Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Ekonomi

Rysslands ekonomi krymper

En shoppinggata i centrala Moskva förra måndagen.
En shoppinggata i centrala Moskva förra måndagen. Foto: Ivan Sekretarev/AP

Rysslands bruttonationalprodukt (BNP) föll med 3,7 procent i fjol, enligt preliminära beräkningar från landets statistikbyrå Rosstat.

Det var något mindre än väntat, men rubeln faller ändå.

Analytiker hade räknat med en nedgång på 3,8 procent i snitt, rapporterar Financial Times.

Detaljhandeln i landet föll enligt årssiffror med 10 procent i fjol, medan kapitalinvesteringarna föll med 8 procent. Även industriproduktionen föll, ned med 3,4 procent 2015 jämfört med året före.

Federal statistik från Ryssland visar samtidigt att arbetslösheten i landet låg på 5,8 procent i december, oförändrat jämfört med månaden före. Antalet arbetslösa personer hade i december lyft till 4,4 miljoner, upp med 432.000 jämfört med december 2014.

Samtidigt pressade landets höga inflation ned reallönerna i december med 10 procent jämfört med ett år tidigare. Det var en större nedgång än väntat och den 14:e månaden i rad med lägre reallöner.

Den ryska rubeln, hårt pressad av ett fallande oljepris, pressas nedåt till drygt 79 rubel per dollar efter statistiken. I förra veckan noterades en ny historisk bottennivå för rubeln, när en dollar som mest kostade nästan 86 rubel.