Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Ekonomi

Riksbanken låter räntan ligga still

Riksbanken rör inte reporäntan. Det meddelade Riksbankschef Stefan Ingves på onsdagen. Samtidigt signalerade Riksbanken i sin prognos att det inte blir fler sänkningar.

Vid sitt senaste möte beslutade Riksbankens direktion att reporäntan ligger still på 1,5 procent.

”Efter den kraftiga inbromsningen i svensk ekonomi mot slutet av förra året syns nu vissa ljusglimtar. Samtidigt är inflationen låg och väntas vara låg även under det närmaste året. För att understödja återhämtningen behöver penningpolitiken vara fortsatt expansiv”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Samtidigt behåller banken nuvarande prognos för den framtida styrräntan oförändrad. Det innebär att det inte blir några fler sänkningar de närmaste åren, enligt bankens egna prognos.

Som vanligt reserverade sig ledamöterna Karolina Ekholm och Lars E O Svensson mot beslutet. De båda ville sänkte styrräntan till 1,0 procent och samtidigt sänka räntebanan.

Sedan Riksbankens senaste bedömning i februari har ledningen skrivit ner den svenska BNP-prognosen för i år till 0,4 procent. Nästa år stiger BNP med 1,9 procent. Tidigare spådde riksbanksledningen en BNP-tillväxt på 0,7 procent i år och 2,1 procent 2013.

Även inflationsutsikterna har reviderats ned något. Nu spår banken att inflationen, mätt med KPI, landar på 1,2 procent i år (1,4) och 1,9 procent nästa år för att sedan stiga till 2,9 procent 2014.

Inflationsmålet ligger på 2,0 procent. Det gör att Riksbanken räknar med att börja höja reporäntan nästa år för att 2014 ligga på i snitt 2,5 procent.

Riksbankens beslut om oförändrad reporänta ger möjlighet till en lugnare utveckling för bolåntagare med rörliga boräntor än tidigare, spår Institutet för privatekonomi hos Swedbank. Bolåntagarna ser ut att slippa höjningar det närmaste året, men kan därefter förvänta sig långsamt stigande räntor.

Sedan hösten 2008 har ränteutgifterna varit en svängig historia. Räntekostnaderna för ett tvåmiljonerslån har pendlat mellan 7.500 kronor i månaden och 1 800 kronor. I dag kostar det 4.700 kronor.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.