Pensioner

Rådgivarna blir miljonärer på din pension

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

De har högst inkomst

1. Patrik Strandqvist, Svensk Kapitalförvaltning AB: 5 706 700

2. Kai Mikael Olsen, Navista Fond & Försäkring AB: 2 991 700

3. Per Edvard Berglund, Inte anknuten, 2 850 800

4. Torbjörn Lidenklint, Max Matthiessen AB, 2 496 900

 

Så tar de betalt

Försäkringsförmedlaren får oftast betalt i förhållande till de premier (sparbelopp) som betalas in årligen. En standard som utvecklats är att förmedlaren får 6 procent av inbetalad premie och ibland en mindre del av avkastningen på placeringen. Pengarna betalas oftast från det försäkrings- eller fondbolag vars produkter de säljer.

Ibland får förmedlarna så kallad up-front-provision, flera års ersättning i förväg. Då kan det handla om uppemot 20 procent av den inbetalade premien första året. Om kunden slutar betala in pengar eller flyttar till något annat bolag kan försäkringsförmedlaren få betala tillbaka pengar till försäkringsbolaget.

Försäkringsförmedlarna säljer ofta olika typer av fondsparande samt kapital- och tjänste-, och privata pensionsförsäkringar. De kan ha egen firma eller vara anställd på större företag. De två största företagen heter Söderberg & Partners och Max Matthiessen. De har mestadels företag som kunder.

 

Försäkringsförmedlare ska ge spararna råd om pensioner. Samtidigt får de betalt av bolagen vars produkter de säljer. DN:s granskning visar en växande bransch med mångmiljonlöner.

Försäkringsförmedlare ska ge spararna råd om pensioner. Samtidigt får de betalt av bolagen vars produkter de säljer. DN:s granskning visar en växande bransch med mångmiljonlöner.

Försäkringsförmedlarna är de stora vinnarna på en växande och rörig pensionsmarknad.

I början av 1990-talet fanns det omkring 300 förmedlare som ägnade sig åt att sälja pensionssparande –nu finns det runt 2 200.

Annons:

DN:s genomgång visar att det blivit en högavlönad bransch.

Försäkringsförmedlarna redovisar sammanlagt omkring en miljard i inkomst av tjänst för 2010, och ytterligare drygt 200 miljoner i inkomster av kapital.

Högst inkomst av tjänst hade Patrik Strandqvist på Svensk Kapitalförvaltning, med 5,7 miljoner kronor 2010. Det är en inkomst i nivå med flera börsbolags-vd:ar. Enligt Patrik Strandqvist var han anställd på en annan försäkringsförmedlare under 2010.

– Jag arbetar som försäkringsförmedlare, men jag jobbar inte så mycket med försäkringslösningar. Tonvikten ligger på kapitalförvaltning åt våra kunder, förklarar Patrik Strandqvist den höga lönen.

Ytterligare ett tjugotal tjänar från omkring två miljoner och uppåt.

DN:s granskning av försäkringsförmedlarna visar att:

Miljoninkomster inte är ovanliga, drygt 130 av de licensierade försäkringsmäklarna hade en inkomst över en miljon. I den gruppen finns det bara fyra kvinnor.

Nästan 100 hade från en halv miljon upp till 22 miljoner i inkomster av kapital.

Förmedlarna på en av de ledande firmorna, Max Matthiessen, har omkring 810 000 kronor i genomsnittslön.

Många är födda i spannet 1964–1977, de två största grupperna är i åldern 41 respektive 43 år.

Tre fjärdededelar av försäkringsmäklarna är män.

Medelinkomsten ligger på omkring 460 000 kronor.

Försäkringsförmedlarna ska ge opartiska råd. Men de jobbar på provision och får betalt av de försäkrings- och fondbolag som spararen blir kund hos. Det gillar inte Finansinspektionen (FI), som kräver att regeringen utreder ett provisionsförbud.

– Vi har alldeles för många exempel där oseriösa rådgivare säljer på konsumenter produkter som inte alls passar men som de får stora provisioner för att förmedla. Så kan vi inte ha det, säger Martin Andersson, FI:s generaldirektör.

Han understryker samtidigt att alla förmedlare inte är oseriösa.

– Det finns många duktiga aktörer som gör ett bra jobb. Problemet är sättet som de får betalt, där rådgivare både snabbt och enkelt kan tjäna stora pengar på att sälja fel produkter. Det lockar till sig oseriösa rådgivare som kan göra stor skada. Det vill vi ändra på, säger Martin Andersson.

Ett provisionsförbud innebär att förmedlarna måste ta betalt direkt av kunden. Många förmedlare säger att kunderna inte kommer att efterfråga deras tjänster om det blir ett provisionsförbud, och därmed går de miste om nödvändiga råd.

Det argumentet ger inte Martin Andersson mycket för.

– Rådgivare kommer att ha en marknad men rådgivning måste vara bra nog att betala för och det är en utmaning för branschen, säger han.

I DN:s genomgång ingår alla personer och företag som har licens för att bedriva försäkringsmäklarverksamhet. Totalt sett handlar det om runt 4 900 licenser, varav cirka 1 000 företag. De som ingår i DN:s lönegranskning är de som har licens för livförsäkringar, vilket olika sorters pensionssparande sorterar under.

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

smanifest
Foto:Stig-Åke Jönsson/TT

 Reformer för 40 miljarder. Bland annat genom att höja restaurangmomsen. 54  11 tweets  42 rekommendationer  1 rekommendationer

 Socialdemokraternas valmanifest. S-toppar skriver på DN Debatt. 683  92 tweets  589 rekommendationer  2 rekommendationer

 Besked till Barroso: Svar på hotet om skärpta sanktioner från EU. 159  21 tweets  137 rekommendationer  1 rekommendationer

Vladimir-Putin-144
Foto:AP

 Nato skapar ny insatsstyrka. Som svar på krisen i Ukraina. 5  1 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

 Ryska soldatmödrar: Uppåt 8.000 ryska soldater i Ukraina. 61  24 tweets  37 rekommendationer  0 rekommendationer

 USA-krav på vapenstöd. För att bekämpa Ryssland. 17  4 tweets  12 rekommendationer  1 rekommendationer

premium  Lärare och elever hugger i. Rustar bombad skola.

Annons:

 Erbjöd brun flugsvamp. Kan leda till kraftig magsjuka och hallucinationer. 7  1 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Icloud-500
Foto:AP

 Uppges ha täppt till säkerhetshål. Granskar intrånget i molntjänsten Icloud.

 De vanligaste lösenorden 2013. Dessa bör du undvika. 39  5 tweets  31 rekommendationer  3 rekommendationer

 mInkAt*2§Ig*2eR3åR. Så skapar du lösenordens Fort Knox 41  6 tweets  35 rekommendationer  0 rekommendationer

 Nätexpertens bästa tips. ”Många vet inte ens vad som lagras i Icloud.” 89  17 tweets  72 rekommendationer  0 rekommendationer

Jennifer-Lawrence144
Foto: AP

 100 kan vara drabbade. Jennifer Lawrence en av dem: ”En uppenbar kränkning av privatlivet.” 39  2 tweets  37 rekommendationer  0 rekommendationer

 Bara fångvaktare som sällskap. Amerikanen Kenneth Bae har suttit fängslad i snart två år. 6  2 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

Norkorea-Kenneth-Bae-144
Foto:AP

 Västerlänningar som älskar Nordkorea. ”De sväljer propagandan.”

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: