kan överleva flera dagar utanför kroppen. 47  11 tweets  36 rekommendationer  0 rekommendationer

handslag244
Foto:AFP

 Kan ha smittat andra. Första ebolafallet i USA har bekräftats. 41  10 tweets  31 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: