Finanskrisen

Regeringens paket räcker inte långt

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Regeringen väljer att pröva sig fram. Men de nya insatserna för jobb och omställning, till en kostnad av 8,3 miljarder kronor under 2009, räcker inte särskilt långt. Man kan utgå från att det blir fler utryckningar och att prislappen kraftigt stiger.

Regeringen väljer att pröva sig fram. Men de nya insatserna för jobb och omställning, till en kostnad av 8,3 miljarder kronor under 2009, räcker inte särskilt långt. Man kan utgå från att det blir fler utryckningar och att prislappen kraftigt stiger.

Riksbanken bestämde sig för att göra mycket på en gång när reporäntan sänktes från 3,75 procent till 2,0 procent. Regeringen resonerar annorlunda och tar några bitar i taget. Båda har sina skäl, som för tillfället ser helt olika ut.

För Riksbanken gällde det att samla sig till en förtroendechock och överträffa förväntningarna om den väntade räntesänkningens storlek. Det var ett ovanligt beslut, eftersom man annars brukar gå fram i begränsade steg. Men denna gång gav det bottenfrusna läget på kreditmarknaden anledning till exceptionella åtgärder.

Annons:

Regeringen vill däremot behålla handlingsmöjligheterna och kunna slå till igen, i takt med att behoven gör sig påminda. Under pågående kris behövs en större flexibilitet än normalt. I det politiska spelet gäller det också att kunna göra många utspel, i konkurrens med oppositionen som ständigt kan komma med överbud.

Denna gång är det lätt att klaga över allt som saknas i regeringens paket, vars omfång är mindre än vad många hade väntat. Där hade det framför allt behövts ett besked till kommuner och landsting om vilka statsbidrag som är att vänta för 2010. Det kommunala budgetarbetet drar snart i gång och det börjar bli bråttom om man ska undvika neddragningar och personalminskningar beroende på att pengarna inte räcker.

Vad som finns i regeringspaketet är dock ganska okontroversiellt: utökade arbetsmarknadspolitiska åtgärder, förstärkning av yrkesutbildningem, mer underhåll av vägar och järnvägar samt återinfört rot-avdrag för reparation och ombyggnader.

Inom en begränsad kostnadsram är detta åtgärder som ger relativt stort utbyte, räknat i antal personer som får sysselsättning eller på andra sätt kan hållas aktiva. Däremot saknas större grepp, såsom generella skattesänkningar eller bred utbyggnad av infrastruktur.

Men sådant är
för tillfället inte att hoppas på, med tanke på vad som nyligen har sagts av statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg. Deras uttalanden pekar mot att regeringen vill hålla så hårt som möjligt i pengarna och begränsa sina insatser till att direkt gälla problemområden.

Denna hållning är begriplig, men blir nog ändå svår att hålla fast vid. Vissa frågor, exempelvis krisen i bilindustrin, kräver visserligen riktade åtgärder. Men inom det närmaste året kan regeringen tvingas lägga fram så många olika krispaket att dessa till sist tappar sin trovärdighet.

Det talar för att man ändå till sist tvingas samla sig till mer expansiv finanspolitik för att stötta efterfrågan i ekonomin. Slutsumman kommer hur som helst att bli betydligt högre än de sammanlagt 40 miljarder kronor, motsvarande 1,3 procent av BNP, som regeringen hittills har satsat inför nästa år.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

 DN/Ipsos. Fortsatt trögt för alliansen. Osäkra väljare Reinfeldts hopp. 797  63 tweets  731 rekommendationer  3 rekommendationer

 DN:s Ewa Stenberg. Regeringspartierna kan gynnas av hetare valdebatter

is144
Foto:AFP

 Säger sig ha fler journalister. Terrorgruppen har publicerat video på halshuggning. 77  16 tweets  61 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Kommer att dränka er i blod.” Terrorgruppen hotar USA. 33  3 tweets  30 rekommendationer  0 rekommendationer

 Herculesplanen på väg till Irak. Lastade med 170 tält och 850 filtar. 45  1 tweets  44 rekommendationer  0 rekommendationer

 "Det var värt det.” Många unga män lockas ut i strid mot IS. 345  5 tweets  340 rekommendationer  0 rekommendationer

irak_144102
Foto:Roger Turesson

 Fick besök av Bildt. Salem, 8 år: Han sa att han kan hjälpa oss 5  1 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN i Irak. Carl Bildt: Yazidierna är utsatt för folkmordshot. 457  19 tweets  438 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Getinge-500
Foto:TT

 ”Fruktansvärt mycket vatten.” Stopp i bil- och tågtrafiken på flera håll.

 Översvämningar även utanför Halland. Ovädret sprider sig. 32  1 tweets  31 rekommendationer  0 rekommendationer

 Stor ökning av vattenskadade hus. ”Exceptionellt i sommar.”

getinge144
Foto:TT

 Getinge hittills värst drabbat. Flera dagars kraftigt regn har orsakat svåra översvämningar.

 Getingebor evakuerar översvämmade hus. ”Frågan är om det kommer att gå att flytta tillbaka.” 4  1 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

getinge_144102
Foto:Jonas Lindstedt
Annons:
Filippa-Reinfeldt-Lilly-500
Foto:Eva Tedesjö, Fredrik Funck

 Politikerna om cancersjuka Lilly. Så vill de lösa vårdkrisen i Stockholm. 11  5 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

 Sjuksköterskebrist i Stockholm. Cancersjuka barn hamnar i kläm. 1904  96 tweets  1805 rekommendationer  3 rekommendationer

Lilly-244
Foto:Fredrik Funck
mp144
Foto:tt

 ”Skjuta pil i huvudet på folk.” MP plockar bort ungdomsspråkrör från valarbete efter uttalanden. 42  13 tweets  29 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN Ledare. Hat är hat oavsett avsändare. 1529  197 tweets  1328 rekommendationer  4 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: