Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Finanskrisen

Regeringens paket räcker inte långt

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Regeringen väljer att pröva sig fram. Men de nya insatserna för jobb och omställning, till en kostnad av 8,3 miljarder kronor under 2009, räcker inte särskilt långt. Man kan utgå från att det blir fler utryckningar och att prislappen kraftigt stiger.

Regeringen väljer att pröva sig fram. Men de nya insatserna för jobb och omställning, till en kostnad av 8,3 miljarder kronor under 2009, räcker inte särskilt långt. Man kan utgå från att det blir fler utryckningar och att prislappen kraftigt stiger.

Riksbanken bestämde sig för att göra mycket på en gång när reporäntan sänktes från 3,75 procent till 2,0 procent. Regeringen resonerar annorlunda och tar några bitar i taget. Båda har sina skäl, som för tillfället ser helt olika ut.

För Riksbanken gällde det att samla sig till en förtroendechock och överträffa förväntningarna om den väntade räntesänkningens storlek. Det var ett ovanligt beslut, eftersom man annars brukar gå fram i begränsade steg. Men denna gång gav det bottenfrusna läget på kreditmarknaden anledning till exceptionella åtgärder.

Annons:

Regeringen vill däremot behålla handlingsmöjligheterna och kunna slå till igen, i takt med att behoven gör sig påminda. Under pågående kris behövs en större flexibilitet än normalt. I det politiska spelet gäller det också att kunna göra många utspel, i konkurrens med oppositionen som ständigt kan komma med överbud.

Denna gång är det lätt att klaga över allt som saknas i regeringens paket, vars omfång är mindre än vad många hade väntat. Där hade det framför allt behövts ett besked till kommuner och landsting om vilka statsbidrag som är att vänta för 2010. Det kommunala budgetarbetet drar snart i gång och det börjar bli bråttom om man ska undvika neddragningar och personalminskningar beroende på att pengarna inte räcker.

Vad som finns i regeringspaketet är dock ganska okontroversiellt: utökade arbetsmarknadspolitiska åtgärder, förstärkning av yrkesutbildningem, mer underhåll av vägar och järnvägar samt återinfört rot-avdrag för reparation och ombyggnader.

Inom en begränsad kostnadsram är detta åtgärder som ger relativt stort utbyte, räknat i antal personer som får sysselsättning eller på andra sätt kan hållas aktiva. Däremot saknas större grepp, såsom generella skattesänkningar eller bred utbyggnad av infrastruktur.

Men sådant är
för tillfället inte att hoppas på, med tanke på vad som nyligen har sagts av statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg. Deras uttalanden pekar mot att regeringen vill hålla så hårt som möjligt i pengarna och begränsa sina insatser till att direkt gälla problemområden.

Denna hållning är begriplig, men blir nog ändå svår att hålla fast vid. Vissa frågor, exempelvis krisen i bilindustrin, kräver visserligen riktade åtgärder. Men inom det närmaste året kan regeringen tvingas lägga fram så många olika krispaket att dessa till sist tappar sin trovärdighet.

Det talar för att man ändå till sist tvingas samla sig till mer expansiv finanspolitik för att stötta efterfrågan i ekonomin. Slutsumman kommer hur som helst att bli betydligt högre än de sammanlagt 40 miljarder kronor, motsvarande 1,3 procent av BNP, som regeringen hittills har satsat inför nästa år.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

catfish-submarine
En ubåt av en liknande typ som den som tros ha hittats i Östersjön. Wikimedia

 Uppger flera källor för DN. ”Ubåtens viloplats känd sedan ett år.” 578  191 tweets  387 rekommendationer  0 rekommendationer

 15-20 meter långt vrak. Främmande ubåt hittad på svenskt vatten.

 Rysk nyhetssajt om ubåtsfyndet. ”En ubåt på svensk botten måste givetvis pekas ut som rysk.” 8  8 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

Ryskflagga
Foto: Alamy
ehec
Foto: Reuters

 Ehec kan orsaka diarré, njursvikt och i värsta fall döden. Varje år drabbas 400–500 svenskar. 3  1 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

 Upptinade relationer med USA. Amerikaner fick sina egendomar förstatligade. 1  1 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

Kuba
Foto: Desmond Boylan/AP
Annons:
sveguldpuff
Foto:Bildbyrån

 Blackstenius bakom svenska mål. U19-laget slog spanska favoriterna.

 Firas inte i Kungsträdgården. Fotbollförbundet: Skillnad mellan lagen.

Hur borde U19-damerna firas vid EM-guld?

Annons:
Annons:

Full koll i sommar

 Skaffa DN:s app! Massor av läsning hela sommaren.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: