Ekonomi

Regeringen ger stöd till Facebook

Regeringen har beviljat investeringsstöd på drygt hundra miljoner kronor till Facebooks investering i datorhallar i Luleå. Det sade näringsminister Annie Lööf vid en presskonferens i Luleå i dag.

Investeringen i datorhallar kommer att kosta tre—fem miljarder kronor.

Stödet till Facebooks datorhallar i Luleå beviljades efter en ansökan från företagets dotterdotterföretag Pinnacle Sweden.

– Jag som näringsminister ser det här som ett stöd till regional utveckling här i Norrbotten, säger Annie Lööf.

Varför beviljar regeringen stöd till ett multinationellt miljardföretag som Facebook?

– Vi har EU-pengar, det regionala investeringsstödet, och Luleå ligger inom stödområde B, och då finns det möjlighet för regeringen att främja nya etableringar som i framtiden genererar mer regional utveckling som ger mer jobb och företag, säger Annie Lööf.

De datorhallar som ska byggas i Luleå ska i första hand serva Facebooks europeiska användare.

Etableringen är Facebooks första utanför USA, sade Tom Furlong, ansvarig för företagets nyetableringar, vid presskonferensen i Luleå.

På frågan om vilken betydelse regeringens stöd haft för beslutet att bygga datorhallarna i Luleå säger han att det inte var avgörande.

– Det är en lång rad faktorer som vi vägt in när vi bestämde oss, säger han till TT.

Tre datorhallar på 28.000 kvadratmeter vardera ska byggas på Porsön i Luleå, enligt ett pressmeddelande. Den första ska vara i drift om ett år.

Luleås kommunalråd, Karl Petersen, sade att han är glad och stolt över att Facebook valt Luleå.

– Det här är den största investeringen i Luleå sedan stålverket bildades 1940. Vi ser nu en ny industriera i Sverige och Luleå, sade han.

– Luleå blir med det här en nod för datatrafik från hela världen, sade Karl Petersen.

Byggföretaget NCC har fått i uppdrag att bygga Facebooks första serverhall i Luleå. Uppdraget genomförs i ett samriskföretag tillsammans med två amerikanska byggbolag. Det totala ordervärdet är 800 miljoner, varav NCC:s andel är cirka 400 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande.

Uppdraget gäller den första hallen av tre planerade. Byggstart sker i oktober och hallen väntas bli klar i december nästa år. Byggprojektet väntas sysselsätta cirka 300 personer.