Rut-avdragen du får göra kring jul

Publicerad 2012-12-15 09:01

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Svenskarnas utnyttjande av rut- och rotavdrag växer. Oppositionen kritiserar regeringen för att vara alltför frikostiga med avdragsrätten, till exempel när det gäller läxläsning och egen bartender. I juletider finns det många möjligheter att hitta avdrag för tomtens tjänster.

Svenskarnas utnyttjande av rut- och rotavdrag växer. Oppositionen kritiserar regeringen för att vara alltför frikostiga med avdragsrätten, till exempel när det gäller läxläsning och egen bartender. I juletider finns det många möjligheter att hitta avdrag för tomtens tjänster.

AVFALL
Tänkte du be tomten ta med sig julklappspapper och tomma kartonger i säcken. Glöm det, bortforsling av avfall ger nämligen inte rätt till skattereduktion.

BARNPASSNING 
Vill du anlita barnvakt medan du ägnar dig åt att koka lutfisk och griljera skinka? Det går bra, skattereduktion medges för barnpassning som utförs i eller i näraanslutning till din eller dina föräldrars bostad.

BRASKAMIN
Ladda upp för julmyset genom att sätta in en braskamin eller vedspis. Det ger rätt till skattereduktion.

CATERING
Tänkte du köra färdiglagat i jul? Då får du betala själv, utgifter för catering ger inte rätt till skattereduktion. Inte heller kostnad för avhämtning av mat ger rätt till skattereduktion.

GARDINER
Låt någon annan hänga upp julgardinerna. Uppsättning, nedtagning och tvättning av gardiner ger rätt till skattereduktion.

HUSDJUR
Är julen rättvis? Det vete katten. Medan avdrag för passning av barn beviljas diskrimineras våra fyrbenta vänner. Maud Olofsson föreslog under sin tid som partiledare för Centerpartiet att skatteavdraget skulle utökas för att gälla hundpromenader. Förslaget möttes av skepsis bland övriga partier och avvisades av Anders Borg (som själv har hund).

INSTALLATION
Fick du en router av tomten och funderade på att be honom installera den? Aj aj, Installation av maskiner och inventarier ger inte rätt till skattereduktion.

MATLAGNING
Låt tomten koka sin egen gröt. Du kan få skattereduktion för matlagning som utförs i eller i nära anslutning till bostaden. Förutsättningen är att den du anlitar för att laga maten använder de råvaror som du själv har hemma. Detta gäller även för blandning av drinkar. Låt honom koka glöggen med.

MATSILVER
Julen ska stråla och blänka. Passa på att få matsilvret putsat. Det ger rätt till skattereduktion förutsatt att arbetet utförs i bostaden.

SNÖSKOTTNING
Låt tomten skotta snö. Skattereduktion medges för skottning av tomt, hus-, garagetak, balkong och altan samt borttagning av istappar.

SKADEDJUR
Har tomtens renar trampat ner buskarna? Trist, men dess värre ger varken bekämpning av skadedjur eller arbetskostnad för reparation efter skadedjurens framfart rätt till skattereduktion.

SKORSTEN
Tog tomten vägen genom skorstenen och hade sönder den? Ingen fara, reparation av skorsten ger rätt till skattereduktion. Även arbetskostnad för ombyggnad och tillbyggnad av skorstenen ger rätt till skattereduktion.

STÄDNING
Städning ger rätt till skattereduktion. Det gäller så väl städning innan jul som att avlägsnandet av barr efter julen. Vill du ha hjälp att forsla bort hela granen får du däremot betala själv.

Läs mer: Rutavdrag vanligast bland äldre

Läs mer:

Hyr bartender – gör rutavdrag

Tipsa via e-post

Mer från förstasidan

barnsjukhus
Foto:Henrik Montgomery/TT

Misstänktes för nyfödds död. Även åklagaren begick fel, slår JK fast. 35  6 tweets  29 rekommendationer  0 rekommendationer

Tvingades fly hatet. Överläkare Viveka Lindéns liv i spillror. 3467  237 tweets  3213 rekommendationer  17 rekommendationer

Utredning lades ned. Läkaren anmälde tre kolleger. 4  4 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

Hade glömt sin engelska. Arbetade som tennistränare i Uddevalla. 8  0 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

Webb-TV
Erik den heliges relikskrin öppnas i Uppsala domkyrka

Relikskrinet med Sveriges nationalhelgon öppnades i Uppsala. Se webb-tv. 13  4 tweets  9 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

S-kommunalråd i blogg: De transporteras i ”fina Mercedes och BMW”. 114  63 tweets  51 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons: