Finanskrisen

Regeringens paket räcker inte långt

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Regeringen väljer att pröva sig fram. Men de nya insatserna för jobb och omställning, till en kostnad av 8,3 miljarder kronor under 2009, räcker inte särskilt långt. Man kan utgå från att det blir fler utryckningar och att prislappen kraftigt stiger.

Regeringen väljer att pröva sig fram. Men de nya insatserna för jobb och omställning, till en kostnad av 8,3 miljarder kronor under 2009, räcker inte särskilt långt. Man kan utgå från att det blir fler utryckningar och att prislappen kraftigt stiger.

Riksbanken bestämde sig för att göra mycket på en gång när reporäntan sänktes från 3,75 procent till 2,0 procent. Regeringen resonerar annorlunda och tar några bitar i taget. Båda har sina skäl, som för tillfället ser helt olika ut.

För Riksbanken gällde det att samla sig till en förtroendechock och överträffa förväntningarna om den väntade räntesänkningens storlek. Det var ett ovanligt beslut, eftersom man annars brukar gå fram i begränsade steg. Men denna gång gav det bottenfrusna läget på kreditmarknaden anledning till exceptionella åtgärder.

Annons:

Regeringen vill däremot behålla handlingsmöjligheterna och kunna slå till igen, i takt med att behoven gör sig påminda. Under pågående kris behövs en större flexibilitet än normalt. I det politiska spelet gäller det också att kunna göra många utspel, i konkurrens med oppositionen som ständigt kan komma med överbud.

Denna gång är det lätt att klaga över allt som saknas i regeringens paket, vars omfång är mindre än vad många hade väntat. Där hade det framför allt behövts ett besked till kommuner och landsting om vilka statsbidrag som är att vänta för 2010. Det kommunala budgetarbetet drar snart i gång och det börjar bli bråttom om man ska undvika neddragningar och personalminskningar beroende på att pengarna inte räcker.

Vad som finns i regeringspaketet är dock ganska okontroversiellt: utökade arbetsmarknadspolitiska åtgärder, förstärkning av yrkesutbildningem, mer underhåll av vägar och järnvägar samt återinfört rot-avdrag för reparation och ombyggnader.

Inom en begränsad kostnadsram är detta åtgärder som ger relativt stort utbyte, räknat i antal personer som får sysselsättning eller på andra sätt kan hållas aktiva. Däremot saknas större grepp, såsom generella skattesänkningar eller bred utbyggnad av infrastruktur.

Men sådant är
för tillfället inte att hoppas på, med tanke på vad som nyligen har sagts av statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg. Deras uttalanden pekar mot att regeringen vill hålla så hårt som möjligt i pengarna och begränsa sina insatser till att direkt gälla problemområden.

Denna hållning är begriplig, men blir nog ändå svår att hålla fast vid. Vissa frågor, exempelvis krisen i bilindustrin, kräver visserligen riktade åtgärder. Men inom det närmaste året kan regeringen tvingas lägga fram så många olika krispaket att dessa till sist tappar sin trovärdighet.

Det talar för att man ändå till sist tvingas samla sig till mer expansiv finanspolitik för att stötta efterfrågan i ekonomin. Slutsumman kommer hur som helst att bli betydligt högre än de sammanlagt 40 miljarder kronor, motsvarande 1,3 procent av BNP, som regeringen hittills har satsat inför nästa år.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

saudi_1000
Foto:Saudiarabiens ambassad, TT

 Saudiarabiens ambassadör återvänder. Margot Wallström bekräftar. 24  9 tweets  15 rekommendationer  0 rekommendationer

 Källa: Saudiarabien upplevde det som en skymf. DN har kartlagt Saudikrisen. 180  24 tweets  156 rekommendationer  0 rekommendationer

saudi_288
Foto:Saab

 ”Högljudd retorik.” Skolföretagare kritiserar Saudipolitiken. 25  5 tweets  19 rekommendationer  1 rekommendationer

 Företag på DN Debatt: Vi startar skola för 4.500 elever i Saudiarabien. 261  54 tweets  207 rekommendationer  0 rekommendationer

 Orrenius: De som vädrar obehag inför Åkesson i Skavlan avfärdas. 1592  152 tweets  1439 rekommendationer  1 rekommendationer

orrenius
Bilden är ett montage. Foto:SVT, DN
Annons:

 Åklagaren lägger ner fallet. Ska ha tvingats sitta i skräck i flera timmar. 17  6 tweets  11 rekommendationer  0 rekommendationer

hogsby_1000
Förskolans ägare tar djupa andetag när hon tänker tillbaka. Foto:Fredrik Funck

 Ett år sedan förskoleövergreppen. Största sexbrottsfallet mot barn.

Annons:
Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: