Pensioner

Rådgivarna blir miljonärer på din pension

Publicerad 2012-04-05 07:27

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Försäkringsförmedlare ska ge spararna råd om pensioner. Samtidigt får de betalt av bolagen vars produkter de säljer. DN:s granskning visar en växande bransch med mångmiljonlöner.

Försäkringsförmedlare ska ge spararna råd om pensioner. Samtidigt får de betalt av bolagen vars produkter de säljer. DN:s granskning visar en växande bransch med mångmiljonlöner.

Försäkringsförmedlarna är de stora vinnarna på en växande och rörig pensionsmarknad.

I början av 1990-talet fanns det omkring 300 förmedlare som ägnade sig åt att sälja pensionssparande –nu finns det runt 2 200.

DN:s genomgång visar att det blivit en högavlönad bransch.

Försäkringsförmedlarna redovisar sammanlagt omkring en miljard i inkomst av tjänst för 2010, och ytterligare drygt 200 miljoner i inkomster av kapital.

Högst inkomst av tjänst hade Patrik Strandqvist på Svensk Kapitalförvaltning, med 5,7 miljoner kronor 2010. Det är en inkomst i nivå med flera börsbolags-vd:ar. Enligt Patrik Strandqvist var han anställd på en annan försäkringsförmedlare under 2010.

– Jag arbetar som försäkringsförmedlare, men jag jobbar inte så mycket med försäkringslösningar. Tonvikten ligger på kapitalförvaltning åt våra kunder, förklarar Patrik Strandqvist den höga lönen.

Ytterligare ett tjugotal tjänar från omkring två miljoner och uppåt.

DN:s granskning av försäkringsförmedlarna visar att:

Miljoninkomster inte är ovanliga, drygt 130 av de licensierade försäkringsmäklarna hade en inkomst över en miljon. I den gruppen finns det bara fyra kvinnor.

Nästan 100 hade från en halv miljon upp till 22 miljoner i inkomster av kapital.

Förmedlarna på en av de ledande firmorna, Max Matthiessen, har omkring 810 000 kronor i genomsnittslön.

Många är födda i spannet 1964–1977, de två största grupperna är i åldern 41 respektive 43 år.

Tre fjärdededelar av försäkringsmäklarna är män.

Medelinkomsten ligger på omkring 460 000 kronor.

Försäkringsförmedlarna ska ge opartiska råd. Men de jobbar på provision och får betalt av de försäkrings- och fondbolag som spararen blir kund hos. Det gillar inte Finansinspektionen (FI), som kräver att regeringen utreder ett provisionsförbud.

– Vi har alldeles för många exempel där oseriösa rådgivare säljer på konsumenter produkter som inte alls passar men som de får stora provisioner för att förmedla. Så kan vi inte ha det, säger Martin Andersson, FI:s generaldirektör.

Han understryker samtidigt att alla förmedlare inte är oseriösa.

– Det finns många duktiga aktörer som gör ett bra jobb. Problemet är sättet som de får betalt, där rådgivare både snabbt och enkelt kan tjäna stora pengar på att sälja fel produkter. Det lockar till sig oseriösa rådgivare som kan göra stor skada. Det vill vi ändra på, säger Martin Andersson.

Ett provisionsförbud innebär att förmedlarna måste ta betalt direkt av kunden. Många förmedlare säger att kunderna inte kommer att efterfråga deras tjänster om det blir ett provisionsförbud, och därmed går de miste om nödvändiga råd.

Det argumentet ger inte Martin Andersson mycket för.

– Rådgivare kommer att ha en marknad men rådgivning måste vara bra nog att betala för och det är en utmaning för branschen, säger han.

I DN:s genomgång ingår alla personer och företag som har licens för att bedriva försäkringsmäklarverksamhet. Totalt sett handlar det om runt 4 900 licenser, varav cirka 1 000 företag. De som ingår i DN:s lönegranskning är de som har licens för livförsäkringar, vilket olika sorters pensionssparande sorterar under.

Tipsa via e-post

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

skagg_244119
Foto:TT

Snart ryker skägget! Det tror forskare som drar kopplingar mellan skägget och evolutionen. 227  7 tweets  220 rekommendationer  0 rekommendationer

Vad föredrar du?

reinfeldt_500
Foto:Bertil Enevåg Ericson/TT

KU-förhör. Kände Fredrik Reinfeldt till Nuonaffären eller inte?

Borg: Jag fick höra om Nuon–affären via media. 54  5 tweets  49 rekommendationer  0 rekommendationer

Tjänsteman: Fick höra att Reinfeldt informerats om Nuon. 30  2 tweets  28 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Webb-TV
Sydkoreansk färja förliste

Pappa säger sig ha fått sms från barn på färjan. Överlevande i luftficka.

Passagerarfärja med 470 ombord sjönk. Stor räddningsinsats. 4  0 tweets  3 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:
Annons: