Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Ekonomi

Rikshems vd sitter löst

Även Fjärde AP-fonden, hälftenägare i fastighetsbolaget Rikshem, anser nu att vd Jan-Erik Höjvall inte är rätt person att leda företaget. Sedan tidigare har den andra hälftenägaren, AMF, velat ge vd kicken.

Därmed uppstod en spricka mellan ägarna i synen på Höjvall. Men nu svänger alltså Fjärde AP-fonden.

”Eftersom Rikshems styrelse tidigare uttryckt sitt förtroende för vd kommer styrelseordföranden därför att omgående kalla till styrelsemöte i denna fråga”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

I går framkom att Fjärde AP-fondens vd Mats Andersson slutar. Han hade tidigare slutit upp bakom Jan-Erik Höjvall.

Bakgrunden till turbulensen är uppgifter om tveksamt agerande från företagsledningen i Rikshem. Bland annat ska vd:n ha byggt upp en egen fastighetsverksamhet vid sidan om och det har funnits brister i redovisningen vad gäller resor och representation.

Det var vid ett styrelsemöte på tisdagen som Fjärde AP-fondens styrelse beslutade att meddela Rikshem att man inte har förtroende för fastighetsbolagets vd.

– Det är en samlad bedömning som vi har gjort. Styrelsen tycker att det är viktigt för vårt framtida engagemang i bolaget att en annan ledning tar över, säger styrelseordförande Monica Caneman.

Hur stor del hade Mats Andersson i ert tidigare ställningstagande, att Jan-Erik Höjvall kunde sitta kvar?

– Man gör en samlad värdering av de uppgifter som finns. Det är klart att vd:s ord väger tungt, säger Monica Caneman.

Men Mats Andersson fick inte sparken, enligt Caneman.

– Han valde själv att säga upp sig för två dagar sedan, säger hon.

När det stod klart att ägarna hade olika syn på ledningens framtid i Rikshem meddelade AMF att pensionsbolaget ser över ägandet i Rikshem.

– Rikshem har varit en bra placering för Fjärde AP-fonden. Nu för vi en diskussion med AMF. Vi får se hur den går, säger Monica Caneman.