Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Riksbanken vill höja lönerna”

Foto: Christine Olsson/TT

Riksbanken har stött på arbetsgivarna för att de måste höja lönerna så att dess uppsatta inflationsmål kan nås. Det säger Almega-chefen Stefan Koskinen som beskriver Riksbanken som desperat.

Inflationen just nu är -0,1 procent, långt från inflationsmålet 2 procent som senast noterades för i slutet av 2011. Därefter dalade den i ett år och har sedan dess legat kring nollstrecket sedan – trots Riksbankens försök med sänkta räntor och stödköp av statsobligationer. 

– Vi har satt våra huvuden i pant och sagt att vi inte kan leverera några löneökningar som våra medlemsföretag inte kan betala. Då säger Riksbanken att de satt sina huvud i pant på att inflationen ska bli 2 procent. Det låter ju desperat, säger tjänsteföretagarorganisationen Almegas förbundsdirektör Koskinen.

Riksbanken har i vanlig ordning träffat arbetsmarknadens parter för att diskutera avtalsrörelsen. Till Dagens Industri säger en arbetsgivarföreträdare, Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe, att ”Riksbanken är tydlig med att den inte vill ha en lönedriven inflation”. Den bilden delar inte Koskinen.

– Jag vet att han sagt så, men när vi träffade Riksbanken sade de att vi skulle ta vårt ansvar och höja lönerna ”med det som krävs” för att kunna nå inflationsmålet. Vi svarade att våra medlemmar redan tagit sitt ansvar.

Angav de någon procentsats?

– Nej, de satte inte sådana detaljer. Den senaste treårsperioden har våra medlemsföretag höjt lönerna med 7 procent utan att kunna höja sina priser. Det förstår var och en vad det leder till. Vi sade att det är inte möjligt att utgå från ett inflationsmål på 2 procent, säger Stefan Koskinen.

Han säger att Riksbankens företrädare vid mötet med Almega var vicecheferna Cecilia Skingsley, Henry Ohlsson och Per Jansson. Alla verkade vara av samma uppfattning, enligt Koskinen. 

– Vi hade tyckt att det vore bättre att diskutera rimligheten med ett inflationsmål som inte går att nå och varför vi skulle ha det. Målet är satt i en tid när vi tvärtom bekämpade en alldeles för hög inhemsk inflation och nu är läget att vi har en låg internationell inflation.

Spänningen är hög inför 2016 års rekordstora avtalsrörelse menllan fack och arbetsgivare. Den kommer att beröra 3 miljoner anställda, historiskt sett fler än någonsin enligt Dagens Industri. Omfattningen och det faktum att parterna är oense om hur Riksbankens inflationsmål på 2 procent ska nås bäddar för intensiva förhandlingar.

– Man måste ju kunna diskutera hur omvärlden ser ut, men den diskussionen finns inte. ”Vi har fler åtgärder i vår vertygslåda” brukar Riksbanken säga, men det är bara inflationsmålet som gäller, punkt slut. Vad är det de slåss mot? undrar man, säger Koskinen.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger att han har ”mycket svårt att tro” på att Riksbanken skulle kräva av arbetsgivarorganisationer att höja lönerna. 

– Jag har aldrig uppfattat Riksbanken på det sättet. De har självklart en uppfattning och lönebildning är en viktig, rentav bärande, del av inflationsmålet. Jag tycker att det är lite lågt att lägga debatten på en nivå där vi skulle anpassa vårt mål för att vi har underpresterat när det gäller inflationen just nu. Det här systemet har fungerat väl sedan 1990-talets mitt, säger Thorwaldsson. 

Riksbanken säger till DN att man inte vill besvara frågor om huruvida man sagt åt arbetsgivare att höja lönerna eller inte. Man hänvisar till den så kallade tysta perioden inför torsdagens räntebesked.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.